Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stropodach płaski na płytach SMART - jak ocieplić. Dom parterowy.

osa2t

Recommended Posts

Witam,

Mam zaprojektowany dom parterowy z betonu komórkowego, wentylacja grawitacyjna, dach płaski.

Stop wykonany jest z płyt lekkiego stropu panelowy SMART.

Jestem na etapie ocieplenia stropodachu i mam wątpliwości, która rozwiązanie jest lepsze (wylewka czy kliny styropianowe kliny dachowe EPS 100.

W projekcie mam (od góry):

• Papa wierzchniego krycia 5,2mm
  • Papa termozgrzewalna podkładowa 3,5 mm
  • Warstwa cementowa 6 cm
  • Styropapa EPS100-038 20-26cm
  • Strop kanałowy smart 20/60
  • Tynk ceramiczno wapienny

Proszę o pomoc czy zalecacie coś zmienić.

Czy użyć zamiast wylewki kliny dachowe (może jakieś konkretne rozwiązanie) lub inną technologię.

Czy w takim przypadku warto myśleć o przeróbce na stropodach wentylowany ? jeżeli tak to jak można to zrealizować.

nie mam takiego w projekcie i projektant nie wspomniał o tego typu rozwiązaniach.

Chciałbym mądrze zainwestować i uniknąć problemów z wymianą ciepła i odprowadzeniem wilgoci.

Osobiście przekonany jestem do rozwiązania zaprojektowanego ale zamieniając wylewkę na kliny i zostawić papę zamiast membrany.

Proszę o waszą opinie. .

• 2 weeks później...

(...)

Proszę o pomoc czy zalecacie coś zmienić.

Czy użyć zamiast wylewki kliny dachowe (może jakieś konkretne rozwiązanie) lub inną technologię.

(...)

Proszę o waszą opinie. .

Oferowane są również kliny z wełny mineralnej ROCKFALL http://www.rockwool.pl/produkty/rockfall-sp/ .

warto zapoznać się z wpisami w dzienniku budowy na stronie http://forum.muratordom.pl/entry.php?121268-Nowe-oblicze-dachu

Dach_3.jpg

dach_2.jpg

Dla uzyskania spadków dachu lepiej zastosować kliny zamiast wylewki.

Ta wylewka w opisie "Warstwa cementowa 6 cm" jest dla uzyskania spadku czy jako podkład pod krycie papą?

W opisie warstw nie ma "warstwy spadkowej".

Jak w projekcie rozwiązane jest uzyskanie spadków? i ile % spadku?