Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi do garażu dwustanowiskowego - dlaczego więcej, a nie s

JG

Recommended Posts

Z moich obserwacji wynika, że inwestorzy upodobali sobie instalowanie 2 szt. drzwi garażowych , zamiast 1 szt., ale szerszych. Jak dotąd żaden argument nie przekonał mnie do takiego rozwiązania, które choćby z uwagi na powszechność powinno być lepsze. Niech ktoś mnie przekona, że węższy wjazd do garażu i filar na środku wjazdu to coś na czym kierowcy szczególnie zależy.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I cena wyższa za duże podwójne niż 2 pojedyncze.

Ja w D-08 dałem podwójne drzwi.

Sorry. Na razie miejsce na podwójne drzwi.

Cała bryła budynku z zewnątrz wygląda lepiej z pojedynczymi drzwiami.

Straty ciepła owszem, ale nie przesadzajmy. Garaż nie ma bezpośredniego wejścia do salonu czy sypialni.

Można zrobić pojedyncze otwierane na bok i wtedy nie ma problemu ze zbyt szerokim otwieraniem bramy dla jednego samochodu. Poza tym dobrze zrobiona brama łatwo sie otwiera i zamyka (nie wspomnę o automatyce). My mamy w planach bramę bardzo dużą i drogą ale dwie mniejsze wyszłyby jeszcze drożej i to bez automatyki. A przy zakupie automatyki różnica jeszcze się zwiększy.

• 2 weeks później...

Na pewno pjedyńcze drzwi są tańsze, chćby to że jest jeden mechanizm (około 1500 zł), tańszy montaż. Łatwiej również jest wprowadzać i wyprowadzać samochód. Już widze przerażone oczy mojej Żony !

Niestety straty ciepła są, i to nie chodzi o to czy drzwi są do salonu, ale otwieramy otwór na ten sam okres czasu ale 2* wiekszy !

Zakładam pojedyńcze 5,00 m.

Pozdrowienia

• 1 month później...

On 2002-08-28 21:20, gacki wrote:

Rafter powiedział że dwoje pojedyńczych drzwi garażowych lepiej wygląda na elewacji . Nie znam nikogo kto podzielałby tą opinię. 2 mce temu montowałem automat do bramy uchylnej pojedyńczej za 900 zł. Niemiecka firma Siebau.

Widzę, że źle się wyraziłem. Oczywiście lepiej wyglądają szersze pojedyncze od dwóch podwójnych ze słupem w środku. Takie jest moje zdanie a o gustach się nie dyskutuje.

Pozdrawiam

Moja żona uparła się przy podwójnych argumentując, że jak będę wyprowadzał swój samochód swoimi dzwiami garażowymi to złodziej który obserwuje dom nie wie czy ktoś z domowników pozostał w domu czy też nie. Przekonała mnie.

• 3 weeks później...

Ja miałem podony problem jedne duze czy dwa male, wybralem jedne duze bo takie bardziej pasowaly. Kwestia wygladu to rzecz gustu i bryły garazu. Jezeli chodzi o cenę zrobiłem duzy przegląd drzwi i byłem bardzo zdziwiony (rozczarowny)- pojedyncze wychodzą znacznie drożej. Przy drzwiach o szer. 4,5 praktycznie wszystkie firmy oferują tylko drzwi segmentowe, które

z założenia sa droższe od uchylnych. Mowiąc konkretnie segmentowe drzwi Hormana 4,5 x 2 m to ok. 5000-6000 zl. natomiast poj. uchylne to ok. 1000-1500 zl (gdzieś w promocji widziałem nawet za 800 zl). Jeżeli planujemy automatykę to sytuacja trochę sie poprawia (jeden naped zamiast dwóch) ale w dalszym ciągu jest drozej.

Udalo mi sie znaleść polską firme ktora wykonuje drzwi uchylne o szekosci 4.5 m, cena to około 2600 zl i chyba się na nie zdecyduje choć obawiam się trochę ciężaru takich drzwi.

Czemu martwicie sie stratami ciepla w garazu przy otwieraniu pojedynczych, szerokich drzwi ? Przeciez garaz to nie salon i lepiej zeby bylo w nim chlodno - zwlaszcza zima. Jezeli bedziecie grzec w garazu to zima sol zezre wam samochody blyskawicznie. Co do cen - na pewno 2 bramy sa drozsze niz jedna (2 mechanizmy, 2 sterowania, piloty etc). Ja na pewno dam jedna brame - jak ktos chce czesto ja otwierac zeby wychodzic to powinnien kupic przesuwana w bok.

D.

• 2 months później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
kilku moich znajomych zmienilo sobie projekt, że zamiast 1 dzwi podwojnych 2 dzwi pojedyncze i wszyscy przeklinaja dzien w ktorym sie na takie rozwiazanie zdecydowali, porownujac ceny dzwi trzeba porownywac takie same modele, nie porownujcie segmentowej bramy ocieplonej za 6000zł z dwoma pojedynczymi kawalkami blachy po 800zł bo to bez sensu.

On 2003-03-30 00:42, gesio wrote:

kilku moich znajomych zmienilo sobie projekt, że zamiast 1 dzwi podwojnych 2 dzwi pojedyncze i wszyscy przeklinaja dzien w ktorym sie na takie rozwiazanie zdecydowali

Cześć gesio!

Te 1 drzwi podwójne tzn.takie duże otwierane na boki z których zrobili 2-je pojedynczych podnoszonych do góry - czy tak to należy rozumieć?

Napisz proszę dlaczego teraz żałują.

Pozdrowienia RB