Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plyta fundamentowa na glinie nieplastycznej.

BubkiDwa

Recommended Posts

Witam,

Czytam i czytam i wiem, ze nic nie wiem juz :( Robilam badania gruntu. Gilna nieplastyczna do 5m w glab. Chcialabym plyte fundametowa czy ma to sens? Ktos mi powiedzial, ze glina bedzie wypychac plyte. Moge prosic o konkretna odpowiedz? Niedlugo zaczynam prace z architektem i chcialabym wiedziec jak sie za to zabrac. Bede bardzo wdzieczna. Pozdrawiam serdecznie.

Nie jestem specjalistą - od razu piszę :)

ale z tego co i tutaj na forum i z architektami rozmawiałem to w Twoim przypadku bym widział wymianę gruntu po prostu na nośny- najlepsze pewnie byłoby wyjście do poziomu przemarzania, ale coś mi się wydaje że widziałem na forum takie płyty bez strasznych inwestycji czyli jakieś 40 cm wymiana gruntu, oczywiście opaska przeciwwysadzinowa, drenaż (z powiększeniem wykopu poza obrys domu) itd.

• 2 weeks później...

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie (Dz.U. 1999 nr 43 poz. 430) gliny uznano za grunty bardzo wysadzinowe.Jednakże można zastosować zabiegi mające na celu wyeliminowanie możliwości uruchomienia procesów wysadzinowych przez zastosowanie odpowiednio zagęszczonej poduszki wysadzinowej i posadowienie obiektu poniżej normowej granicy przemarzania.Wysadzinowość gruntu jest związana bezwzględnie z procesem przemarzania. Dlatego bezwzglednie nie wolno dopuścić do zawilgocenia wykopu, bo wzrost wilgotności spowoduje pogorszenie warunków geotechnicznych gruntu.

pozdrawiamy

GGS-Projekt Pracownia geologii i ochrony środowiska

Dobrze prawicie - ale woda = większa pojemność cieplna tak na marginesie.

posadowienie obiektu poniżej normowej granicy przemarzania
to by z torbami pójść, kopiąc jamy na 1,2m jak u mnie.

Nauka radziecka potrafi sobie radzić i posadowić ekonomicznie.

Dochodziły minie słuch o różnych cudach, w tym i płycie na 1,2 później drugiej nad .. dobrze dobrze tak trzeba ;)

Generalnie jest tak jak pisze marcko ale tak na prawdę to architekt powinien zdecydować na podstawie badań geologicznych jak posadowić budynek.
architekt jest od opakowanie i patrzeć czy ładne wstążki są ! a nie od decydowania o posadowieniu ! to działka konstruktora ! Edytowane przez מרכבה

Witam,

Czytam i czytam i wiem, ze nic nie wiem juz :( Robilam badania gruntu. Gilna nieplastyczna do 5m w glab. Chcialabym plyte fundametowa czy ma to sens? Ktos mi powiedzial, ze glina bedzie wypychac plyte. Moge prosic o konkretna odpowiedz? Niedlugo zaczynam prace z architektem i chcialabym wiedziec jak sie za to zabrac. Bede bardzo wdzieczna. Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedź powinna być w opisie wyników badań podłoża gruntowego - Wnioski + decyzja projektanta konstrukcji budynku.

Statystyczny architekt nie zna się na tym temacie.

Statystyczny architekt nie zna się na tym temacie.

- tak jak statystyczny konstruktor nie zna się na " opakowaniu i wstążkach "

i raczej tak powinno być

- co do decyzji dot. posadowienia, jak najbardziej macie rację ! :)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Mam dwa warianty do porownania. Co myslicie? Dom parterowy z antresola, silikat 18 lub 24 cm styro 20-25cm, wiazary, dachowka ceramiczna lub blacha. Badania techniczne wskazaly glina z domieszka kamienia/glina zwiezla.

1 WARIANT. Płyta fundamentowa o powierzchni 180m2:

-Płyta żelbetowa o grubości 25 cm zbrojona górą i dołem siatkami z prętów fi12 o oczkach 12,5 x 12,5 cm.

- folia PE 2mm

- warstwa izolacyjna grubości 40 cm ze Styroduru 3035CS.

- Podsypka ze żwiru lub pospółki o grubości około 55 cm zagęszczoną do IS = 1,0.

Materiał:

- beton szczelny hydrotechniczny W-2 klasy B25,

- stal zbrojeniowa klasy A-IIIN (RB 500W).

Wykopy o objętości ok. 240m3

2 WARIANT. Ławy fundamentowe o przekroju 60x40cm i długości łącznej 70mb

Zbrojenie ławy:- górą 2 fi12,- dołem 4 fi12,- strzemiona: fi6 mm co 30 cm.

Materiał:

- beton klasy B25,

- stal zbrojeniowa klasy A-IIIN (RB 500W).

Oraz ścianki fundamentowe z bloczków betonowych typu M gr. 24cm na zaprawie, o łącznej długości 70mb

Oraz warstwy podpodłogowe o łącznej powierzchni 160m2:

- podsypka piaskowa gr.30cm zagęszczona do IS = 1,0.

- podbeton B10 15cm

- folia PE 2mm

- styropian XPS 20cm

Wykopy o objętości ok.150m3

Ja Ci powiem jedno: konsultuj się z dwoma (a najlepiej z trzema) konstruktorami. U mnie jeden mówił że na takim gruncie jak ja mam to się nie da tak głęboko zrobić piwnicy - gdybym mu uwierzył, to bym był nieźle w plecy bo musiałbym iść "w szerz" zamiast "w głąb". Drugi wyśmiał tego pierwszego i powiedział, że on już nie raz spotykał się z zachowawczymi bredniami wygadywanymi przez rozmaitych konstruktorów (a on np. mosty autostradowe projektuje). Dla pewności zapłaciłem trzeciemu żeby dał opinię. Ten też powiedział że wszystko będzie ok.

Ale to nie koniec: mam dom o sporej powierzchni (490m^2) położony 4.5m od sporego zbiornika wodnego (1.2ha). Podłoga piwnicy jest 30cm PONIŻEJ poziomu wody zbiornika. Pierwszy konstruktor mówił że to "fizycznie niemożliwe" żeby piwnica nie była co najmniej wilgotna. Drugi i trzeci też mówili że obniżenie poziomu wody może być konieczne. No to zasięgnąłem opinii specjalisty, który robił mi ekspertyzy grobli - ten stwierdził że wszystko będzie ok, byle zrobić uszczelnienie z 30cm gliny i drenaż za tym - tak na wszelki wypadek. Tak też zrobiłem i nawet po podniesieniu poziomu wody 60cm powyżej poziomu piwnicy jest idealnie - poziom wody gruntowej pod budynkiem jest na poziomie drenażu.

Wniosek: nie wierz jednemu "specjaliście" mimo że ma dyplom i inne papiery. Konsultuj się z innymi (najlepiej kilkoma) bo łatwo trafić na "specjalistę" który g... wie i potem się robić mało optymalnie.

z ciekawości zapytam, gdzie jest zlokalizowane te 30 cm gliny w stosunku do fundamentów ?

W odległości około 4-5m (odległość stawu od domu 4.5-7m). Potem jest metr odstepu i drenaż. Groble na gruntach przepuszczalnych buduje się w ten sam sposób: rdzeń z gliny i konstrukcja z tego co jest dostępne.