lukasz1006 30.09.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) WitamEkipa kończy mi klejenie styropianu - w tym roku tylko prace w kleju. Styropian Termoorganiki Silver frez 20cm + system Caparola klej do klejenia i zatapiania siatki niebieski 190. Po zagłębieniu się w szczegóły w internacie producenci zalecają klejenie na ramkę + 2-3 placki w środku. Z tego co zwróciłem uwagę styropian kleili na placki kilka kilkanaście sztuk. Czy to jest duża wada takiej izolacji klejenie na placki? Ściany są z Betonu komórkowego, bez listwy startowej połączenie izolacji fundamentów ze ścianą uszczelnione pianą niskoprężna, każda płyta i szczelina przed zaciągnięciem siatki opiankowana pianą.. Glify wklejone na klej piankowy + listwy APU. Elewacja bez kołkowania. Ogólnie wszystko równe i super się prezentuje - tylko pozostaje niesmak z tą ramką. W internecie jest dużo zdjęć powrzucanych podczas prac przez inwestorów z termoizolacji na same placki. Edytowane 30 Września 2016 przez lukasz1006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julius 01.10.2016 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 To, że bez kołków to świetnie (jak nie trzeba). Ale bez obwódki to porażka!!! IMO wykonawca wykonał ocieplenie niezgodnie z technologią, niezgodnie ze sztuką budowlaną. Kopnąć go w d... Obwódka stabilizuje płyty styropianowe, które niestety mają dużą odkształcalność termiczną, niepotrzebna dodatkowa konwekcja powietrza pod układem, nie mówiąc już o gryzoniach, a na koniec, teoretycznie PINB nie powinien odebrać takiego budynku bo elewacja nie jest NRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghoul00 11.10.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Generalnie jeżeli styropian był klejony pianoklejem to powinien zostać pociągnięty po obwodzie i zygzakiem po środku. Wtedy nie musisz kołkować, bo wszystko ładnie się trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 11.10.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 (edytowane) Generalnie jeżeli styropian był klejony pianoklejem to powinien zostać pociągnięty po obwodzie i zygzakiem po środku. Wtedy nie musisz kołkować, bo wszystko ładnie się trzyma. Autor nic nie napisał o klejeniu PŁYT styropianowych klejem pianowym. W temacie - wszystko fajnie, brak kołkowania to nie problem - tylko faktycznie zostaje lekka obawa z uwagi na brak obwódki. Cytat ze strony Caparola: "Klejenie płyt izolujących Masę*Capatect 190*nałożyć na tylną stronę płyty metodą obwiedniowo-punktową (wzdłuż brzegów płyty nałożyć wałek masy klejowej o szerokości ok. 5 cm, a na środku płyty 3 owalne placki masy klejowo-szpachlowej wielkości dłoni). Powierzchnia kontaktu z masą oraz grubość warstwy zależy od nierówności podłoża – materiał należy nanosić tak, aby powierzchnia kontaktu płyty z klejem wynosiła min. 40%. Masa klejowo-szpachlowa umożliwia wyrównanie nierówności podłoża wielkości do 1,5 cm. Płyty termoizolacyjne układać na wiązanie mijankowo pasami, przykładając i przyciskając do powierzchni z dołu do góry - dobrze dociskając. Nie nakładać kleju w miejscach styku płyt. Zapobiegać obsuwaniu się płyt i odchyleniom od pionu. ." i link do całości: http://www.caparol.pl/produkty/systemy-ocieplen/zaprawy-zbrojace/mineralne/capatect-klebe-und-spachtelmasse-190.html Co wykonawca na Twoje pytania/wątpliwości? Dostałeś od niego jakąś gwarancję? Od dołu masz wypełnienie z piany nisko-rozprężnej, a na samej górze jakie wykończenie? Edytowane 11 Października 2016 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 11.10.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Przy okazji pytanie. Czy można jeszcze robić ocieplenie jesli w nocy temperatura spadnie poniżej 0C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 11.10.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Przy okazji pytanie. Czy można jeszcze robić ocieplenie jesli w nocy temperatura spadnie poniżej 0C ? Temperatury montażu ocieplenia zależą od systemu (głównie kleju) - odpowiedzi szukaj na stronach producenta kleju który posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 12.10.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Podaje za instrukcją Caparola: "Temperatura otoczenia, podłoża lub samego materiału podczas obróbki i fazy schnięcia nie może być niższa niż +5°C i wyższa niż +30°C. Szpachlowania nie należy wykonywać przy bezpośrednim nasłonecznieniu lub silnym wietrze bez stosowania odpowiednich siatek lub plandek ochronnych. Nie należy stosować materiału podczas mgły oraz poniżej punktu rosy. Powyższe warunki należy utrzymać przez okres min. 48 godzin od momentu nałożenia masy klejowo-szpachlowej." Trudno nawet obecnie a co dopiero pod koniec pazdziernika o zapewnienie +5C przez okres 48h, w nocy zwykle temperatura spada teraz do 2-4C a będzie gorzej więc nie wiem czy nie wstrzymać sie do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 12.10.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Po zagłębieniu się w szczegóły w internacie producenci zalecają klejenie na ramkę + 2-3 placki w środku. Z tego co zwróciłem uwagę styropian kleili na placki kilka kilkanaście sztuk. Czy to jest duża wada takiej izolacji klejenie na placki? Mi kleili na 4 placki + jeden ma środku. Panowie od ocieplenia stwierdzili, że dawno nie robili elewacji na tak prostych ścianach (brawo dla murarza) i jeszcze 12 spośród 50 worków cementu im zostało i karton pianki niskorozprężnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.10.2016 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Mi kleili na 4 placki + jeden ma środku. Panowie od ocieplenia stwierdzili, że dawno nie robili elewacji na tak prostych ścianach (brawo dla murarza) i jeszcze 12 spośród 50 worków cementu im zostało i karton pianki niskorozprężnej. Sposób klejenia nie wynika z równości podłoża, tylko z zaleceń producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 12.10.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 No cóż, ja tam się nie znam, ale skoro fachowcy od ocieplenia chwalili równe ściany i nie musieli nierówności nadrabiać klejem...... może nie mieli racji i doświadczenia. Może ty masz rację, kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.10.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Żebyśmy się dobrze rozumieli - nie neguję opinii twoich majstrów ani prostoty ścian - to bardzo dobrze. Natomiast bez względu, czy ściany równe czy nie wykonawca powinien stosować się do zaleceń producenta systemu. Nie chodzi o ilość kleju, tylko sposób jego aplikacji na płyty styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 13.10.2016 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 (edytowane) Ja rozumiem, o czym piszesz, ale się z tym nie zgadzam.Ten twój Caparol zaleca również stosowanie kleju Caparol, być może także siatek Caparol i w ogóle wszystkiego Caparol, najlepiej włącznie z wykonawcami, bo nie będziesz miał gwarancji. Ja już z tego typu szantażu dawno wyrosłem i w dupie mam ich socjotechnikę stosowaną.Opierdzieliłem dom grafitowym styropianem 15cm., kładzionym tradycyjnie na tzw. "placki", zapłaciłem za robociznę 30zł/m2 WŁĄCZNIE z położeniem struktury. Tanio, nie? Tanio, nie znaczy, że źle! Wziąłem ekipę ze wsi i z polecenia, której to szef zajmuje się takimi pracami od ponad 20 lat i nikomu nic na łeb jeszcze nie spadło. Także ten, może oni nie są z Caparol'a, ale gdybyś chciał zrobić tanio i dobrze, i jesteś z woj. mazowieckiego, to napisz na priv, a dam ci namiary do nich.Edit:Aha i jeszcze elegancko zrobili mi podbitkę za 30zł. z metra bieżącego. Edytowane 13 Października 2016 przez portaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.10.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Dzięki za polecenie - ale mam już i tynk i podbitkę. Czy tanio? W mazowieckiem może tak - ale nie to jest tematem wątku. Jeśli o mnie chodzi (Caparol nie jest mój ) to odpowiadałem na pytanie w temacie - jeśli chcesz kleić inaczej, wola Twoja. Nie wiem tylko, w jakim celu producent kleju miał by świadomie mijać się z prawdą w informacji o temp aplikowania własnego produktu. A odspojenie elewacji to tylko jeden ( stosunkowo rzadko występujący) z kilku możliwych efektów nieprawidłowo przyklejonej elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 13.10.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Nie wiem tylko, w jakim celu producent kleju miał by świadomie mijać się z prawdą w informacji o temp aplikowania własnego produktu. A odspojenie elewacji to tylko jeden ( stosunkowo rzadko występujący) z kilku możliwych efektów nieprawidłowo przyklejonej elewacji. O temperaturze zewnętrznej, przy aplikowaniu kleju, nic do tej pory nie napisałem, bo to się rozumie samo "przez się". Żaden, szanujący się wykonawca, nie położy ci styropianu na rozgrzaną ścianę. No chyba, że klej Caparol'a jest do tego przystosowany i trzyma się styropianu, jak diabeł sołtysa w każdych warunkach! Być może, tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.10.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 (edytowane) O temperaturze (i to o niskiej powietrza, nie wysokiej podłoża) Ty nie pisałeś, ale pytający w tym wątku kolega "dwiecegły" pisał, na co ja mu odpowiedziałem. Twoje wypowiedzi są tylko "pomiędzy" - być może tego nie wiesz. Edytowane 13 Października 2016 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta1902 20.10.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 podepnę się do tematu. Mam położony styropian i na to klej. Ekipa stwierdziła,że teraz musi klej wyschnąć minimum dwa tygodnie. Pogoda jest nie ciekawa co chwilę pada, czy na ten klej nie powinien być położony podkład? Czy klej nie będzie mi wciągał wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 20.10.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 klej może być na elewacji bez gruntu do 6 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta1902 20.10.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 klej może być na elewacji bez gruntu do 6 miesięcy dzieki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 20.10.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 klej może być na elewacji bez gruntu do 6 miesięcy Jest gdzieś taki zapis w kartach,w systemach? Jeżeli zakupie cały system jednego producenta i na wiosnę będzie się coś działo,to producent bierze to na "klatę" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 21.10.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Jest gdzieś taki zapis w kartach,w systemach? Jeżeli zakupie cały system jednego producenta i na wiosnę będzie się coś działo,to producent bierze to na "klatę" ? zejdż na ziemię i powiedz ileż to ewentualnych felerów uznali na gwarancji ??? znając życie znajdą dwa miliony powodów aby cię wydutkać i tyle , normalka więc ja bym aż takiej wagi do tego nie wkładał bo wiem na czym to u nas polega , chyba że ktoś ma czas i duuużo pieniędzy na sądy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts