Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym kierujesz się budując dom

czym kierujesz się budując dom  

219 użytkowników zagłosowało

1. 1. czym kierujesz się budując dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zawsze wydawało mi się, ze mój własny dom to marzenia ściętej głowy. Nawet nie śmiałam o tym zbyt często myśleć, bo to było coś nieosiągalne dla mnie, chociażby ze wzgledów finansowych. A druga sprawa byłam panną więc dla kogo miałam to robić, dla samej siebie? Teraz gdy mam już własną rodzinę marzenie się spełnia. Nie można rezygnować z marzeń, bo kiedyś przyjdzie taki dzień, że się zrealizują.

A teraz to już nie wiem o czym mam sobie marzyć :roll:

• 3 weeks później...

Przede wszystkim marzeniem...marzeniami....

o kawce na tarasie, o obiadku na stole który stoii w ogrodzie,

o sadzeniu, poglewaniu pomidorków, dyni,

tulipany, bzy, lipy w zasięgu wzroku i węchu...-urzeka mnie to!

no i oczywiście kochany GRILLLLLLL, a przy nim winko, zachód słońca...

pare marzeń do tego...w ciszy ogrodu

• 2 weeks później...
Potrzebą swobody i wolności na swoim kawałku ziemi i przede wszystkim mozliwością korzystania z kawałka własnej zieleni, nawet w krótkich chwilach po pracy i w pojedyncze wolne dni. Zjedzenia obiadu na dworze, nie duszenia się w upały w gorącym bloku. Wypicia porannej pospiesznej kawy na tarasie i wieczornej herbatki lub drinka :wink: :oops: we wlasnym ogrodzie. Poczucia, że jesteśmy naprawdę u siebie. Radości z pielegnacji ogrodu, który da motywację do ruchu na powietrzu, obserwacji jak to wszystko rośnie i zmienia się w ciągu roku.

Zaznaczyłam "ciasnotą obecnego M", bo to dało bezpośredni impuls, żeby się zebrać do budowania. Mam dosyć bloku, dusze się tutaj, wkurza mnie, że każdy spacer z dzieckiem to wyprawa, na która trzeba zabierać torbe sprzętów, że nie można sobie na luzie wyjść na poranną rosę, posiedzieć w cieniu na werandce... W dodatku synek rośnie, zajmuje coraz więcej terenu, a na zime dołączy do niego rodzeństwo, więc będzie jeszcze gorzej z pomieszczeniem się mieszkaniu.

Jednocześnie jednak domek postrzegam jako szczyt marzeń, mam wrażenie, że kiedy się przeprowadzimy, totalnie zmieni jakoś życia naszej rodziny. Więc w sumie - buduję wg marzeń :)

Zaznaczyłam "ciasnotą obecnego M", bo to dało bezpośredni impuls, żeby się zebrać do budowania. Mam dosyć bloku, dusze się tutaj, wkurza mnie, że każdy spacer z dzieckiem to wyprawa, na która trzeba zabierać torbe sprzętów, że nie można sobie na luzie wyjść na poranną rosę, posiedzieć w cieniu na werandce... W dodatku synek rośnie, zajmuje coraz więcej terenu, a na zime dołączy do niego rodzeństwo, więc będzie jeszcze gorzej z pomieszczeniem się mieszkaniu.

Jednocześnie jednak domek postrzegam jako szczyt marzeń, mam wrażenie, że kiedy się przeprowadzimy, totalnie zmieni jakoś życia naszej rodziny. Więc w sumie - buduję wg marzeń :)

Podpisuję się pod tą wypowiedzią. Mamy ciasno, mamy dość sąsiadów, mamy marzenia by być wolnymi w swoim domu i w swoim ogrodzie. Już czuję ten zapach porannej kawy gdy cały dom jeszcze śpi a ja siedzę na naszym tarasie i delektuję się smakiem tej kawuni. Byle do września.

Ach my Polacy!!! kolejne pokolenie żyje marzeniami :D Nie sądziłam, że znajdę się w tak przytłaczającej większości!!!! Bo owszem chcę już wyprowadzić się z bloku, z miasta, z mieszkania.... ale najbardziej chcę spełnić swoje marzenie... Mam cudowną rodzinę i to rodzina jest moim domem a teraz będzie jeszcze dom materialny :D

Jako że ja i mój mąż wychowaliśmy się w blokach, nie znamy z autopsji wad mieszkania w domku.

Zalety znamy, wydaje mi się że raczej z wyobrażeń :wink:

Domek, to moje marzenia o:

- przestonnej i jasnej kuchni,

- zapachu gotowanych potraw i cieplutkiego ciasta zwabiającym domowników do kuchni,

- pachnące zioła na parapecie,

- grill na tarasie niezależnie od tego czy słońce czy deszcz,

- kawa na śniadanie wypita na tarasie,

- spacer boso po trawie,

- możliwość przenocowania znajomych, którzy po "nocnych Polaków rozmowach" zasiedzieli się tak jakoś... :wink:

I pewnie mnóstwo innych przyjemności.

A póki co, to racjonalnie rzecz ujmując - własne (na kredyt :-? ) 34 m2 nie bardzo pozwala na "rozpędzenie się" z powiększeniem rodziny. Zaznaczyłam tę opcję.

Pokój z aneksem kuchennym nie jest jakoś szczytem marzeń dla nas.

Był dobry w momencie gdy po studiach zdecydowaliśmy, że nie warto płacić komuś haraczu, skoro można płacić go bankowi a być "na swoim" :lol:

To tyle, a przed nami - droga przez mękę :evil:

I tym oto optymistycznym akcentem kończę i pozdrawiam wszystkich marzycieli i racjonalistów.

NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI!