Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie

Prosiłbym o poradę w sprawie wyboru pieca do C.O. i ciepłej wody w mieszkaniu 70mkw w budynku szeregowym. Dotychczasowy piec gazowy dwufukcyjny (Beretta Mynute) coraz częściej się sypie, więc zastanawiam się nad wymianą na kondensacyjny do kwoty 8000zł maksymalnie (z instalacją - fajnie jakby udało się taniej). Z różnych źródeł dostałem propozycję następujących pieców:

- ACV Kompakt Solo18kW

- Viessmann Vitodens 100

- DeDietrich MCR3 Plus 24/28

Prosiłbym o opinie o powyższych piecach i ewentualnie propozycje jakiś innych. Zależy mi na piecu, który posłuży na lata a z drugiej strony nie zrujnuje kieszeni.

Z góry dziękuję za pomoc.

Junkers Cerapur za 5250zł:

http://allegro.pl/junkers-cerapur-smart-zwb-28-3ce-poznan-8-i5946148053.html

Da się taniej, tylko trzeba chcieć.

Ważne tylko dla Poznania +-30km :(

J Patrz na coś z wyższej pólki czyli z wymiennikiem z kwasówki - Vitodens 100 (którego możesz mieć już z montażem w cenie tego Junkersa)

Witam, może przybliżę nieco ten właśnie model kotła - Kompaktowe wymiary, niewielki ciężar i bardzo cicha praca (<38 dB(A)) sprawiają, że dla atrakcyjnych cenowo gazowych, wiszących kotłów kondensacyjnych można bez problemu znaleźć miejsce w pomieszczeniach mieszkalnych.

Jak wszystkie gazowe kotły kondensacyjne marki Viessmann również Vitodens 100-W wyposażone są w wykonany ze stali szlachetnej wymiennik ciepła Inox-Radial.

Technologia ta zapewnia wysoki współczynnik sprawności sięgający 98 procent i wyróżnia się dużą trwałością oraz wysokim stopniem bezpieczeństwa i efektywności eksploatacji. Dlatego firma Viessmann udziela na wszystkie wymienniki ciepła 10-letniej gwarancji, obejmującej nieszczelność na skutek korozji.

Obsługiwany jest za pomocą nowego podświetlanego panelu dotykowego LCD. Wyświetlacz jest dobrze czytelny i komfortowy w obsłudze, również w ciemnym otoczeniu.

Więcej informacji TUTAJ

Jeśli są dodatkowe pytania - służę pomocą i jestem do dyspozycji!

Przy tej powierzchni szukaj kotła o jak najniższej mocy minimalnej. Chyba minimum to 1,5kW i jest więcej niż jeden producent.

Jasne, szeroka modulacja mocy kotła będzie w takim przypadku zaletą. Kocioł, który podał instalator - Vitodens 100-W ma rzeczywiście dość wysoką moc minimalną. Jest to jednak opcja najbardziej atrakcyjna cenowo.

Mamy jednak inne urządzenie - dla przykładu Vitodens 200 z szeroką modulacją mocy własnie: 1,9-13 kW. - Więcej TUTAJ

Wiąże się to jednak z nieco wyższymi kosztami.

Pozdrawiam!

Przy tej powierzchni szukaj kotła o jak najniższej mocy minimalnej. Chyba minimum to 1,5kW i jest więcej niż jeden producent.

Zaden producent nie ma kotłow z taką mocą minimalną, 1,9 kW mają Viessman i Immergas, 2,0 kW ma Termet.

Ale chyba ktoś produkował o min 1,5kW ?

Tak czy inaczej 1,9 czy 2,0 też masz niedaleko 1,5 ;-)

A przy wyborze, kieruj się również zapleczem serwisowym producenta i warunkami gwarancji. Sprawdź nasze warunki gwarancji i nowy program Serwis 24! Szczegóły po linkiem tutaj.

W razie jakichkolwiek pytań, lub wątpliwości pozostaję do dyspozycji!

Pozdrawiam!

Ale chyba ktoś produkował o min 1,5kW ?

Tak czy inaczej 1,9 czy 2,0 też masz niedaleko 1,5 ;-)

Nie znam historii poszczegolnych wyrobów wszystkich producentów kotłow gazowych, nigdy nie słyszałem o mocy minimalnej 1,5 kW. Słyszałm o mocach minmalnych takich jak podałem we wczesniejszym poscie. Miedzy 1,5 a 1,9 kW to 27% czy to duzo czy mało nie wiem.

Tylko nie wpakuj się w 3 czy 5cio letnią gwarancję z obowiązkowymi przeglądami za w sumie połowę wartości pieca ...

taaa. Tylko nie daj boże strzeli płyta główna (podczas burzy), wentylator albo jakiś czujnik topikowy zatopiony w wymienniku (niewymienny) i trzeba wymienić cały wymiennik. Wtedy płacz i płać.

Jak masz 5 lat gwarancji w standardzie, to już lepiej dać 2 stówki co roku na przegląd, i mieć sprawdzone, wyczyszczone i wyregulowane przed sezonem.

Trochę gorzej to wygląda, gdy za przedłużoną gwarancję trzeba extra dopłacać, a do tego przeglądy droższe niż u innych ;)

Edytowane przez montixe
Który producent daje 5 lat gwarancji i ma coroczne przeglądy w ciągu tych 5ciu lat w cenie 200 zł ?

Witam,

Co do firmy Viessmann, oferujemy poniższe warunki gwarancyjne na gazowe kotły wiszące

Okres gwarancji:

24 miesiące od daty uruchomienia ale nie dłużej niż 27 miesięcy od daty zakupu (dla kotłów Vitodens 3XX odpowiednio 36 i 39 miesięcy)

Warunki gwarancji:

Pierwsze uruchomienie i coroczne przeglądy wykonywane przez uprawnioną firmę. Lista uprawnionych firm

Uwagi:

120 miesięcy gwarancji na wymiennik ciepła spaliny-woda w kotłach Vitodens.

Co więcej oferujemy również program wydłużonej gwarancji - szczegóły TUTAJ

W razie pytań słuze pomocą!

Koszt przeglądu gwarancyjnego kotła Viessmann to 270 zł.

Witam ponownie, otóż przegląd kotła kondensacyjnego to koszt ok. 250 zł, a ostateczna cena zalezy od stanu zabrudzenia oraz od tego, czy do przeglądu jest również zasobnik, czy nie.

Osoba która przeglądała mój piec powiedziała, że rzadko spotyka się z tak mało zanieczyszczonym piecem po roku pracy urządzenia.

A przegląd zasobnika to jakiś dodatkowy przegląd nie zaliczany do obowiązkowego aby utrzymać gwarancję na piec?

To super, że za kolejny przegląd zapłacę 250 zł.

Który producent daje 5 lat gwarancji i ma coroczne przeglądy w ciągu tych 5ciu lat w cenie 200 zł ?

Fakt, że dostałeś odpowiedz niezbyt pasującą do zadanego pytania to patrząc na osobę ktore tej odpowiedzi udzieliła - nic dziwnego. ;)

Zerknij tu

http://5latgwarancji.immergas.com.pl/

Przyznaję - ja sam mam kociol innej firmy niz ta z linku.

Pozdrav

Immergas.

Płaciłem ostatnio 220zł za przegląd po 2. sezonie grzewczym