Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak izolacji poziomej miedzy ława a ściana fundamentową

Mateuszp2309

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich.

Bardzo proszę o radę. Kilka dni temu ruszyłem z budową i ekipa budowlana szybko zabrała sie za wykonanie fundamentów. Tak szybko ze zapomniała wykonać izolacji poziomej miedzy ława a ściana fundamentową. Oczywiscie twierdza, że w tych warunkach nie jest konieczna bo wód gruntowych nie ma a działka to pustynia.

Ich wersje co prawda potwierdził kierownik budowy jak i 2 inne ekipy budowlane zapytane o to w jaki sposob wykonują fundamenty.

Ja natomiast po przeczytaniu juz chyba wszystkich istniejacych forum zbaraniałem na tyle że prace budowlane wstrzymałem. Żona skutecznie mnie zamecza ze jeszcze dobrze nie zaczęliśmy a juz cos jest spiepszone.

Dom bez piwnicy, wod gruntowych nie ma, działka piaszczysta ( 5 klasa ), na całej glebokosci fundamentów piach.

Bardzo prosze o opinie co z tym dalej robic bo szczerze mowiac to jestem o krok od rozedrania sciany fundamentowej i wykonania na nowo z izolacja poziomą

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Dziekuje za szybka odpowiedź.

Co prawda mój kierownik też mówił, że nie ma problemu. Twierdzi ze domy ktore stoja na mokrych gruntach mimo wielu izolacji to po kilku latach i tak nie beda miały wcale suchszych fundamentow niz w moim przypadku

Ale po przeczytaniu tych wszystkich tematów na forach zbaraniałem

Jeśli nie ma piwnicy to nie ma problemu, ja bym budował. Najwazniejsza jest izolacja pozioma między ścianą fundamentu a ścianą budynku, dopilnuj żeby była na tym samym poziomie co góra chudziaka.

I dodatkowo naddatek materiału izolacyjnego ściana fundamentowa/ściana nośna, sklejony z materiałem izolacji P/W na chudziaku. Polecam folię basenową do oczek wodnych. Gruba, mocna i cena nie zabija.

Pozdrawiam

Cezary

Brak ciągłości izolacji termicznej jest typowym błedem wykonawczym. Najczęściej kończy sie na powstaniu mostka termicznego i niewielkim zwiększeniu strat energii (kilkadziesiąt złotych rocznie dodatkowo). Gorzej gdy grunt w pobliżu fundamentu przetrzymuje wilgoć, wtedy konsekwencje mogą być poważniejsze - aż do degradacji elementu budowlanego.

Załaczam zdjęcie takich przykrych konsekwencji (z natury)

zawilgocone naroże podłogi.jpg

Dlatego jezeli wykonujecie izolacje fundamentów to np. zgodnie z poniższym schematem.

izolacja_fundamentu_Knauf_Therm.jpg

Wody na dzialce raczej nie ma. Czy jesli zrobie odpowiednipa izolapcje pionową ( i tutaj prosze o rade czy wystarczy disprobit firmy Tytan, pierwsza warstwa gruntująca rozrobiona pół na pół z woda a pozniej jeszcze 2 warstwy bez rozcieńczania ) i ocieplenie 15 cm płyty xps prime syntos ktore oferuje termoorgapnika to takie rozwiazanie bedzie ok czy nie zabardzo. Czytałem jeszcze cos o iniekcji. Ale nie wiem czy takie cos mozna zastosowac na styku ławy i sciany fundamentowej... ponoc nawierca sie otwory co okolo 20 cm i wprowadza w nie jakas substancje co zapewnia izolacje. Co o tym sadzicie?

Brak ciągłości izolacji termicznej jest typowym błedem wykonawczym. Najczęściej kończy sie na powstaniu mostka termicznego i niewielkim zwiększeniu strat energii (kilkadziesiąt złotych rocznie dodatkowo). Gorzej gdy grunt w pobliżu fundamentu przetrzymuje wilgoć, wtedy konsekwencje mogą być poważniejsze - aż do degradacji elementu budowlanego.

Załaczam zdjęcie takich przykrych konsekwencji (z natury)

[ATTACH=CONFIG]368893[/ATTACH]

Dlatego jezeli wykonujecie izolacje fundamentów to np. zgodnie z poniższym schematem.

[ATTACH=CONFIG]368894[/ATTACH]

Na twoim schemacie nie ma izolacji poziomej ławy fundamentowej?

Jaką hydroizolacje polecacie do wykonania izolacji pionowej w moim przypadku?

Skoro nie masz izolacji pomiędzy ławą, a ścianą fundamentową, to po co izolacja pionowa?

W razie pojawienia się wody i tak będzie podciąganie kapilarne. Zadbaj o porządną izolację poziomą na ścianie fundamentowej i chudziaku. Tak jak napisałem kilka postów wyżej.

Pozdrawiam

Cezary

• 5 months później...

Witam,

Jako, że jestem już po zabiegach z hydro i termo izolacjami to postanowiłem odgrzać temat i napisać na jaki system się zdecydowałem.

1) Hydroizolacja pionowa od zewnątrz:

- IZOHAN WM 2K - gr. 4mm

-Grunt pod Hydroizolację: Izohan WL ( rozcieńczony 1:1 )

Hydroizolacja pionowa od wewnątrz:

- -grunt ( Izohan WL rozcieńczony 1:1 ) + 2 x Izohan WL

fasety na ławie po obu stronach wykonane z: IZOHAN RENOBUD R-103

2) Hydroizolacja pozioma między ścianą fundamentową a ścianą nośną:

- Icopal - Fundament Antyradon 4,0 Szybki Profil SBS

3) Termoizolacja:

- od zewnątrz: Termoorganika - termonium fundament 12cm

- od wewnątrz Synthos XPS 5cm

Może ta informacja się komuś przyda.

Co o tym myślicie ?

pozdrawiam

• 2 months później...

W sumie robię podobnie, ale z kilkoma różnicami. U mnie będzie:

Ad1.

Od zew:

- Izohan dyspebit 2x (pierwsza warstwa rozcieńczona wodą 1:1)

- Izohan WM 2x (2K raczej nie ma sensu bo różnica jest taka, ze tylko szybciej wysycha, a cena trochę wyższa)

Tak mi doradził doradca Izoha

Od wew:

- 3x dysperbit (nie musi być konkretnie od Izohana)

Ad2.

Izohan dysperbit- Izohan dyspebit 2x (pierwsza warstwa rozcieńczona wodą 1:1)

Papa SBS (grubość jeszcze nie wiem), ale ważne jest żeby nie była to papa na osnowie szklanej (wszystkie z oznaczeniem V np V60 odpadają)

Ad3.

od wew. termoorganika fundament silver 5 cm

od zew. 10 cm albo XPS albo aqua (czekam jeszcze na wycenę) + folia kubełkowa

Wg mnie nie ma sensu, zebyś od środka dawał XPS - weź tańszą odmianą styropianu typu aqua/hydromax itp