iwan89 29.09.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Witam, zastanawiam się nad zakupem działki ze strefą ochronną gazociągu(gazociąg DN 300 i DN 500) wchodząca 10 metrów wgłąb działki. W księdze wieczystej jest to zapisane następująco: W CELU ZAPEWNIENIA PRAWA DO WEJŚCIA NA TEREN NIERUCHOMOŚCI DLA PROWADZENIA NA NIEJ BUDOWY INWESTYCJI: "BUDOWA GAZOCIĄGU WYSOKIEGO CIŚNIENIA DN500, PR. 8,4 MPA, RELACJI WŁOCŁAWEK - GDYNIA, ODCINEK X, TEREN GMINY ŻUKOWO", A TAKŻE PRAC ZWIĄZANYCH Z KONSERWACJĄ LUB USUWANIEM AWARII, DOJAZDU I KONTROLI, OGRANICZA SIĘ SPOSÓB KORZYSTANIA Z PRZEDMIOTOWEJ NIERUCHOMOŚCI PRZEZ UDZIELENIE ZEZWOLENIA NA ZAKŁADANIE I PRZEPROWADZANIE CIĄGÓW DRENAŻOWYCH, PRZEWODÓW I URZĄDZEŃ SŁUŻĄCYCH DO PRZESYŁANIA PŁYNÓW, PARY, GAZÓW I ENERGII ORAZ URZĄDZEŃ ŁĄCZNOŚCI PUBLICZNEJ I SYGNALIZACJI, A TAKŻE INNYCH PODZIEMNYCH, NAZIEMNYCH LUB NADZIEMNYCH OBIEKTÓW I URZĄDZEŃ NIEZBĘDNYCH DO KORZYSTANIA Z TYCH PRZEWODÓW I URZĄDZEŃ. ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA GOSPODARKI Z DNIA 30 LIPCA 2001 ROKU W SPRAWIE WARUNKÓW TECHNICZNYCH, JAKIM POWINNY ODPOWIADAĆ SIECI GAZOWE (DZ.U. NR 97, POZ. 1055) DLA PROJEKTOWANEGO GAZOCIĄGU DN500 WYZNACZA SIĘ STREFĘ KONTROLOWANĄ 8,0 M (PO 4,0 M OD OSI GAZOCIĄGU). W STREFIE TEJ NIE WOLNO WZNOSIĆ BUDYNKÓW, URZĄDZAĆ STAŁYCH SKŁADÓW I MAGAZYNÓW, SADZIĆ DRZEW ORAZ PODEJMOWAĆ DZIAŁALNOŚCI MOGĄCEJ ZAGROZIĆ TRWAŁOŚCI GAZOCIĄGU PODCZAS EKSPLOATACJI. NA OKRES BUDOWY GAZOCIĄGU KONIECZNE JEST ZAJĘCIE PASA MONTAŻOWEGO O SZEROKOŚCI 20,0 M Z OBOWIĄZKIEM DOPROWADZENIA TERENU, PO ZAKOŃCZENIU BUDOWY, DO STANU POPRZEDNIEGO - Nadal nie wiem, czy mam to traktować jako służebność przesyłową w konsekwencji której mogliby wchodzić do mnie na posesję bez mojej zgody czy zgoda na wchodzenie dotyczy tylko budowy(gazociąg jest już gotowy)? - Strefa ochronna to aż 20m od osi, bo są dwie nitki a wpis w KW dotyczy tylko jednej z nich. Rozumiem, że drzewa i krzewy można sadzić już 3m od osi gazociągu? - Można śmiało ogrodzić strefę ochronną bez obawy, że przy konserwacji ogrodzenie zostanie zniszczone?(tutaj też jest minimum od osi gazociągu?), Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/214867-strefa-ochronna-a-budowa-p%C5%82otu-i-sadzenie-drzew/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 29.09.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 według tego zapisu, w odległości 4m od każdej nitki nic ci nie wolno, masz obowiązek wpuścić ich na każdą ich prośbę(w sumie trudno nazwać to prośbą). W każdej chwili mogą Ci ta działkę zaorać, przekopać wywrócić do góry nogami, ogólnie zrobić wszystko w pasie 20m przy każdej nitce. Tobie wolno jedynie trawę posadzić, może jakiś krzaczek i to pielęgnować oraz płacić podatki od tego gruntu. Jeśli jeszcze nie kopiłeś tej działki, to daruj sobie, chyba, ze jest jakaś duża i baaaardzo tania. Nadal nie wiem, czy mam to traktować jako służebność przesyłową w konsekwencji której mogliby wchodzić do mnie na posesję bez mojej zgody czy zgoda na wchodzenie dotyczy tylko budowy(gazociąg jest już gotowy)?tak, dokładnie tak jak napisałeś, mogą wszystko dotąd, dopóki tam będzie ten gazociąg. - Strefa ochronna to aż 20m od osi, bo są dwie nitki a wpis w KW dotyczy tylko jednej z nich. Rozumiem, że drzewa i krzewy można sadzić już 3m od osi gazociągu?tak, strefa ochronna to 20m, wpis dotyczy wszystkich nitek, drzewa i krzewy 4m od osi, z tym, ze korzenie tez musza sie kończyc 4m od osi - Można śmiało ogrodzić strefę ochronną bez obawy, że przy konserwacji ogrodzenie zostanie zniszczone?(tutaj też jest minimum od osi gazociągu?),mozna ogrodzić i tez jest minimum 4m od osi. jak zniszczą muszą doprowadzić do stanu pierwotnego, czyli takiego jaki zastali w momencie przyjazdu(tak mówi zapis w KW Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/214867-strefa-ochronna-a-budowa-p%C5%82otu-i-sadzenie-drzew/#findComment-7182868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan89 01.10.2016 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 (edytowane) Oglądałem działkę i jest bardzo dużo mniejszych i większych pagórków, choć sama działka jest względnie równa(nie leci w którąś ze stron). Duży jest koszt zniwelowania terenu(to chyba normalna, standardowa czynność na każdej działce)? Druga sprawa, że rosną tam cztery drzewa. Z tego co sprawdzałem w internecie są to drzewa małej średnicy i za wycinkę każdego musiałbym płacić ok 400 zł. Nie ma tutaj znaczenia czy np. posieje w ich miejsce inne drzewa w innej lokalizacji(opłata jest zawsze)? Edytowane 1 Października 2016 przez iwan89 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/214867-strefa-ochronna-a-budowa-p%C5%82otu-i-sadzenie-drzew/#findComment-7183876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan89 03.10.2016 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Nikt się nie orientuje jak wygląda kwestia wycinki drzew? Czy muszę mieć pozwolenie czy od jakiejś wielkości(wiem, że były jakieś zmiany w przepisach). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/214867-strefa-ochronna-a-budowa-p%C5%82otu-i-sadzenie-drzew/#findComment-7185432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts