krzysztofh 16.07.2002 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 Co myślicie o rezygnacji z wentylacji samego zbiornika. Podłączenie pionu do zbiornika będzie rurą fi 160 o długości ok 6m. Pion będzie wyprowadzony powyżej dachu i wentylowany.Moje pytanie bierze się z powodu małej działki i trudności w wykonaniu odpowietrzenia zbiornika w pokrywie włazu. Panuję w tym miejscu komunikację pomiędzy garażem i bramą wjazdową. Płyta zbiornika posiada atest na poruszanie sie samochodów osobowych jeżeli o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMarek 17.07.2002 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2002 Może jednak ktoś nam coś poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 18.07.2002 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 My mamy ten sam problem. Też mamy odpowietrzenie nad dachem ale nasz kierownik budowy twierdzi, ze z szamba powinno tez byc odpowietrzenie. A ponieważ szambo jest na wjeździe to odpowietrzenie ma byc wyprowadzone z boku. Nie wiem jak to będzie technicznie wyglądało ale jak już to zrobimy (za jakies 3 tyg) to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.07.2002 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2002 Rozmawiałem z firmą sprzedającą szamba przy okacji kupna ich projektu. Twierdzą, że wystarczy wentylacja pionu wyprowadzona ponad dach. Sam zbiornik jest troche wentylowany poprzez otworki we włazie żeliwnym. Ale czy to wystarczy sam nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 19.07.2002 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2002 Byłem użytkownikiem szamba bez dodatkowego odpowietrzenia (tylko pokrywa i pion wyprowadzony ponad dach)ponad dwa lata i nie spotkało mnie nic nieprzyjemnego. Nawet zima, lód i śnieg na pokrywie nie przeszkadzały w działaniu szamba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 05.08.2002 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Gdybyś chciał dodawać dodatki utylizujące ( biolatrin , itp ) to bez wentylacji mogą one nie działać , ale przecież wentylację możesz poprowadzić rurką w ziemi bok i wyprowadzić ponad powierzchnię guntu gdzieś z boku tylko tak aby te wyloty nie były za blisko okien .piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 08.02.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Gdybyś chciał dodawać dodatki utylizujące ( biolatrin , itp ) to bez wentylacji mogą one nie działać , ale przecież wentylację możesz poprowadzić rurką w ziemi bok i wyprowadzić ponad powierzchnię guntu gdzieś z boku tylko tak aby te wyloty nie były za blisko okien . piotrek Witam. No właśnie, mam pytanie nawiązujące do w/w wypowiedzi (sprzed kilku laty ...) Jak daleko można odprowadzić odpowietrzenie szamba od zbiornika? Chodzi o to, że chciałbym odsunąć trochę kominek wentylacyjny (fi 75 wystarczy???) od dojścia do domu i w związku z tym musiałbym dać ok. 5 m w poziomie i dopiero potem przejście w pion i kominek? Czy takie odpowietrzenie będzie działało poprawnie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 08.02.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Rozmawiałem z firmą sprzedającą szamba przy okacji kupna ich projektu. Twierdzą, że wystarczy wentylacja pionu wyprowadzona ponad dach. Sam zbiornik jest troche wentylowany poprzez otworki we włazie żeliwnym. Tak samo ustaliłem, otwory we włazie wystarczą i odpowietrzenie nad dach pionu kanalizacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.02.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Tak samo ustaliłem, otwory we włazie wystarczą i odpowietrzenie nad dach pionu kanalizacyjnego.Dzięki. Bo jakoś wcześniej się spotkałem z twierdzeniem, że trzeba mieć dodatkowe odpowietrzenie przy szambie. Dziwiło mnie to ze względu właśnie na te "otworki" we włazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2009 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 ... chciałbym odsunąć trochę kominek wentylacyjny (fi 75 wystarczy??? ... wystarczy zrób z lekkim spadkiem w kierunku szamba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts