wprus 05.08.2004 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 W poradach Castoramy, do których sie chciałem stosowac i tyle tez kupilem materiałów pisza o wylewkach i kladzeniu 2x2 cm styropianu.http://www.castorama.pl/porada::::.82.html Część " Izolacja Warstwa nieprzepuszczalna: Rozwijamy na płycie betonowej folię, polietylenową lub papę bitumiczną. Rozkładamy ją na całą szerokość i kleimy wzdłuż brzegi. Podnosimy izolację na ścianę, na wysokość ok. 10 cm. i przytwierdzamy gwoździkami, zwracając uwagę, aby folia się nie marszczyła. Izolacja cieplna: Kładziemy w dwóch warstwach płyty styropianowe o dużej gęstości, na grubość 2 x 20 mm. Warstwy powinny się krzyżować. Przy ścianach zostawiamy wolną przestrzeń szerokości ok. 3 mm na ewentualne rozszerzanie (dylatacja). " No ale zaczołem czytac wasze forum, no i zupełna różnica. Wszedzie po 10 cm. Ja juz przygotowałem wszystko na te 4 cm. najwiekszy problem to z podcinaniem drzwi, bo nie wiem ile max można podcinac.? Wiec skąd jest taka ogromna różnica w grubości styropianu???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 05.08.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 Jak już masz przygotowane, to niczego nie zmieniaj. Nie będziesz się przecież schylał, żeby wejść do pokoju! Poza tym podcinanie drzwi i ościeżnic może je uszkodzić (chyba że będą z litego drewna) Ja mam 10 cm i nie wiem, czy było trzeba tak dużo. W garażu nie ma wcale, a różnica temeratur wynosi tylko 2 st. Oczywiście teraz jest "lato" (sami widzicie dlaczego napisałem to w nawiasach ), nie wiem jeszcze jak będzie zimą. W mojej okolicy nikt nie tyle styropianu, najczęściej dają 5-6 cm. Robotnicy też się dziwili, że chcę tak dużo (w projekcie jest 15 cm - wg mnie przesada). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 05.08.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 hm,ocieplenie podłoża parteru ma zazwyczaj grubość 10cm styropianu, pietra zaś 2-4 cm - moze stąd różnicaja np mam w projekcie na parterze tak - zagęszczony piasek - chudziak 5cm - izolacja 15cm styropianu - ostateczna wylewka 5cma na poddaszu - wylewka na stropie- styropian 3cm - wylewka ost 4cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 05.08.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 Pierwszy raz słyszę, żeby ktoś budując dom, opeirał się na instrukcjach Castoramy. Podstaowe pytanie: jaką grubość izolacji masz w projekcie? Co na ten temat mówi Twój kierownik budowy? U nas jest na parterze 10cm (podłoga na gruncie), a na poddaszu 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 05.08.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 wg mnie autor postu nie buduje domu tylko robi remont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 05.08.2004 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 a czy przy podłogówce wystarczy również 10 cm, czy należy dać więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wprus 05.08.2004 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 No niestety tak sie sklada , że własnie buduje do, a nie tylko robie remont, wiec jest to sprawa dosyc istotna. Projekt domu jest dosyc stary, pare lat juz ma. i dlatego nie wiem czy sie na nim opierac, bo jednak różnica miedzy 4 cm a 10 cm jest znaczna. Z kolei tak naprawde to nikt nie jest w stanie stwierdzic czy te 6 cm daje az takie straty ciepla. pozatym jak to mozna tak ocenic. jakby to tak bylo, to moze i 20 cm okazac sie za malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 05.08.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 wprus,piszesz bez ładu i składu,wiadomo wsszem i wobec, że podłoże na parterze jest zimne i dlatego je ocieplasz - możesz wogóle nie dac styropianu tylko wtedy będziesz w zimówkach chodził po domua w Twoim starym projekcie jak jest narysowane?i czemu miałbyś drzwi podcinać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 05.08.2004 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 i czemu miałbyś drzwi podcinać? bo np. dom już wymurowany i musiałby podkuwać belkę, co chyba jest niemożliwe, bo mógłby odsłonić zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts