niktspecjalny 04.10.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 I tak ...i nie...że tak głupio odpowiem. Paląc książkowo węglem w piecu, też czadu nie uzyskasz. Nie tu jest pies pogrzebany...Ale oczywiście masz rację. Witam. Wybacz Baturka ale nigdy ,przenigdy nie porównuje drewna jako paliwa i węgla.Kiedyś próbowałem tego w moim kominku i o mało co nie poległem.Wstydzę się tego bardzo.Psa już dawno w tym aspekcie pogrzebałem.Powtórzę raz jeszcze przy świadomości w/w założeń czadu nie ma.Powtórzę także.Mam czujkę sprawdzaną wielokrotnie czy wiesz dlaczego do tej pory a już 10 sezon, nie zawyła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.10.2016 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Nie chcę rozszczelniać kominka za wszelką cenę, ( po co go doszczelniać za wszelką cenę ) chodzi mi głównie o nie popadanie w skrajności (szczelność hydrauliczna). W tym się chyba zgadzamy ? Piec kaflowy też powinien być hermetyczny w odpowiednim momencie - w tym się również zgadzamy. § 34 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 roku w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów. Zgodnie z nim, trzeba czyścić przewody wentylacyjne, dymowe, spalinowe. Najczęściej - cztery raz w roku - w budynkach, które są opalane węglem, drewnem lub innym paliwem stałym. Rzadziej - dwa razy w roku - czyści się przewody w budynkach opalanych gazem, olejem lub innym paliwem ciekłym, natomiast przewody wentylacyjne - raz w roku. Jak się mylę będę wdzięczny za info.Szczelne wkłady potrzebujemy w konstrukcjach piecokominków, które niczym nie różnią się od pieca, poza wyglądem. Wyobrażasz sobie piec nieszczelny (w tym odpowiednim momencie)? .https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwje0uik-sDPAhXKFSwKHdqqAbQQFggcMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.administrator24.info%2Fartykul%2Fid412%2Ckontrola-stanu-technicznego-kominow-obowiazkiem-zarzadcy&usg=AFQjCNHgD7xc-yXtaIlYa02zg3S4_SAp0Q Odnośnie paragrafów, obowiązuje Cie prawo budowlane, a nie rozporządzenia...Nie mam teraz czasu na szukanie...Może to Cie naprowadzi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 04.10.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Ten link co podałeś potwierdza wersję, że czyścić komin trzeba 4 razy do roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 04.10.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Potwierdzam to co pisał Pan wyżej.Wracając do odpowiedzi myślę że nieporozumienie wynika z wielości urządzeń zduńskich a tym samym ich charakterystyki pracy.Piecokominki, Piece-piece:rolleyes: a zwykłe kominki za 2000 zł różnią się między sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.10.2016 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Ten link co podałeś potwierdza wersję, że czyścić komin trzeba 4 razy do roku Czyli to nie jest ta nowelizacja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.10.2016 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Potwierdzam to co pisał Pan wyżej. Wracając do odpowiedzi myślę że nieporozumienie wynika z wielości urządzeń zduńskich a tym samym ich charakterystyki pracy. Piecokominki, Piece-piece:rolleyes: a zwykłe kominki za 2000 zł różnią się między sobą.Nie rozumiem co chciałeś powiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Czyli to nie jest ta nowelizacja.... To się nazywa świadomość.Jest czujny ,a ty w tym mu nie przeszkadzasz.Można i 6 ale po co. ...Media ogólnopolskie niemal codziennie donoszą o zaczadzeniach związanych z użytkowaniem instalacji grzewczych, wentylacyjnych i kominowych. Co roku liczy się je w setkach. Od końca listopada 2007 r. do kwietnia 2008 r., tj. do końca sezonu grzewczego odnotowano 65 śmiertelnych i 133 hospitalizowanych wypadków zatrucia tlenkiem węgla......... z twojego linku.Kuźwa nie drewna jego mość. Edytowane 4 Października 2016 przez niktspecjalny był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 04.10.2016 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Fajne określenie piece-piece.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.10.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Fajne określenie piece-piece.... Witam. .Budujemy: piece,.......... Dodaj se drugi człon i będziesz miał tak samo fajne określenie. , a co tam z czadem u ciebie słychać??? Edytowane 4 Października 2016 przez niktspecjalny był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 08.10.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Nie rozumiem co chciałeś powiedzieć... Przykładowo - piece w fazie żaru są szczelnie zamykane i tyle natomiast kominki, kozy są co jakiś czas otwierane i jest dokładane paliwo w postaci drewna. To jest jedna z wielu różnic pomiędzy poszczególnymi urządzeniami. Gospodarka tlenowa tych urządzeń jest odmienna podobnie jak ich wydajność. To miałem na myśli i przepraszam jeżeli nie jasno się wyraziłem. Pozdrawiam i jednocześnie przepraszam wszystkich za opóźnienie w odpowiedziach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 08.10.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Do pieca "w fazie żaru" można dołożyć paliwo w postaci węgla lub drewna. Kominek "w fazie żaru", można zamknąć. Nie dokładać.I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.10.2016 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Przykładowo - piece w fazie żaru są szczelnie zamykane i tyle natomiast kominki, kozy są co jakiś czas otwierane i jest dokładane paliwo w postaci drewna. To jest jedna z wielu różnic pomiędzy poszczególnymi urządzeniami. Gospodarka tlenowa tych urządzeń jest odmienna podobnie jak ich wydajność. To miałem na myśli i przepraszam jeżeli nie jasno się wyraziłem. Pozdrawiam i jednocześnie przepraszam wszystkich za opóźnienie w odpowiedziach . Za tydzień jest fajne szkolenie w Łaziskach. To dobra okazja zapoznać się z nowszymi konstrukcjami i technologiami od tych, o których piszesz...Przykro mi walczyć z niewiedzą fachowca, dlatego zapraszam Cie serdecznie http://blog.kominki-batura.pl/szczegolowy-program-szkolenia-kafle-kafle/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 08.10.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Szkolenia tej szkoły jednak chyba odpuszczę po raz kolejny Są różne szkoły a ja wybrałem inną. Dziękuję za zaproszenie. Panie Piotrze nie będę kłócił się z Panem jak i innymi forumowiczami i uwadniał za WSZELKĄ cenę że "racja moja jest najmojsza" . To nie przystoi. Czerpanie z tego jakieś przyjemności uważam za bolączkę u co niektórych. Dla mnie wyznacznikiem mojej wiedzy jest przede wszystkim zadowolenie klientów i w tym widzę sens mojej dalszej pracy. Wracając do tematu jak jest z tym czadem w kominku? Rozumiem że nikt się nie spotkał z takim przypadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 08.10.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Efekt, zadowolenie klienta, nie musi być wyznacznikiem/potwierdzeniem posiadanej wiedzy. Choć fajnie jest, kiedy wszyscy są zadowoleni. Wracając do tematu, w swoim kominku, działania czadu nie stwierdzono. ...z braku urządzeń do jego pomiaru Na serio. Kiedy w kominku jest ciąg, zagrożenie nie wystąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.10.2016 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Szkolenia tej szkoły jednak chyba odpuszczę po raz kolejny Są różne szkoły a ja wybrałem inną. Dziękuję za zaproszenie. Panie Piotrze nie będę kłócił się z Panem jak i innymi forumowiczami i uwadniał za WSZELKĄ cenę że "racja moja jest najmojsza" . To nie przystoi. Czerpanie z tego jakieś przyjemności uważam za bolączkę u co niektórych. https://www.youtube.com/watch?v=ff-XVdiepTo Dla mnie wyznacznikiem mojej wiedzy jest przede wszystkim zadowolenie klientów i w tym widzę sens mojej dalszej pracy. Wracając do tematu jak jest z tym czadem w kominku? Rozumiem że nikt się nie spotkał z takim przypadkiem?Ważne, że jest chęć uczenia się. Każda szkoła coś daje....Moja to jedna z wielu. Pozdrawiam. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 10.10.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Zgadzam się - uczyć muszą się wszyscy całe życie. Najgorszym jest przekonanie że już się wszystko wie.Panie Piotrze, w naszym temacie wspominał Pan o jakieś nowelizacji prawa w sprawie czyszczenia przewodów kominowych. W naszym fachu warto było by być na bieżąco. Nie mogę znaleźć nic podobnego więc proszę o wskazówki . Jedynie co mam reprezentatywnego to internetowy system aktów prawnych który potwierdza 4 krotne czyszczenie przewodu kominowego isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20101090719- par. 34 rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji z 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów Z punktu widzenia założonego tematu uważam wiedzę na ten tematu za bardzo istotną Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.10.2016 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Pisaliśmy o tym z Siwym w wątkach kominowych. Przyznam, że nie potrafię teraz tego znaleźć...Spróbuję przy czasie dotrzeć do tej ustawy...To jest ta sama ustawa, która zniosła minimalny przekrój komina (do tej pory 14x14 cm), zmieniła kwalifikacje komina pod względem materiału użytego do jego budowy. Były to do 2009 r materiały niepalne. Od 2009 są to wyroby niepalne (dopuszczenie plastiku). Obowiązkowy jest roczny przegląd kominiarski, z czyszczeniem w razie potrzeby i co 5 lat inwentaryzacja...No i te 4 x nieszczęsne....które ni jak nie pasują do ustawy, ale spróbuję to znaleźć i wyjaśnić...A może ktoś - coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaper13 17.10.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Witam. Chyba się nie rozumiemy.Prosiłem byś wkleił owe czujki ze swojego domu-instalacji. Sorry że tak późno ale nie wiem co to zmienia skoro już podałem co to za czujki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts