Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za ciemno w mieszkaniu... Ponuro, smutno... Brak pomysłu

agsonv

Recommended Posts

Dzień dobry!

Potrzebuje rady.

Chce zrobić jakieś definitywne zmiany, żeby w mieszkaniu zrobiło się jasno.

Myślałam o zlikwidowaniu wszystkich ścian i połączeniu kuchni z salonem i sypialnią.

Ewentualnie jakaś jedna ścianka na TV i łóżko? W sensie TV na ścianę, a z drugiej strony łóżko?

Nie mam pojęcia też co w środku... Chociaż jedna porządna szafa gdzieś.

Proszę o jakąś poradę... Było już tu mnóstwo zmian i za każdym razem po miesiącu dochodzę do wniosku, że jest beznadziejnie...

Aktualnie jest tu tak ponuro, że nie chce się wychodzić z łóżka :o

Plan mieszkania 38,33m2 001.jpg

Układ wydaje się być ok,ja bym nie rezygnowała z oddzielnej sypialni.Kuchnia malutka bez okna,należy ją otworzyć na pokój dzienny.

Ja bym zrobiła przesuwne drzwi do sypialni,które w dzień bądą otwarte tym samym wpadnie więcej światła do pokoju dziennego.Może faktycznie problem tkwi w wystroju :)

http://images84.fotosik.pl/40/64a8b4cf76094cc1med.jpg

• 1 month później...

Ciemne wnętrza można rozjaśnić optycznie stosując pewne triki dekoratorskie oraz oczywiście jasną kolorystykę ścian i wyposażenia. Bardzo jasne barwy (biel lub złamane biele np. 542 Porcelanowa biel lub 543 Angielskie skrzydła) odbijają więcej promieni słonecznych niż inne barwy i sprawiają, że pomieszczenia stają się widne oraz powiększone optycznie, bo wraz ze światłem we wnętrzu „pojawia się” przestrzeń. Poza jasną kolorystyką należy w takim pomieszczeniu uważnie zaplanować oświetlenie sztuczne (rozproszone = Wiele punktów świetlnych -lampy stołowe, podłogowe, kinkiety). Powierzchnie mebli lepiej wybierać gładkie, jasne, lakierowane lub szklane. Lustra, kryształy, szkło…-wszystko co odbija światło spotęguje efekt rozświetlenia wnętrza. Powodzenia! :)

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka