Jędruś 24.04.2003 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Myślę, że jedne duże drzwi są o wiele praktyczniejsze niż dwoje pojedyńczych. Chodzi mi o drzwi segmentowe otwierane do góry. Jeden automat załatwia bowiem sprawę. Straty ciepła? Ile razy na dzień takie drzwi otwieramy? Gusty są jednak różne. Wcale bym szczególnie nie rozpaczał gdybym miał kupić dom, w którym wstawiono w garażu dwoje pojedyńczych drzwi. Wszystko zależy jak to wygląda. Nie rozumiem dlaczego ludzie mieliby żałować? Możesz temat trochę rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 20.06.2003 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 zamówiłem pojedyncze 5m, podobno trzeba zamówić w Niemczech. Myślę, że słupek w srodku jednak przeszkadza. Sposób na długie nadproże - podwójne belka stropowa, dodatkowo wzmacniana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 09.11.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 U mnie w projekcie są pojedyncze o szer. 4,00m. Cały czas mam wątpliwości czy nie za wąskie trochę. Poradźcie coś!aha-garaż ma w środku 6,20m szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 12.11.2003 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Ja też tak miałem w projekcie, ale kazałem przerobić. Teraz mam 4,75. To powinno starczyć. 4 metry to za wąska na dwa samochody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 05.01.2004 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Właśnie wstawiłem 2 x 2,50 uchylne. Tak było w projekcie ale przed zakupem jeszcze się zastanawialiśmy czy nie dać jednych dużych drzwi. Jak na razie to od strony estetycznej nam się takie rozwiązanie bardziej podoba. Słupek na pewno przeszkadza, ale i tak jeszcze większy odstęp niż do słupka będę musiał zachować do drugiego samochodu w garażu. Poza tym chyba nie czyłbym się komfortowo otwierając bramę 5m żeby wprowadzić samochód o szerokości mniej niż 2m. Ot - subiektywne wrażenie. Wiem, że są również argumenty przeciwne.Co do cen, to nie miało to specjalnego znaczenia. Te rodzaje bram jakie rozważaliśmy były porównywalne cenowo (5m = 2x2.5 m). Argumenty o tym, że dwa automaty są droższe niż jeden nie są niestety trafne: do dużej bramy potrzeba droższego automatu (czasem o połowę). Pilotów też nie będę miał pół tuzina tylko jeden kilkukanałowy (2 bramy garaż. + wjazdowa). A duża brama musi mieć sztywniejszą konstrukcję niż mała więc cenowo się kompensuje. Faktem jest, że u niektórych producentów jedna duża była o połowę droższa od dwóch małych. Ale, jak już powiedziałem, zależy to od producenta i rodzaju bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 05.01.2004 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Może wstawiają na raty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 05.01.2004 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 A co powiecie o bramie garażowej Wiśniowskiego, parametry tech prawie identyczne co Horman a za 225x450+napęd NiceSP6100 mogę zapłacić 5200. Czy warto ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 06.01.2004 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 ja też chciałam pojedyńcze i mój mąż użył jednego argumentu mianowicie jak ty takie drzwi będziesz otwierać? udźwigniesz? Dasz radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 06.01.2004 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 ja też chciałam pojedyńcze i mój mąż użył jednego argumentu mianowicie jak ty takie drzwi będziesz otwierać? udźwigniesz? Dasz radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 06.01.2004 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 No coz - w dzisiejszych czasach kazdy chce napedu elektrycznego i sterowania radiowego wiec z dziwganiem drzwi nie powinno byc problemu bo raczej malo kto dzwiga. Ale duze bramy rzedu 4,5m montowane sa na tzw. sprezynach skretnych i kazdy nawet slaba kobieta bez trudu je podniesie. Dodatkowa zaleta jest ze tego typu konstrukcja jest nieco solidniejsza. Wersja z jedna brama jest na pewno sumarycznie tansza. A pozostale sprawy (jak wyglad) to juz kwestia gustu. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 06.01.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 jak się ma kasiorkę to wszystko można . Co do pozostałych rzeczy muszę się zorientować w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markos 07.01.2004 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Np. z cennika (w DEM?!) bram "PORTA PRIMA" ze strony http://www.gunther-mwk.pl/szerokość 2500 = 3476 szerokość 5000 = 5196Więc widać wyrażnie co tańsze.Ale ja będę miał 2 bramy. Howg! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 07.01.2004 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Aby bardziej zagmatwać temat i utrudnić wybór posługując się cennikiem Wiśniowskiego, ceny netto : Przy wysokości otworu 2250 -szer 2500 cena -2280 -szer 5000 cena -4350 Jak prosto obliczyć przy zakupie 2x2500 dokładamy 210 zeta, wydaje mi się że i montaż będzie droższy Napędy dwa najtańsze Nice to koszt ok 1120 brutto za sztukę, natomiast napęd najdroższy do dużych bram garażowych to koszt ok 1400 brutto (o montażu nie wspomnę ). Na napędach mamy "do przodu" aż 840 zeta Ale to i tak każdy kupi co mu się będzie podobało Osobiście wybiorę jedną większą - bo taniej i ładniej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.01.2004 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Od tygodnia parkujemy z żona w naszym nowym garażu. Mamy dwie bramy po 2500 mm, pomiedzy którymi jest jeszcze słupek. Ten słupek to według wielka zaleta, a nie wada. Dzięki niemu zyskujemy dodatkowe 50 - 60 cm odległości pomiędzy zaparkowanymi w garażu samochodami. A o tym się często zapomina, że z samochodu po prawej stronie trzeba wyjść, a żeby wyjść trzeba otworzyć drzwi, które ostatnio otwierają się dosyć szeroko. Powyższe rozwiązanie pozwala na wjechanie do garażu równolegle do jego ścian, czyli prosto. W przypadku mniejszych odległości pomiędzy samochodami będzie konieczność parkowania pod skosem, bądź przeciskania się między samochodami, a przecież garaż buduje się dla wygody. Marek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiK 18.01.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 LUDZIE !!! Przeczytałam dyskusję i teraz to już ZUPELNIE nie wiem Myślałam ze jedna lepiej bo łatwiej wjechac )) ale teraz zgłupiałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 18.01.2004 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 ... no i o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2004 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 szerokie "się prezentują" mnie nie stać na taki luksus prezentacji więc kupię pojedyncze w OBI za 750 zł. od sztuki z ręcznym otwieraniem i też będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula 212 26.02.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 cześć eehhh Mamy ten sam problem. Architekt jest przeciwny jednym szerokim drzwiom. Ale my jestesmy uparci i wybraliśmy jedna duze 4m. Z tego co się dowiadywaliśmy nie ma problemu z ich ciężarem (przecież idziemy do przodu i prawie wszystko jest zautomatyzowane, więc ten argument mnie nei przekonnuje) A co do ceny to za zbliżone. Główny problem to to ze jedno połaciowych nie mozna robic szerszych niz 3,5 m więc zostaja bramy segmentowe. Widziałam takie sa bardzo ladne, a ich zaleta to to ze nie trzeba ich ocieplac sa juz ocieplone te pierwsze naomiast tzreba. na razie zaczynamy budowe ale chcemy zrobic w rok wszystko zeby moc sie wprowadzic i nie ponosic kosztow utrzymania dodatkowego lokum Jak bedziemy kupowac napisze co wybralismy w dzienniku:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula 212 26.02.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 acha "jednopolaciowe" to moje slowotworstwo zapomnialam jak to sie nazywa, ale te drugie to na pewno segmentowe mozesz poszukac w internecie www firm zajmujacych sie produkcja i poczytac o tym u fachowcow:) powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 26.02.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Wiele zależy, czy masz wjazd prosto, czy na zakręcie i jak duży garaż. Nie zawsze się da wymanewrować przez 1 nawet szerokie drzwi, jak masz ostry zakręt, a w garażu juz 1 auto stoi. Ja poszedłem na zgnily kompromis i zamontowalem 2 pary szerokich drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts