Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym kierujesz się budując dom

czym kierujesz się budując dom  

219 użytkowników zagłosowało

1. 1. czym kierujesz się budując dom

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystkim po trochu:

1. marzeniami (od zawsze) o własnym domu a więc i:

1.1. ogródku,

1.2. ciszy,

1.3. braku sąsiada za ścianą,

1.4. braku ob******** klatki schodowej,

1.5. innej jakości życia dla nas i dziecka (dzieci),

1.6. kawce na tarasie itp.

Wolę spłacać kredyt niż płacić złodziejski czynsz za mieszkanie w blokowisku. Z budowy mam do centrum 15-20 min samochodem, z sypialni naszego miasta do centrum dokładnie ten sam czas dojazdu. Koszty budowy domu (153 m2) wraz z działką i mediami to koszt kupna nowego mieszkania (ok.120-130 m2) u developera.

Podsumowując: marzenia poparte trzeźwym spojrzeniem na otaczającą nas rzeczywistość.

• 1 year później...
  • 1 year później...

...MARZENIAMI...

...dom parterowy...

...wyjście z sypialni na taras...

..własna łazienka...

...garderoby zamiast szaf w pokojach...

...duuuże okna w salonie...

...dwustronny kominek...

...i jeszcze kilka innych...

W ogóle budowa własnego domu była jednym wielkim marzeniem...i chyba się spełni...

:D

Z jednej strony spełnienie marzeń o posiadaniu własnego kawałka ziemi, trawki, a z zdrugiej czysto ekonomiczny rachunke: za tą samą kasę będe miał 2-3 razy metrów i jeszcze podójny garaż. W sumie w porównaniu do mieszkania w bloku to gówna różnica to działka. A i tak planowałem kiedyś kupić działeczkę do celów rekreacyjnych. Tak więc 2 w jednym... 8)

Marzylam o domku okolo roku. Wczesniej o nim nie myslalam, bo wychowalam sie w bloku, mielismy gdzie mieszkac i bylo dobrze.

Jesienia 2005 roku sama juz nie wiem jak to sie stalo, ze weszlam przypadkiem na forum muratora no i jak by to ujac, "wpadlam jak sliwka w kompot"! Czytalam Was codziennie wieczorami i nocami i w domku zaczelam mowic glosno o domku, kupowalam gazety z projektami i marzylam. Maz i syn pukali sie w glowe, a ja w grudniu 2005 powiedzialam im " w 2007 gwiazdke spedzimy juz w nowym domku" i powtarzalam im to często, a oni za każdym razem gdy to słyszeli to mieli niezły ubaw i pukali się w glowe (nie mielismy ani dzialki, ani pieniędzy). W seszlym roku wiosna zaczelam rozglądać się za dzialka ale tak naprawde do stanowczego dzialania i realizacji marzen o wlasnym domku zmusil mnie niemily incydent, który mielismy z sasiadami. Dlatego w ankiecie zaznaczyłam sąsiadów.

Marzeniami - przede wszystkim 8)

Owszem - moglismy sobie we dwoje dalej spokojnie funkcjonować w naszym M-4,

ale brakowało nam przestrzeni, swobody i ... trawy :lol:

I tak od słowa do słowa, od snucia nierelanych wieczornych marzeń, od przyglądania się projektom -

krok po kroku urodziła sie budowa 8)

Teraz - nadal marzenia sa na pierwszym miejscu.

Owszem - marzenia ubrane w garniturek z rozsądku, zasznurowane w gorsecie z mozliwości finasowych - ale nadal marzenia 8)

Jesteśmy z tych budujących, coś im się baaaaardzo spodoba (dachówka, armatura, kafle, kanapa itd),

to stana na głowie, żeby to mieć 8)

I niewazne, że czasami na cioś trzeba będzie dłużej poczekać - wazne, że będzie wymarzone :D