Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Lada dzień stane się posiadaczem wymarzonej działki. :D

Wpatrując się w mapkę geodezyjną zauważyłem, że przez środek działki a w zasadzie po całej przekątnej idzie tzw. burzówka czy też przez innych zwana deszczówka - podobno panowie za czasów "wczesnego gomulki" sobie tak ją poprowadzili. Nawet gdybym chciał postawić jakiś dom to mam nielada problem. Przecież na deszczówce nie postawie.

Nasuwają mi się pytania:

Czy jeśli zgłosze to przekopią na swój koszt? W sumie ja tego nie budowałem (mogli to z głową zrobić a nie po przekątnej i jeszcze kolektor postawili).

Czy ja sam za swoje pieniążki będę musiał przekopywać?

:cry: Jak jest min. odległość budynku od takiej deszczówki? > sprawdzałem już w ustawach ale o deszczówce nic nie jest napisane.

Dziękuje pomocną odpowiedź.

https://forum.murator.pl/topic/21461-problem-z-deszcz%C3%B3wk%C4%85-czy-te%C5%BC-burz%C3%B3wk%C4%85/

czesc

prawdopodobnie powiedza Ci " widzialy galy co braly", i mozesz nie dostac pozwolenia na budowe. Dowiedz sie w miejscowym wydziale architektury. Ja mialem podobny przypadek ale z gazem. Przez dzialke ktora chcialem kupic, ma przebiegac ( za 5 lub iles tam lat) gazociag. Gosc ktory to sprzedawal powiedzial, ze jak kupie to nie pozowle i nic nie moga mi zrobic i beda musieli gaz poprowadzic inna droga. Poszedlem do architektury i poweidzieli w prosty sposob: - Co bylo pierwsze Pana dom, czy projekt gazu?? i zrezygnowalem z zakupu, kupilem inna :wink:

Pozdrowienia i dobrej decyzji zycze :D .