jArti2 05.08.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 Mam problem w ustaleniu klasy stali zbrojeniowej gatunku BST500s Tempcor, a właściwie w jej przeznaczeniu do obciążeń dynamicznych. W projekcie mam stal klasy AIII gatunku 34GS (tak na prawdę AII 18G2 - ale wybrałem mocniejszy wariant). Opis tego gatunku sugeruje przeznaczenie dla kostrukcji betonowych poddawanych obciążeniu wielokrotnie zmiennemu. Chcę stwierdzić czy BST500s Tempcor też ma takie przeznaczenie.Zaniepokoiło mnie to że gatunek tej stali (nowa norma) odpowiada gatunkowi RB500W (stara norma). Gatunek RB500W ma klasę AIIIN. W opisie tej klasy, ale dla gatunku 20G2VY-b znalazłem zdanie że nie należy jej stosować dla kostrukcji betonowych poddawanych obciążeniu wielokrotnie zmiennemu czy dynamicznemu (Poradnik Majstra Budowlanego - Nowy). Ponieważ nie wiem czy inne gatunki z klasy AIIIN (w tym RB500W która odpowiada gatunkowo BST500s) mają takie przeciwskazanie do obciążeń dynamicznych nie wiem czy mogę zastosować stal tego gatunku.Na strop używałem tej stali (po konsultacji z konstruktorem), i teraz mi jej troche zostało, więc myślę o zbrojeniu rdzeni w ścianie kolankowej i wieńcu pod murłatę. Wydaje mi się że właśnie w tej części konstrukcji będę miał większe obciążenia dynamiczne. Wyjaśnienia konstruktora do stropu były po linii że w lanym stropie (15 cm) nie ma znaczących obciążeń dynamicznych i że nawet lepiej że mam mocniejszą stal niż 34GS. Teraz jednak się wacham. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/21479-stal-zbrojeniowa-bst500s-tempcor-jaka-klasa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 06.08.2004 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Zamykam temat.Otrzymałem aprobatę techniczną która brzmi:Pręty żebrowane RB400W TECOR i RB500W/Bst500s TECOR są przeznaczone do zbrojenia konstrukcji żelbetowych pracujących pod obciążeniem statycznym stałym i wielokrotnie zmiennym oraz dynamicznym w zakresie temperatur od -60 do +100 stopni C.Stal ma klasę AIIIN. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/21479-stal-zbrojeniowa-bst500s-tempcor-jaka-klasa/#findComment-377395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts