ewik1 01.10.2016 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 witam, nie znam się na ogrzewaniu ani też n ie mam skonkretyzowanej wiedzy nt. właściwości rur ALU PEX używanych do wykonywania ogrzewania podłogowego. Prosze wiec znawców tematu o ustosunkowanie się do tego ,, stwierdzenia,, ile w tym prawdy?Pytam o to, ponieważ kupiliśmy dom w którym było zamarznięte ogrzewanie podłogowe. Ciśnienie na piecu spadało do 0 w przeciącu 2 dni. Wykonaliśmy termowizje która wykazała miejsca potencjalnych wycieków. Cała dokumentacje przedstawiliśmy sprzedającej i tak właśnie pisze- ,,wskazane anomalie temperaturowe wystepują głownie na miejscach ugieć przewodów PEX. W przewodach PEX gietych na zimno występują znaczne naprężenia chcące wyprostować przewód, a ponieważ nie ma takiej możliwości kolano podnosi się do góry ( może nawet wyrwać spinki mocujące ja do steropianu) przez co jest mniej betonu pomiedzy nią a powierzchnia posadzki i bedzie mniejszy opór cieplny, a co z tym idzie obraz na kamerze wykaże wyższą tempeeraturę,, skuliśmy całośc i na 33 m kw było 5 dziór. Sprzedająca twierdzi , że lepszym rozwiązaniem bylo rozkuć tylko te miejsca, wyciąć petle z dziurami i obsadzić w ich miejsca kawałki nowej pętli.Czy tak wogóle się robi? wydaje mi się,że nigdy nie połaczy się sztukowanych pętli by były w 100 % szczelne.prosze o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 01.10.2016 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Z tego co słyszałem od instalatorów to oczywiście że łączy się rury w miejscu pęknięcia, ale do takich uszkodzeń dochodzi bardzo sporadycznie i zwykle podczas np. wiercenia w podłodze. U mnie podczas wykonywania posadzek rury były napełnione wodą i nie zauważyłem, żeby kolana się jakoś specjalnie unosiły ?! Ciekawe też dlaczego doszło do zamarznięcia? W ocieplonym domu temperatura tak łatwo nie spadnie poniżej 0 C? Jak wyglądały rury, czy były rozpęczniałe od zamarzającej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.10.2016 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Wiec można łączyć przewody, to nie problem. Sam mam kilka połączeń. Nie zmiesza to wytrzymałości pętli, przynajmniej tak twierdzi mój hydraulik. Jednak w twoim wypadku, IMO zrobiłbym dokładnie jak ty czyli całkowicie skuł podłogę. Bo jeśli było tych miejsc 5 to za jakiś czas może się okazać że pojawi się więcej. I co wtedy?Rurki które zostały zamarznięte nie będą miały już takich samych właściwości jak świeżo położone przewody. IMO oczywiście. Dla tego uważam, że zrobiłeś dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 01.10.2016 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 dzieki też tak myśle. rurki wrozsadziła woda ponieważ przez sezon zimowy dom nie był ogrzewany-ponieważ nie płacili za gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 01.10.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Sprzedająca "dobra rada" nie posiada odpowiedniej wiedzy odnośnie instalacji hydraulicznych i ich eksploatacji.Dopuściła do zamarznięcia ogrzewania podłogowego i tym samym jego uszkodzenia. Masz całkowitą rację co do metody naprawy.Należy wymienić całe ogrzewanie podłogowe, bez sztukowania i dziwnych rozwiązań np. trójników. Przy zamarzaniu powstało wiele mikropęknięć, które ujawnią się po dłuższej eksploatacji, jak PEX zacznie pracować. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewik1 05.10.2016 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 dzięki, to samo jej mówiliśmy ale ona z uporem maniaka twierdzi, że należało tylko rozkuć miejsca wyciekow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 05.10.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Jak bym nie kuł, tylko jak jest trochę miejsca (nie jest za nisko), rozłożyłbym na podłodze styropian, ogrzewania i wylał nową posadzkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 05.10.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Nie ma się co bawić w sztukowanie bo wszystkich nieszczelności nie uda się zobaczyć teraz, wyjdą z biegiem czasu i będzie problem i podwójny koszt. Popieram rady powyżej, czyli rozkuć, wyciągnąć i położyć nową instalację. Roboty z tym będzie, ale może uda się uratować chociaż podkład izolacyjny. Folia powinna zatrzymać beton. Jedynie kucie może zniszczyć to co pod spodem. Wyłożenie nowej instalacji na starej może być kłopotliwe z zachowaniem właściwego poziomu wylewki, progów drzwi i samej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts