alcon 02.10.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Witam, jestem już po kilku wizytacjach firm zajmujących się montażem rolet zewnętrznych. Propozycja jaka została mi przedstawiona to głównie montaż szyn i skrzynki na elewacji budynku. Czy takie rozwiązanie ma w ogóle sens, ponieważ tak naprawdę kotwy będą odsunięte od budynku o wartę styropianu. Z biegiem czasu między murem a prowadnicami może zacząć się robić luzy, które będą dodatkowo obciążać kotwy przenosząc naprężenia na budynek. Niestety jest to stare budownictwo bo z przed 1920r. Nie znam się na tym - ale nie lepszym rozwiązaniem będzie wycięcie warstwy styropianu na tyle żeby zakotwić prowadnice bezpośrednio do budynku. Dodatkowo co z skrzynką. Problemem mogą być drzwi (klamka w przypadku kotwienia bezpośrednio do budynku) które kiedyś były wejściem do sklepu teraz są raz za czas używane przez nas do wniesienia większych elementów. Wymiary okna 1410x2000[mm], drzwi 1020x2400[mm]. Zerknijcie proszę na zdjęcia poglądowe. Liczę na pomocne opinie w tym temacie. Dziękuję za pomoc, Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 02.10.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Oba sposoby montazu przedstawione na rysunkach sa wykonalne aW perwszym wypadku dodalbym klej miedzy prowadnica a ociepleniem.Ktory wybrac ?Ja wybralbym pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts