Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybkie danie na wieczór


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

 

Nie chcę wychodzić przed szereg ale chyba musisz określić się precyzyjniej.Inaczej przecież będzie wyglądała kolacja spontan ,inaczej gdy para ma sobie patrzeć w oczy ,a inaczej gdy przychodzą zaproszeni znajomi przyjaciele i wreszcie ta typowa domowa dla milusińskich.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak, zapiekanki są zawsze szybkie i smaczne :)

zmieniając trochę temat :p mam przepis na ciasto do pizzy, ogólnie wychodzi bardzo dobre (jak ktoś chce to mogę się podzielić przepisem) - tylko mam problem z efektem końcowym, bo ciasto robi mi się wodniste a potem twarde u góry. Słyszałam, że to przez np. wodę (tłuszcz z pieczarek), smarowałam przecierem pomidorowym... Ktoś wie, jak można temu zapobiec? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak, zapiekanki są zawsze szybkie i smaczne :)

zmieniając trochę temat :p mam przepis na ciasto do pizzy, ogólnie wychodzi bardzo dobre (jak ktoś chce to mogę się podzielić przepisem) - tylko mam problem z efektem końcowym, bo ciasto robi mi się wodniste a potem twarde u góry. Słyszałam, że to przez np. wodę (tłuszcz z pieczarek), smarowałam przecierem pomidorowym... Ktoś wie, jak można temu zapobiec? :)

 

Witam.

 

Jeśli pozwolisz to nie poruszaj nowego tematu w tym w którym mówi się o czym innym.Załóż nowy o pizzy i po kłopocie.Jak dla mnie składniki na pizzy powinny być półproduktami, a ty usmażyłaś pieczarki i położyłaś na sos pomidorowy.Nie tłuszcz tylko woda z nich wypłynęła.Spróbuj kiedyś na swoje ciasto położyć najpierw swój ulubiony sos,następnie surową cienko krojoną w plastry pieczarkę,cebulę i np . salami. :yes:Na górę mozzarella tarta-wiórki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Jeśli pozwolisz to nie poruszaj nowego tematu w tym w którym mówi się o czym innym.Załóż nowy o pizzy i po kłopocie.Jak dla mnie składniki na pizzy powinny być półproduktami, a ty usmażyłaś pieczarki i położyłaś na sos pomidorowy.Nie tłuszcz tylko woda z nich wypłynęła.Spróbuj kiedyś na swoje ciasto położyć najpierw swój ulubiony sos,następnie surową cienko krojoną w plastry pieczarkę,cebulę i np . salami. :yes:Na górę mozzarella tarta-wiórki

 

Na sos najpierw mozzarella, porwana na kawałki, a później reszta.

Problem z ciastem załatwi Ci kamień do pizzy. Odbierze nadmiar wody z ciasta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na sos najpierw mozzarella, porwana na kawałki, a później reszta.

Problem z ciastem załatwi Ci kamień do pizzy. Odbierze nadmiar wody z ciasta.

 

Witam.

Zgadzam się z np. z mozzarellą niech będzie choć dałem jej - autorce tylko przykład .Mam kamień ale wiesz co mam jeszcze piekarnik który może dać temp 350 stC.Te dwie rzeczy muszę ze sobą współgrać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Zgadzam się z np. z mozzarellą niech będzie choć dałem jej - autorce tylko przykład .Mam kamień ale wiesz co mam jeszcze piekarnik który może dać temp 350 stC.Te dwie rzeczy muszę ze sobą współgrać.

 

Na 250 też wychodzi, dłużej trzeba nagrzewać. Ostatnio odkryłem, że piekarnik można "oszukać" włączając funkcję grill. Wtedy temperatura nie jest kontrolowana i potrafił się nagrzać >300C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na 250 też wychodzi, dłużej trzeba nagrzewać. Ostatnio odkryłem, że piekarnik można "oszukać" włączając funkcję grill. Wtedy temperatura nie jest kontrolowana i potrafił się nagrzać >300C

 

Witam

możesz pokazać jaki masz kamień ale ze swojego piekarnika jak go dopasowałeś do blaszki-brytfanki.Pizze podróbkę robię bez kamienia np. w 200 stC w termoobiegu , czas do 10 min.Z kamieniem zawsze grzałki góra dół 290-300 stC czas podobny , a nawet mniejszy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

możesz pokazać jaki masz kamień ale ze swojego piekarnika jak go dopasowałeś do blaszki-brytfanki.Pizze podróbkę robię bez kamienia np. w 200 stC w termoobiegu , czas do 10 min.Z kamieniem zawsze grzałki góra dół 290-300 stC czas podobny , a nawet mniejszy.

 

Zwykły okrągły gruby na ok 2-3 cm, kładę na kratce w piekarniku. Po rozgrzaniu kamienia w 300 pizza robi się max 5 minut

14591705_1801139953509020_7423860139656327617_n.jpg

 

Tak to zazwyczaj wygląda. Chrupiące brzegi, cienkie lekko opadające lejące się ciasto na środku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zwykły okrągły gruby na ok 2-3 cm, kładę na kratce w piekarniku. Po rozgrzaniu kamienia w 300 pizza robi się max 5 minut

[ATTACH=CONFIG]370277[/ATTACH]

 

Tak to zazwyczaj wygląda. Chrupiące brzegi, cienkie lekko opadające lejące się ciasto na środku.

 

Witam.

 

Widzisz nie rozumiemy się.Nie chodzi mi o pizze ale jak wygląda twój kamień dopasowany, teraz już wiem ,że do kratki w piekarniku.Jak rozumiem fotka z sieci nie twoja.Taka pizza nigdy nie wyjdzie z piekarnika widać po jej przypalonych wybrzuszeniach.Proszę zrób fotkę tego kamienia z tej kratki.Gdzie kupiłeś i czy ma atest.Moją dostałem marmurową z Belgii od siostry.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Widzisz nie rozumiemy się.Nie chodzi mi o pizze ale jak wygląda twój kamień dopasowany, teraz już wiem ,że do kratki w piekarniku.Jak rozumiem fotka z sieci nie twoja.Taka pizza nigdy nie wyjdzie z piekarnika widać po jej przypalonych wybrzuszeniach.Proszę zrób fotkę tego kamienia z tej kratki.Gdzie kupiłeś i czy ma atest.Moją dostałem marmurową z Belgii od siostry.

 

Fotka pizzy moja , jak widać wyjdzie :)

Kamień niedopasowany bo okrągły, kratki zazwyczaj są prostokątne, chyba że się mylę.

IMG_20161016_141908.jpg

Kamień z allegro , włoski cena chyba ok 80 PLN, czy ma atest nie wiem ale na pewno nie marmur. marmur się nie nadaje, słabo chłonie wilgoć. To musi być szamot jak w piecu chlebowym.

A pizza, cóż, dobre ciasto, kamień temperatura i cała filozofia.

14666298_1801132293509786_7518670651907623607_n.jpg

Edytowane przez Przewas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fotka pizzy moja , jak widać wyjdzie :)

Kamień niedopasowany bo okrągły, kratki zazwyczaj są prostokątne, chyba że się mylę.

[ATTACH=CONFIG]370316[/ATTACH]

Kamień z allegro , włoski cena chyba ok 80 PLN, czy ma atest nie wiem ale na pewno nie marmur. marmur się nie nadaje, słabo chłonie wilgoć. To musi być szamot jak w piecu chlebowym.

A pizza, cóż, dobre ciasto, kamień temperatura i cała filozofia.

[ATTACH=CONFIG]370317[/ATTACH]

 

 

Witam.

 

Trochę niemerytorycznie i żeby autorka nas nie zjechała.

 

http://images83.fotosik.pl/92/aad5fb18822f8815.jpg

 

http://images83.fotosik.pl/92/c6684d34ea065a95.jpg

 

Gdzieś w innym topiku wklejałem fotki pizzy z tego kamienia.Jak widzisz funkcja dwóch grzałek i temp. 300 stC.Taka fajna podpalana jak twoja mi nie wychodzi.Masz na nią przepis?Jeśli mógłbyś będę wdzięczny.Moja ciemiężycielka mówi"jaki to marmur to lastryko":) .Próbowałem różnych rzeczy na nim w kominku.Wychodzą zaskakująco smaczne.Pizzy jeszcze nie ale czas chyba wypróbować.

Edytowane przez niktspecjalny
był
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś w innym topiku wklejałem fotki pizzy z tego kamienia.Jak widzisz funkcja dwóch grzałek i temp. 300 stC.Taka fajna podpalana jak twoja mi nie wychodzi.Masz na nią przepis?Jeśli mógłbyś będę wdzięczny.Moja ciemiężycielka mówi"jaki to marmur to lastryko":) .Próbowałem różnych rzeczy na nim w kominku.Wychodzą zaskakująco smaczne.Pizzy jeszcze nie ale czas chyba wypróbować.

 

Do pizzy moim zdaniem to się srednio nadaje. Szamot chłonie wodę z ciasta i ciasto Ci się nie gotuje. A przepis? najpostszy z mozliwych.

 

200ml letniej wody, 300g mąki 00, łyżka oliwy, łyżeczka soli i cukru i 5g drożdzy suszonych. wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce. Tyle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...