fleyvor 02.10.2016 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Witam Mam problem co do pozwolenia na budowę na działce. Architekt który chciał dokonać wrysowania domu na działkę zorientował się że nie otrzymam pozwolenia na budowę na działce oznaczonej na mapie numerem 114 (zaznaczyłem kolorem czerwonym) ponieważ droga dojazdowa do działki nie ma 5 metrów. Na planie zagospodarowania terenu rozrysowana jest pełna infrastruktura która jeszcze nie istnieje. Istnieje tylko droga dojazdowa do działki o numerze 108 (szerokość 3m na chwilę obecną) oraz droga na działce 105/4 (szerokość 7m) która kończy się na wysokości drogi 108. Jest to droga wydzielona z działek sąsiednich i właściciele działek w tym ja posiadamy udział w drodze. Moja działka nie ma dostępu do drogi Reymonta przez wycinek oznaczony na niebiesko. Moja działka wg. planu zagospodarowania przestrzennego leży na terenie zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej i wg. planu droga 108 powinna mieć 7 metrów. Wg. aktu notarialnego jest to działka rolna. Posiadam na niej przyłącze elektryczne od drogi Reymonta. Nie ma możliwości uzyskania służebności przejazdu od działki sąsiedniej ponieważ sąsiedzi nie są zbyt życzliwi - lekko mówiąc. Mam nadzieję że wystarczająco jasno opisałem sytuację. Proszę o pomoc. http://ifotos.pl/zobacz/IMG201610_arrrepq.jpg http://ifotos.pl/zobacz/IMG201610_arrrehs.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.10.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 (edytowane) Witam Mam problem co do pozwolenia na budowę na działce. Architekt który chciał dokonać wrysowania domu na działkę zorientował się że nie otrzymam pozwolenia na budowę na działce oznaczonej na mapie numerem 114 (zaznaczyłem kolorem czerwonym) ponieważ droga dojazdowa do działki nie ma 5 metrów. Na planie zagospodarowania terenu rozrysowana jest pełna infrastruktura która jeszcze nie istnieje. Istnieje tylko droga dojazdowa do działki o numerze 108 (szerokość 3m na chwilę obecną) oraz droga na działce 105/4 (szerokość 7m) która kończy się na wysokości drogi 108. Jest to droga wydzielona z działek sąsiednich i właściciele działek w tym ja posiadamy udział w drodze. Moja działka nie ma dostępu do drogi Reymonta przez wycinek oznaczony na niebiesko. Moja działka wg. planu zagospodarowania przestrzennego leży na terenie zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej i wg. planu droga 108 powinna mieć 7 metrów. Wg. aktu notarialnego jest to działka rolna. Posiadam na niej przyłącze elektryczne od drogi Reymonta. Nie ma możliwości uzyskania służebności przejazdu od działki sąsiedniej ponieważ sąsiedzi nie są zbyt życzliwi - lekko mówiąc. Mam nadzieję że wystarczająco jasno opisałem sytuację. Proszę o pomoc. http://ifotos.pl/zobacz/IMG201610_arrrepq.jpg http://ifotos.pl/zobacz/IMG201610_arrrehs.jpgDostałeś warunki zabudowy, czy też jest już tam plan zagospodarowania przestrzennego? Jak oznaczona jest działka w ewidencji gruntów, jako budowlana pusta czy jako rolna? Na mapie widać, że jest rolna. Musisz najpierw ją przekształcić na budowlaną i wskazać drogę. Chyba, że to zabudowa siedliskowa, to już inna bajka. Edytowane 2 Października 2016 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 02.10.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Dokładnie, jeśli nie ma spełnioneho warunku dojazdu o szerokości min 5m to działka na pewno nie ma statusu do zabudowy, chyba że ktoś to przeoczył w co trudno uwierzyć. Swoją drogą "Reymonta" pisane przez "j" nie świadczy za dobrze o autorze mapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fleyvor 02.10.2016 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Chcę wybudować dom jednorodzinny. W akcie notarialnym działka ma status gruntu rolnego. Z wypisu i wyrysu z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego "działka o numerze ewidencyjnym 114 leży na terenie przewidzianym pod: teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej oznaczony na rysunku planu symbolem 16MN oraz teren dróg wewnętrznych oznaczony na rysunku planu symbolem: KDW". Do działki doprowadzony jest prąd przez dostawcę PGE z zabezpieczeniem pod dom jednorodzinny. Nie wiem czy jeszcze więcej jestem w stanie podać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.10.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 1. ) jeżeli " działka o numerze ewidencyjnym 114 leży na terenie przewidzianym pod: teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej oznaczony na rysunku planu symbolem 16MN " to Urząd nie może odmówić wydania Wypisu i Wyrysu z Planu Miejscowego dla tej działki - a to jest PODSTAWA do wszelkich działań2. ) Warunki Techniczne : " § 14. 1. Do działek budowlanych oraz do budynków i urządzeń z nimi związanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej, odpowiednie do przeznaczenia i sposobu ich użytkowania oraz wymagań dotyczących ochrony przeciwpożarowej, określonych w przepisach odrębnych. Szerokość jezdni nie może być mniejsza niż 3 m. " ... chyba, że Wypis i Wyrys ( p.1 ) określa inną minimalna szerokość. Proponuje najpierw wystąpić o Wyrys i Wypis z Planu Miejscowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fleyvor 02.10.2016 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Posiadam Wypis i Wyrys z Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego. I z niego właśnie zacytowałem jaki działka 114 ma status. I dołączyłem mapkę właśnie z tego Wypisu i Wyrysu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.10.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 (edytowane) a jaka jest szerokość granicy działki od strony Reymonta ( poza zakresem wycinka oznaczonego na niebiesko ) ?oraz jaki status prawny ma dz. nr. 113 ? moim zdaniem ma funkcję drogi dojazdowej gminnej i należy do gminy. Jeśli tak, to należy zwrócić się do właściciela drogi o wydanie Warunków Technicznych podłączenia budynku / działki do drogi publicznej. Edytowane 2 Października 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fleyvor 02.10.2016 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Szerokość działki od strony Reymonta bez wycinka na niebiesko ma szerokość ok. 8m. Status działki 113 jest to na tą chwilę również działka rolna. W Gminie dowiadywałem się że działka 113 nie jest wykupiona przez Gminę ani podzielona. W chwili obecnej droga kończy się na działce 105/4 i dochodzi tylko do drogi 108. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.10.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 - jeżeli działka ( z różnych przyczyn ) nie ma dostępu do drogi publicznej ( choćby przez wspólną drogę wewnętrzną na obsługę X działek ), to Gmina nie powinna wydawać Warunków Zabudowy, czy też Wypisu i Wyrysu z PM. - jeżeli w PM działka 113 jest przeznaczona pod "drogę" to proponuję napisać pismo do Gminy o wydanie ZAPEWNIENIA I WARUNKÓW TECHNICZNYCH podłączenia działki do sieci drogowej, powołując się na wydany wcześniej przez Gminę Wyrys i Wypis z PM.- 8m jest szerokością wystarczającą dla realizacji zjazdu drogowego ( ten potrzebuje minimum 4,5m ) oraz chodnika / dojścia do projektowanego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fleyvor 02.10.2016 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 No ale właśnie Gmina wydała Warunki zabudowy. Zastanawia mnie tylko jak Starostwo potraktuje te warunki. Czy wyda mi pozwolenie na budowę. Boję się poprostu utopienia pieniędzy w Architekta który wrysuje mi projekt domu w działkę wystąpię o pozwolenie i dostanę odmowę. I co wtedy. Architekt u którego byłem powiedział mi że pozwolenia nie uzyskam. Stąd moje pytanie. Być może ja i mój Architekt jesteśmy w błędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.10.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 jestem również architektem, projektuje domy indywidualne i ( pisząc wprost ) nie zaczynam projektowania domu / innego budynku, jeśli nie mam wszystkich dokumentów formalno- prawnych, w tym Wypisu i Wyrysu z Planu Miejscowego ( lub Warunków Zabudowy ) oraz ( między innymi ) wszystkich Zapewnień i Warunków Technicznych podłączenia budynku do sieci, w tym sieci drogowej. W Twoim przypadku to ostatnie jest szczególnie istotne. Wydaje mi się, ze obydwoje jesteście w błędzie. Działka wg PM jest pod zabudowę ( odrolnienie jest w tym wypadku formalnością ), działka w sąsiedztwie działki jest działką z przeznaczeniem na drogową oraz szerokość wjazdu na działkę jest odpowiednia. Jak pisałem powyżej : pisemko do Gminy o Zapewnienie i WT podłączenia działki do sieci drogowej gminnej z powołaniem się na wydany Wypis i Wyrys z PM. Bez tych warunków ( innych " woda / kanalizacja / energia / .... ) nie ma sensu rozpoczynać projektowania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 02.10.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Posiadam Wypis i Wyrys z Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego. I z niego właśnie zacytowałem jaki działka 114 ma status. I dołączyłem mapkę właśnie z tego Wypisu i Wyrysu. No ale właśnie Gmina wydała Warunki zabudowy. To w końcu co gmina wydała? Bo to spora różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fleyvor 03.10.2016 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Gmina wydała Wypis i Wyrys tutaj mój błąd Warunki posiadam tylko od dostawcy energii elektrycznej, na działce jest studnia głębinowa co do ścieków - oczyszczalnia przydomowa. Rozumiem, że kolejnym etapem powinno być uzyskanie pisma o przyłączeniu działki do sieci dróg publicznych - obawiam się tego iż w Gminie otrzymam takie pismo ale o połączeniu działki z drogą publiczną która jest wytyczona drogą 108 która ma wzdłuż działki 114 docelowo 7m a w dalszej części 3m, a nie od drogi Reymonta (która w rzeczywistości kończy się na działce 105/4). Gmina ma ogólnie bałagan i sami konkretnie bardzo mało wiedzą i bojąc się o kolejną pomyłkę poprostu takiego pisma mi nie wydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.10.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Od właściciela działki 113, odkupić, użyczyć, uzyskać służebność na ten trójkąt, oraz, albo uzyskać udział w przyszłej drodze wydzielonej z działki 113, albo też uzyskać służebność. Można też inaczej - od właściciela działki 105/5 (jak dobrze odczytałem), uzyskać służebność przejazdu.. Tu chodzi tylko i wyłącznie o prawa właścicielskie. I przypominam, że mimo współudziału w tej "drodze" zgodę na zjazd muszą wyrazić wszyscy "współudziałowcy". Ps. Już teraz możesz wystąpić do starostwa ze zgłoszeniem o zamiarze wykonania zjazdu, uprzednio pisząc do gminy o ustalenie WT dla zjazdu. To są znikome koszty, a mogą wiele wyjaśnić.Tak nawiasem taka informacje powinieneś uzyskać od twojego projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fleyvor 03.10.2016 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Od właściciela działki 113, odkupić, użyczyć, uzyskać służebność na ten trójkąt, oraz, albo uzyskać udział w przyszłej drodze wydzielonej z działki 113, albo też uzyskać służebność. Trójkąt na niebiesko mogę próbować kupić i tak będę się starał ale na chwile obecną brak kontaktu z właścicielem. Tylko mam jeszcze możliwość wykonania wjazdu obok tego "brakującego niebieskiego trójkąta" może to wystarczy. Droga na działce 113 będzie drogą gminną i czy mogę posiadać w niej udział skoro gmina będzie wykupowała w/w działkę pod drogę. Można też inaczej - od właściciela działki 105/5 (jak dobrze odczytałem), uzyskać służebność przejazdu.. Służebności nie otrzymam - próbowałem niestety właściciele są nie do dogadania. I przypominam, że mimo współudziału w tej "drodze" zgodę na zjazd muszą wyrazić wszyscy "współudziałowcy". Z drogi gminnej na wjazd na własną działkę muszę mieć zgodę kogoś innego niż Gminy? I czy faktycznie mogę się starać o WT skoro na tą chwilę jest tylko plan bez podziału działki 113 ani bez wykupienia działki przez Gminę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.10.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Możesz czekać na to co ma być - czyli czekać aż gmina odkupi.Możesz wziąć sprawy w swoje ręce i działać.Póki co rozdającym jest właściciel działki 113 a nie gmina - jak będziesz miał od niego służebność lub użyczenie, to zaczniesz się budować.Właścicielem pozostałej części tej "drogi", też puki co nie jest gmina.Jeśli współwłaściciele działek "drogowych) udzielą pozwolenia (i służebności/użyczenia od właściciela działki 113), zgodnego z MPZP, to nikt nie wstrzyma Ci pozwolenia na budowę. Ps. A może zmień projektanta, bo ten jakiś mało kumaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts