Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tereny zieleni nieurzadzonej - budowa domu

Krzysiek1982

Recommended Posts

Witam, posiadam działkę, która jest budowlano-rolna. Niestety teren działki na której chcemy sie wybudowac nie pozwala na fajne usytuowanie domu. Dlatego chcieliśmy wybudować dom trochę wyżej, lecz tam jest działka rolna oznaczona jako ZN. Dołączam mapkę na której można zobaczyć jak to wygląda. Z tego co czytałem w internecie nie ma możliwości wybudowania domu poza działką budowlaną choc w jakiejś części byłby położony na części budowlanej. Na stronie naszej gminy jest dostepny online plan MPZP który został uchwalony w 2007r. Przeglądając go zauważyłem że około 800 m ode mnie jest działka która wlasciciel podzielił na 5 mniejszych i zostały wybudowane jakies 3 lata temu tam domy. Jednak na planie widać że jest tam taki sam rodzaj działki jak mojej oznaczonej ZN. Proszę o pomoc w tej sprawie kogos kto się zna, gdyż my juz czekamy prawie 9 lat na przekształcenie a ktoś buduje sie na takim terenie bez problemu jak to możliwe. W załącznikach są zdjęcia z MPZP gdzie zaznaczyłem moja działkę i miejsce gdzie chcemy sie wybudowac i miejsce gdzie domy powstały na działce ZN.

dzialka.jpg

" gość " wybudował 3 domy na podstawie wydanych wcześniej Decyzji o Warunkach Zabudowy ( lub Wypisu z Planu Miejscowego ) oraz uprawomocnionej Decyzji o Pozwoleniu na Budowę.

Nie sądzę, aby realizował obiekty bez pozwolenia, ponieważ jest to potężne ryzyko inwestycyjne - od kar administracyjnych ... po rozbiórkę obiektów ( w skrajnych przypadkach ) - nie warto iść tą "drogą" !