ajerzyk 02.10.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Witam wszystkich, Postanowiłem założyć dziennik, bo sam czerpie w tej chwili dużo wiedzy z dzienników innych, a nie znalazłem realizacji tego projektu, więc może i kiedyś ktoś skorzysta na tym wątku jak i ja na wielu innych. Poszukiwania działki już opisywałem w innym wątku więc nie będę się powtarzał, w skrócie działka którą byliśmy zainteresowani poszła nam przed nosem, ale przynajmniej już wiedzieliśmy gdzie chcemy mieszkać. Poszukiwania zawęziłem tak naprawdę do 1 pola . No i się udało znalazłem działkę prawie 1000m z frontem 23m po sąsiedzku do tej co się spóźniłem.. Kanalizacja i prąd na działce, gaz z wodą w ulicy. Założenia co do domu były proste: - dom z poddaszem dla rodziny 2 + 1 - bez garażu ale z możliwością dobudowy - duża łazienka na piętrze - gabinet na parterze - żadnych balkonów, lukarn, wykuszy - nie obchodzi nas wygląd zewnętrzny budynku (w sensie projektu nie materiałów), byle był nie było udziwnień na które trzeba dołożyć $, dlatego projekt typu stodoła, bez balkonów itd, byle wnętrze było dopasowane do nas Typów projektów było dużo, ten który nam się najbardziej spodobał czyli Dom w Jabłonkach był niezgodny z MPZP który wymaga 60% elewacji w linii zabudowy, stąd zmiana na Dom W kordiach archonu. Projekt bardzo podobny do Jabłonek. Wiem że niektórzy, w tym Elfir krytykują wejście do łazienki na wprost salonu, nam to nie przeszkadza, tym bardziej że połowa będzie przysłonięta schodami. OK przeszkadzało by nam jeśli po otwarciu drzwi, ukazywał by się klop, ale w tym miejscu będzie jedynie umywalka (prysznic będzie po stronie kibelka), więc jest OK. Mam zrzut z jednego wątku gdzie Elfir kombinowała jak ukryć te drzwi, i tamta przeróbka mi się nie podobała. Mamy już pozwolenie. Obecnie czekamy na uprawomocnienie. Wniosek o kredyt będzie złożony w przyszłym tygodniu. Dziennik założyłem troszkę wcześniej, bo budowa zacznie się z nowym rokiem jak pogoda pozwoli, ale na bieżąco będę wrzucał swoje przemyślenia, i tematy które spędzają mi sen z powiek. Układ pomieszczeń po adaptacji wygląda tak, w łazience na dole nie robimy okna, później na tej stronie powstanie garaż: http://ajerzyk.pl/aqua/parter_po.jpg http://ajerzyk.pl/aqua/pietro_po.jpg Dom powstanie z SILKI 24, i działówki z 12. Strop Teriva. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem. W kotłowni prawdopodobnie przewód powietrzno spalinowy + wentylacja przez ścianę, nie wiem czy to dobry pomysł, ale nie mam pomysłu na komin tak żeby w górnej łazience nie wadził, ktoś coś poradzi?. Fundament na ławach, i tu sie zastanawiam czy warto dać ocieplenie styropianem od wewnątrz?? Obecnie na tapecie mam dachy, wełna vs płyty pir nakrokwiowo?. Postaram się też w pierwszym poście zrobić ala spis treści updatów, i poniesione koszty, wiele osób szuka prostego projektu do 300k, to jest prosty projekt ale jak szacuje to w 300k się nie zmieszczę, wykończeniówki nie warto liczyć bo to nie miarodajne, jeden kupi płytki za 20zl, drugi za 200.... Działki nie liczę. Koszty już poniesione: - garaż 3x5 1300zl - ogrodzenie frontu 200zł (stemple budowlane i siatka leśna, z 3 stron mam ogrodzenia sąsiadów ) - studnia 1310 + pompa 300zl - projekt wentylacji mechanicznej 300zl Wycena murarzy z którymi się już dogadałem to 32k (mało, dużo?). Rozrzut cen był pomiędzy 26 - 42k. Za wycenami dachu jeszcze czekam. Komentarze, uwagi itd. proszę zamieszczać w tym wątku, jak pisałem wyżej, spis aktualizacji będzie na bieżąco w 1poście. Gdyby nagle poznikały zdjęcia, proszę dać znać na priv, mój dostawca internetu raz na rok lub dwa postanawia zmienic IP, musze przepiąć domene wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts