Gik 30.09.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Witam serdecznie Potrzebuje rady kogoś mądrzejszego, bo sam mam tylko zarys pomysłu a przydała by się wiedza podparta doświadczeniem. Jest jedna studnia głębinowa o kiepskiej wydajności 18l/min. Z wodą na głębokości 10m , pompa jest najsłabsza jaka istnieje o wydajności 20l/mini.Po pewnym czasie woda zostaje wypompowana i leci w stałym strumieniu lekko zasysając powietrze, ale może w ten sposób lecieć cały dzień. Docelowo studnia ma zasilić dom i wolnostojący garaż. Są podciągnięte niezależne nitki z obu budynków do studni. Będą w nich hydrofory 300L. Problem polega na tym, że nie wiem jak zsynchronizować instalację aby działała niezawodnie.- Przy hydroforach włączniki ciśnienowe i razem je połączyć? Tylko jak?- mały bufor 24L z wyłącznikiem ciśnienowym w studni i od tego buforu podłączyć nitki z zaworami zwrotnymi? Które rozwiązanie lepsze, mniej awaryjne i problematyczne.Aktualnie mam zasilanie pompy pociągnięte z 1 budynku. A przy opcji pierwszej musiał bym połączyć jeszcze drugi wyłącznik z pierwszym. Tylko jak? Z góry dziękuję, gdyby było coś niejasne z moich wypocin proszę też o informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HONDA1969 30.09.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) Od początku hydrofory powinny stać obok siebie a nie jeden tu drugi tam. Było by znacznie łatwiej i lepiej. To powinno wyglądać tak, Jeśli zbiornik w garażu bedzie pełny (fizyka) mówi że woda będzie płynąc do tego w domu bo znajdzie najłatwiejsza drogę. Jeśli woda bedzie ubywać z hydroforu w domu ten w garażu będzie zrzucał wode do tego w domu. Gdy w obu ciśnienie bedzie wystarczająco małe woda przestanie być mieszana i załaczy sie pompa. Warunkiem niekoniecznym ale jednak daje stabilność jest to żeby wlacznik cisnieniowy był jednak przy zbiorniku hydroforowym który jest dalej od studni. No i wiadomo jeden zawór zwrotny zaraz przed rozdzieleniem rur prowadzących od pompy. Działa tak było u mojego niedoszłego teścia w polu. Po obu stronach pola dawało to nam takie samo cisnienie. Prawo naczyń połączonych (fizyka). Edytowane 30 Września 2016 przez HONDA1969 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 30.09.2016 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Super, dziękuje. Mam jeszcze jedno pytanie, Dom jest zdecydowanie bliżej studni - 25m a garaż 50m. Czyli włącznik ciśnieniowy musi być w garażu?Niestety zasilanie studni jest doprowadzone do domu, więc najwygodniej gdyby dało rade z niego sterować pompą. Co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HONDA1969 30.09.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Obecnie nic cię to nie koszstuje, mówię tu o sposobie który ci podałem. Więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby sprawdzić jak to będzie funkcjonować. Z tego względu powinno być dalej, woda ma dłuższą drogę do przebycia, dalej = mniejsze tenienia ciśnień itd od początku przy pompowaniu równiejsze napełnianie zbiorników. Ale jeśli dobrze wyregulujesz włacznik ciśnieniowy wszystko powinno być cacy. Fizyka powinna rozwiązać resztę. Jaka to konkretnie pompa jeśli wiesz, jaki włacznik ciśnieniowy itd? Kiedy będziesz miał zamiar to składać? Na jakim etapie jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 30.09.2016 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Masz racje, pod względem inwestycyjnym to jest chyba najprostsza opcja i brzmi sensownie. Tu może mieć jeszcze znaczenie wysokość umieszczenia hydroforów - będą na bardzo zbliżonej rzędnej więc fizyka powinna być sprawiedliwa dla obu hydroforów. Na ten moment w użytkowaniu będzie sam garaż, więc jeden hydrofor - nie powinno być problemów. Na wiosnę układ będzie kompletny i wtedy będę mógł go przetestować.Pompa to EVJ 1,5-120-1,1KW, zawór ciśnieniowy jakiś tymczasowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HONDA1969 30.09.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 (edytowane) Jeśli chodzi o włącznik ciśnieniowy (nie zawór), nie myl pojeć bo ci sprzedadzą jakiś szajs to zdecydowanie i jednogłośnie bez wynalazków. Hydro Vacuum Grudziądz, nie świruje jak te za 60zł i przeżyje mnie i ciebie. Nieśmiertelna technologia. Ja gdy mój uszkodziłem mechanicznie, odkręciłem od starej sprężarki ma ze 30 lat Grudziądza i działa idealnie. Dokładnie, liczy się też nachylenie terenu itd. Ale założyłem że nie mieszkasz na klifie i co najwyzej bedzie to mala róznica poziomów. Tym bardziej że pompa z tego co widze bije calkiem niezle cisnienie 6 bar to wiekszośc zbiorników hydroforowych. Rozumiem że pompa lapie ci powietrze tak? Tak jakby było malo wody w warstwie wodonośnej? Jeśli tak jest to ta studnia kwalifikuje sie do poprawienia. Założę sie że pompe szybko trafi szlak skoro częsciowo chodzi na sucho. Nie powinno to mieć miejsca. Edytowane 30 Września 2016 przez HONDA1969 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sprojekt 12.10.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Dobrze jakby pompa posiadała zabezpieczenie przed suchobiegiem. Wtedy można wyeliminować problem spalenia pompy.Drugą sprawą jest możliwość podłączenia studni głębinowej do domu i garażu.Była mowa o: "hydroforze z małym buforem 24 l z wyłącznikiem ciśnieniowym w studni i od tego buforu podłączyć nitki z zaworami zwrotnymi"Zawór zwrotny powinien być zainstalowany na rurociągu tłocznym jeszcze przed hydroforem, aby nie nastąpiło cofnięcie wody z instalacji rozprowadzającej.W związku z niewielkim dopływem do studni (która może być zakolmatowana) zaleca się zamontowanie większego hydrofora np 150-200 l.Pozwala to na stopniowy dopływ ze studni, nawet w przypadku dużego chwilowego rozbioru wody.Sterowanie pracą pompy głębinowej wyłącznikiem ciśnieniowym (presostatem), połączonym z hydroforem wykonywane jest płynnie za pomocą układu sterującego, na podstawie różnicy ciśnienia oraz przepływu wody. Takie rozwiązanie pozwala niezależnie od wielkości rozbioru, na utrzymanie stałego ciśnienia w rurociągu tłocznym.Często stosowanym rozwiązaniem jest kolejno (schematycznie): studnia głębinowa -> zawór zwrotny -> hydrofor z wyłącznikiem ciśnieniowym (wyłącznikiem pompy głębinowej) -> zawór zwrotny przed rozdzieleniem sieci rozprowadzającej wodę -> odprowadzenie rurociągu do domu ->odprowadzenie rurociągu do garażu.GGS-PROJEKT Pracowania geologii i ochrony środowiska Sp. z.o.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi_michal 17.10.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Pozwolę sie podpiąć pod temat..Planuje podobne rozwiazanie tylko z sąsiadem. Mamy jedna studnię ok 30m głębokości, chcemy zastosować jedną pompę i dwa zbiorniki w domach. Jak zrobić sterowanie, aby to działało sprawnie. Czy ktoś z Was widział takie rozwiazanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.10.2016 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Pozwolę sie podpiąć pod temat.. Planuje podobne rozwiazanie tylko z sąsiadem. Mamy jedna studnię ok 30m głębokości, chcemy zastosować jedną pompę i dwa zbiorniki w domach. Jak zrobić sterowanie, aby to działało sprawnie. Czy ktoś z Was widział takie rozwiazanie ? Najpierw komentarz ze to głupi pomysł jest moim zdaniem. Nawet z włąsnym bratem bym czegoś takiego nie zrobił. Różnie się stosunki miedzysasiedzkie układaja i moze ktorys z Was bez wody pozostac. Ale Twoja decyzja. Sterowanie mozesz zrobic na 3 sposoby 1. Dwa wyłączniki cisnieniowe ustawione tak samo na dwóch hydroforach. Połączone miedzy domami kablami, cos na takiej zasadzie jak zapalanie i gaszenie swiatłą na schodach przy pomocy 2 wylaczników. Tu sie juz musialby elektryk wypowiedziec. Ale ide o zaklda ze da sie to tak zrobic. Ktorykolwiek wyłacznik sie załączy bo w tym hydroforze bedzie za małe cisnienie , pompa sie załączy i dopompuje. Jesli drugi hydrofor bedzie miał już docelowe cisnienie to woda po prsotu nie bdzie do niego doplywac. Poplynie tylko do tego z nizszym cisnieniem PRzed oboma hydroforami zawory zwrotne zeby woda nie pływała sobie miedzy hydroforami. 2. Jesli nie chcesz ciagac kabli pomiedzy domami to mały dodatkowy hydrofor w studni i tylko na nim wyłącznik cisnieniowy. Albo pompa elektroniczna z czujnikiem cisnienia co wygodniejsze bo zbiornik 5L ale duzo drozsze. No i obudowa studni raczej sucha powinna byc. Pobieranie (kranem) wody z jednego duzego hydrofora bedzie powodowało minimalny doplyw z hydrofork'a w studni. Tyle z e wdomu bedziesz miałduzy hydrofor. Jak pobierzesz z niego 20L wody to zmalego doplynie powiedzmy 5L (zakladajac ze pojemnosci sa jak 1/4). I wtedy sie załączy pompa (Sterowana z malego hydrofora) i woda doplynie wszedzie do docelowego cisnienia. 3. W przypadku pompy elektronicznej mozesz wogole zrezygnowac z obu hydroforów w domu. Brak 2 hydroforów to na tyle duza roznica finansowa ze moze sie oplacic taka pompa. Sa drozsze rzecz jasna. Robi to grundfoss nie wiem kto jeszcze. U grundfossa to koszt pewnie 5000PLN za pompe ze sterowaniem. Pompa ma elektronicznie regulowane obroty 5L zbiorniczek, elektroniczny czujnik cisnienia. Wlacza sie zawsze gdy ktos odkreci kran w domu. Jest do tego przystosowana i jej to nie zaszkodzi. Odpadaja Ci 2 hydrofory. Ale jesli woda wymaga napowietrzenia do odżelaziania to tego wtedy nie zrobisz (bo nie masz hydroforu). Zdecydowanie polecam badanie wody ze studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts