Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór okien - reklamacja?

Recommended Posts

Powoli zaczynam myśleć, że nabywcy okien w Polsce większość życia spędzają albo zamierzają spędzać na lub przy parapetach:-). Austriacki Związek Producentów Okien i Fasad zaleca ocenę tego typu zjawisk z odległości 3 m. U nas nie ma tego śmiałego, co by cokolwiek chciał ustalić poza początkiem życia, więc dość powszechnie przyjmuje się 1 m za normą PN-EN 12608, (chociaż nie do końca to uprawnione ze względu na treść dokumentu). O 10 cm jeszcze nie słyszałem, ale podobne zdjęcia oglądam prawie dzień w dzień i zaczyna mnie to irytować. Inwestorzy weźcie nieco na wstrzymanie. Proszę!

Skoro okno zostało wyprodukowane z wadą lub zostało uszkodzone to niech cena okna będzie obniżona.

Ależ oczywiście. Każdy z nabywców może żądać obniżenia ceny wadliwego produktu. Pozostaje tylko mieć na uwadze, aby swoje żądanie miarkować mając na uwadze uchwałę pełnego składu Izby Cywilnej i Administracyjnej Sądu Najwyższego (Grupy Kolesiów:-)) z dnia 30 grudnia 1988 roku, III CZP 48/88

„Obniżenie ceny z powodu wady fizycznej rzeczy następuje w stosunku do ceny zapłaconej. Późniejszy wzrost ceny nie ma znaczenia. Jednakże obniżenie ceny musi być określone w takim stosunku, aby nabywca sam mógł rzecz naprawić we własnym zakresie”.

A teraz zapraszamy do... kasy:-)

A mieliście takie przypadki, czy tylko teoretyzujecie? Oczywiście nie po to wydaje się kasę, żeby już na starcie okno było z mankamentami, ale wydaje mi się, że takich znamion już nie da się naprawić, więc czy można liczyć na nowe okno czy obniżkę ceny? Jak rozmawiać z producentem?