Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie garażu drewnianego

rooster

Recommended Posts

Witam

Wybudowałem garaż w technologii szkieletowej. Jak narazie konstrukcja obita jest płyta osb na to pójdzie deska szalunkowa. Dla estetyki wnętrza chciałbym ściany od środka wybić płyta osb . podobnie sufit. Zastanawiam się czy zastosować jakis materiał izolacyjny pomiędzy elementy konstrukcyjne. Myślę ze warto byłoby zaizolować dach (pokryty ciemnym gontem) by się nadmiernie nie nagrzewało wnętrze. ściany tez chciałbym wyizolować by nie dmuchało z każdej strony.

Nie stosowałem wiatroizolacji na ścianach ale nic straconego, mogę odkrecić płyty i polożyć.

Czy taka izolacja ma sens?

jeśli tak to jak zaplanować warstwy. Troszkę sie gubie w informacjach znalezionych w necie. Czy przy pomieszczeniu nieogrzewanym potrzebna jest paroizolacja?

Dach: Od góry jest gont, pod nim papa, a pod nią płyta osb. . krokwie 14 cm. Czy zastosować jakąś szczelinę pomiędzy osb a wełną??

Konstrukcja ścian: z zewnątrz jak na razie tylko osb, na niej beda listwy i szalówka. Czy pod listwy dac wiatroizolacje? Sciany zrobione z krawedziaków szerokości 12 cm. Dac wełnę 10 czy 12?. a od środka paroprzepuszczalną folię i osb?

Proszę o pomoc bo tak jak pisałem , w necie wszystko dotyczy pomieszczeń ogrzewanych.

• 2 weeks później...

A po co na zewnątrz płyta OSB jak będą deski szalówkowe ? I jeszcze od wewnątrz kolejna płyta OSB ... To będzie duży na parę stanowisk garaż ?

Przykładowy układ warstw ściany szkieletowej na załączonym rysunku.

Na dachu lepiej zrób szczelinę pomiędzy ocieplenie z wełny a płytą OSB jak nie chcesz mieć pęcherzy na goncie.

sciana_RW.jpg

dzięki za odpowiedź.

garaż jest nieduży jednostanowiskowy

OSB na zewnątrz jest ponieważ w zeszłym roku przed zimą został tak obity dla osłonięcie szkieletu ścian,

budowa musiała być przerwana. wiec ta warstwa została. OSB w środku stanowi okładzinę wewnetrzną.

Płyte miałem , więc na koszty nie zwracałem uwagi.

Dobra a jesli chodzi o dach.. czy szczelina ma być wentylowana?

z jakiego powodu moga pojawic sie te pęcherze?

W garażu może być duża wilgotność więc przenikająca para od wewnątrz będzie się wykraplać na OSB, które samo jest mało paroprzepuszczalne tym bardziej że jeszcze jest pokryte gontem bitumicznych. Przewietrzanie w szczelinie wentylacyjnej ma na celu obiór pary wodnej oraz przesuszanie ewentualnego kondensatu. Brak tej wentylacji powoduje wzrost wilgotności, a ciśnienie pary wodnej próbujące się wydostać podnosi warstwy bitumiczne (papę podkładową, gonty). Więcej na stronach producentów gontów np. http://matizol.pl/zasady-ukladania-gontow/