Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwnica a kotłownia gazowa - problem ?

Skoren86

Recommended Posts

• 2 years później...

Witam, jestem nowym na tym forum, dlatego na wstępie chciałem wszystkich przywitać.

Pozwolę sobie się podepnąć pod temat:).

Do tej pory jestem użytkownikiem pieca węglowego zasypowego, w którym co prawda palę od góry, jednak mam już dość codziennych wizyt w kotłowni, tego brudu, pyłu i całkowitego podporządkowania życia pod ogrzewanie. Dlatego też postanowiłem zmienić sposób ogrzewania i pierwotnie nastawiony byłem na pellet, jednak od jakiegoś czasu zastanawiam się nad gazem ziemnym, którego co prawda nie mam w budynku jednak uruchomiłem już wszelkie procedury w gazowni związanie z określeniem warunków przyłączenia. Problem jednak jaki mam, to fakt, że mieszkam w starym budownictwie i piwnica ma wysokość ok. 1,7 m do 1,75 m. Wyczytałem, że jednym z warunków stawianych kotłowniom gazowym jest ich wysokość, gdzie w przypadku domów starszych wynosi ona nie mniej niż 1,9 m. Pozostałe warunki związane z wentylacją, minimalną kubaturą, itd... mam spełnione.I tutaj pytanie do szanownych forumowiczów, czy istnieje jakaś możliwość "obejścia" powyższego wymagania dotyczącego min. wysokości kotłowni? Czytałem gdzieś o pomysłach wykonania pogłębienia pod samym kotłem (zakładam, że będzie wiszący), jednak czy to jest legalne i konieczne? Czy gazownia dokonuje jakichś odbiorów w mojej kotłowni, czy tylko uprawniony instalator i kominiarz wydają stosowne kwity, które są przedkładane w gazowni?

Bardzo proszę o informację, ponieważ muszę rozeznać wszystkie obostrzenia i plusy/minusy danego sposobu ogrzewania, przed podjęciem finalnej decyzji (gaz/pellet).

Z góry dziękuję i pozdrawiam.