Glade89 06.03.2023 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Jesli ogladales niedawno ten film z Thermano w ETICS to znajdziesz tam moja wymiane komentarzy w przedstawicielem producenta. W sktocie - aprobaty ITB nie ma na taki system, producent pracuje nad tym. Wg producenta przykrywanie plyt Thermano styropianem ma na celu zredukowanie kurczenia i rozszerzania plyt pod wplywem temperatury: czyli izolujemy plyty, ktorymi izolujemy dom, bo plyty pracuja bardziej niz styro pod wplywem zmian temperatury. Pytanie jak gruby ma byc ten styropian? Chcialem uzyc plyt 12 cm, ale jesli z tego 5 cm to ma byc styro to po prostu wezme 15 cm jakiegos ettixa i bede mial to samo, a taniej. Z dobrych wiesci - producent pracuje nad firmowym "sandwichem" PIR/EPS i aprobatami. Tak sadzilem że to do osłony przed słońcem. W założeniu ma być 20-24 cm pir/pur i na to styropian aby uzyskać 30 cm. Zastanawiam się nad elewacja z plytek z cegly rozbiórkowej, może wtedy nie byłoby konieczności użycia styropianu a moglbym dorzucić coś poliuretanu. A co do właściwości płyt, po co daja te okładziny? W celu ochrony przes słońcem czy może jest jakiś inny powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasaq 06.03.2023 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 @Glade89, sam rdzeń można kłaść na ścianę. Sam się kiedyś nad tym zastanawiałem i nawet dostałem zdjęcia od jednej z firm co handluje takimi płytami w II gatunku i w ten sposób ocieplała swoje budynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glade89 06.03.2023 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 @Glade89, sam rdzeń można kłaść na ścianę. Sam się kiedyś nad tym zastanawiałem i nawet dostałem zdjęcia od jednej z firm co handluje takimi płytami w II gatunku i w ten sposób ocieplała swoje budynki. [ATTACH=CONFIG]464047[/ATTACH] Pytanie co na to producenci ,którzy każda z płyt pokrywają albo folia alu albo papą albo welonem szklanym itp. Golasów nie kupisz więc jakiś powód musi być i pewnie chodzi o kurczenie się pod wplywem zmian temperatury i UV . Nie chce mieć pękającej elewacji po latach. Nie ma na forum nikogo z taką izolacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyy 06.03.2023 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Z drugiej strony - Termoorganika ma system ETICS na plytach PIR, wiec chyba maja aprobate Pokrycie Alu to nizsza lambda np. 0.022 albo nawet 0.019, zamiast 0.025-0.026 (przyklady z TermPIR), co pozwala zaoszczedzic na grubosci. Mysle nad takimi na dach. Pokrycie plyt welonem - zeby sie siatka, klej i tynk lepiej trzymaly. Z drugiej strony - przy takiej grubosci styropianu jaki planujesz powinno byc OK - amplituda temperatur na styku PIR i styropianu bedzie niewielka wiec powinno byc OK, tylko potrzebne beda bardzo dlugie kolki, zeby to razem utrzymac. Co sie bedzie dzialo z wilgocia to juz jakis spec od obliczen wilgotnosciowych powinien policzyc. Swoja droga - w tak zaizolowanym domu robi sie goraco juz od samego oddychania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glade89 07.03.2023 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2023 W sumie to nie zastanawiałem się nad różnica temp. na styku styro-pir ale wydaje mi się , że będą to raczej marginalne wartości. Myślę, że świeczką dom ogrzeję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts