Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi do garażu dwustanowiskowego - dlaczego więcej, a nie s

JG

Recommended Posts

Myślę, że jedne duże drzwi są o wiele praktyczniejsze niż dwoje pojedyńczych. Chodzi mi o drzwi segmentowe otwierane do góry. Jeden automat załatwia bowiem sprawę. Straty ciepła? Ile razy na dzień takie drzwi otwieramy? Gusty są jednak różne. Wcale bym szczególnie nie rozpaczał gdybym miał kupić dom, w którym wstawiono w garażu dwoje pojedyńczych drzwi. Wszystko zależy jak to wygląda. Nie rozumiem dlaczego ludzie mieliby żałować? Możesz temat trochę rozwinąć?

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...
  • 1 month później...

Właśnie wstawiłem 2 x 2,50 uchylne.

Tak było w projekcie ale przed zakupem jeszcze się zastanawialiśmy czy nie dać jednych dużych drzwi.

Jak na razie to od strony estetycznej nam się takie rozwiązanie bardziej podoba. Słupek na pewno przeszkadza, ale i tak jeszcze większy odstęp niż do słupka będę musiał zachować do drugiego samochodu w garażu. Poza tym chyba nie czyłbym się komfortowo otwierając bramę 5m żeby wprowadzić samochód o szerokości mniej niż 2m. Ot - subiektywne wrażenie. Wiem, że są również argumenty przeciwne.

Co do cen, to nie miało to specjalnego znaczenia. Te rodzaje bram jakie rozważaliśmy były porównywalne cenowo (5m = 2x2.5 m). Argumenty o tym, że dwa automaty są droższe niż jeden nie są niestety trafne: do dużej bramy potrzeba droższego automatu (czasem o połowę). Pilotów też nie będę miał pół tuzina tylko jeden kilkukanałowy (2 bramy garaż. + wjazdowa). A duża brama musi mieć sztywniejszą konstrukcję niż mała więc cenowo się kompensuje. Faktem jest, że u niektórych producentów jedna duża była o połowę droższa od dwóch małych. Ale, jak już powiedziałem, zależy to od producenta i rodzaju bramy.

No coz - w dzisiejszych czasach kazdy chce napedu elektrycznego i sterowania radiowego wiec z dziwganiem drzwi nie powinno byc problemu bo raczej malo kto dzwiga. Ale duze bramy rzedu 4,5m montowane sa na tzw. sprezynach skretnych i kazdy nawet slaba kobieta bez trudu je podniesie. Dodatkowa zaleta jest ze tego typu konstrukcja jest nieco solidniejsza. Wersja z jedna brama jest na pewno sumarycznie tansza. A pozostale sprawy (jak wyglad) to juz kwestia gustu.

D.

Aby bardziej zagmatwać :D :D temat i utrudnić wybór 8) posługując się cennikiem Wiśniowskiego, ceny netto :

Przy wysokości otworu 2250

-szer 2500 cena -2280

-szer 5000 cena -4350

Jak prosto obliczyć przy zakupie 2x2500 dokładamy 210 zeta, wydaje mi się że i montaż będzie droższy :-?

Napędy dwa najtańsze Nice to koszt ok 1120 brutto za sztukę, natomiast napęd najdroższy do dużych bram garażowych to koszt ok 1400 brutto (o montażu nie wspomnę :) ). Na napędach mamy "do przodu" aż 840 zeta :lol:

Ale to i tak każdy kupi co mu się będzie podobało :D :lol: :D

Osobiście wybiorę jedną większą - bo taniej :wink: i ładniej :wink:

Pozdrawiam

Od tygodnia parkujemy z żona w naszym nowym garażu. Mamy dwie bramy po 2500 mm, pomiedzy którymi jest jeszcze słupek. Ten słupek to według wielka zaleta, a nie wada. Dzięki niemu zyskujemy dodatkowe 50 - 60 cm odległości pomiędzy zaparkowanymi w garażu samochodami. A o tym się często zapomina, że z samochodu po prawej stronie trzeba wyjść, a żeby wyjść trzeba otworzyć drzwi, które ostatnio otwierają się dosyć szeroko. Powyższe rozwiązanie pozwala na wjechanie do garażu równolegle do jego ścian, czyli prosto. W przypadku mniejszych odległości pomiędzy samochodami będzie konieczność parkowania pod skosem, bądź przeciskania się między samochodami, a przecież garaż buduje się dla wygody.

Marek13

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

cześć

eehhh Mamy ten sam problem. Architekt jest przeciwny jednym szerokim drzwiom. Ale my jestesmy uparci i wybraliśmy jedna duze 4m. Z tego co się dowiadywaliśmy nie ma problemu z ich ciężarem (przecież idziemy do przodu i prawie wszystko jest zautomatyzowane, więc ten argument mnie nei przekonnuje) A co do ceny to za zbliżone. Główny problem to to ze jedno połaciowych nie mozna robic szerszych niz 3,5 m więc zostaja bramy segmentowe. Widziałam takie sa bardzo ladne, a ich zaleta to to ze nie trzeba ich ocieplac sa juz ocieplone te pierwsze naomiast tzreba. na razie zaczynamy budowe ale chcemy zrobic w rok wszystko zeby moc sie wprowadzic i nie ponosic kosztow utrzymania dodatkowego lokum :wink: Jak bedziemy kupowac napisze co wybralismy w dzienniku:)

pozdrawiam