Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pieca + grzejników

Krystian_1987

Recommended Posts

Witam forumowiczów !

Mam mały problem, obecnie stoje przed wyborem piecu do domu. Piec jest na gaz ( ogrzewanie C.O. jak i bieżącej wody). Zatem poszukuje piec dwufukncyjny.

Dom ma ok 130 m2, jest dobrze ocieplony, wybudowany 2 lata temu. Potrzebny będzie zbiornik na 130L. Tak mówił hydraulik. Niektórzy mi polecali firmy: - Vaillant

- Junkers

- Brutie

- Dietrich

i grzejniki firmy Stelrad. Zależy mi na średniej jakości jak i cenie. Wiadome, nie za drogo ani za tanio. Proszę pomóżcie bo niestety nie ogarmian tego tematu.

Dziękuje z góry !

Ja też się na początku gubiłem.

1 czy 2-funkcyjny świadczy tylko o tym czy do ciepłej wody będziesz miał zasobnik stojący (duży bojler) czy wolisz coś bardziej kompaktowego.

2 funkcyjne przeważnie mają zasobnik w sobie (nowoczesne tzw. warstwowy).

1 funkcyjne podgrzewają wodę użytkową w bojlerze.

1 funkcyjny wystarczy Ci jakiś 12-14kW, 2 funkcyjny już okolice 24kW.

Kotły są oczywiście wielu producentów. Nie będziesz stawiał kotłowni już jutro więc poczytaj na necie lub na tym forum.

Za tydzień będziesz inżynierem w tym temacie.

Ok. Dziękuje za odpowiedź. Chyba muszę widzę trochę "przestudiowac" temat.

Poczytam wieczorem dzisiaj :)

Możesz też skonsultować się z profesjonalistami i dopytać, zaprosić na obiekt. Polecam zwrócić się do jednego z naszych autoryzowanych partnerów i umówienie się na spotkanie. Firma Viessmann ma w ofercie zarówno kocioł jak i grzejniki, chociaż w przypadku kotłów kondensacyjnych lepsza byłaby podłogówka - rozważałeś tę opcję?

Namiar na firmy partnerskie TUTAJ Pozdrawiam!

No i pozostaję otwarty na wszelkie pytania!