Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi łazienkowe z czasów PRL, a wymiana klamki

Recommended Posts

Witajcie!

To mój pierwszy post. Trafiłam tutaj szukając odpowiedzi - czy gdzieś jeszcze można kupić klamki łazienkowe jak za dawnych czasów?

Przeglądając aktualny asortyment widzę osobno klamki i osobno rozety(tak to się nazywa?).

A nie ma takich 2w1 jak kiedyś?

Odnowiłam stare drzwi. Chciałabym wymienić klamkę na nową, bez większego "prucia" drzwi - aż taka zdolna nie jestem...

Pomóżcie. Gdzie to można kupić? Albo jakiś nowy zamiennik, który będzie pasował...

Bardzo proszę o pomoc blondynce ;) (nie ma opcji wymiany drzwi)

IMG_20161002_090258_968.jpg

Tak. To jest klamka + ten "dzyndzel" do zamykania wc na jednej rozecie. :)

Szukałam i szukałam. I nie znalazłam. Osobno - nie ma problemu, nawet podobny wygląd(nie mówiąc już o masie nowoczesnych klamek i zamknięć). Ale na takie 2w1 nigdzie nie trafiłam.

Mam podejrzenie, że ten wynalazek jest starszy ode mnie... ;)

• 2 weeks później...
Szukasz klamki z długim szyldem? Czy to na zdjęciu to klamka i wihajsterek do zamykania WC w tej samej rozetce? Jeśli tak, to ja pierwszy raz widzę taką klamkę..

Krótko żyjesz finlandia :)

Ja dodam od siebie, że jesteś kochana w ciemnym tyłku z wymianą klamki. Zmierz sobie rozstaw tych śrub co trzymają ci teraz klamkę i zobacz w sklepie czy dostaniesz nową klamką o tak szerokim szyldzie.

A jak chcesz taką samą klamkę o nowocześniejszym wzornictwie to poszukaj w sklepach gdzie jest wszystko i nic. Inna opcja to zmiana rączek w klamce. Zostawiasz niestety rozetę i trzpień a tylko uchwyty pomieniasz. Lepsze to niż nic.