Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza przy pełnym deskowaniu krokwie 15 cm

sprzecik23

Recommended Posts

Witam, mam pytanie do osób które ocieplają poddasza lub to robili,

dach mam pokrytą blacho dachówką, pełne deskowanie, na deskach papa oraz na łatach czy tam kontrłatach membrana dachowa, krokwie mam 15 cm z tego co wyczytałem powinienem zostawić przerwę ok. 3cm na wentylację pod deskami, pytanie czy mogę do krokiew przykręcić deski grubości 3cm by zmieścić pomiedzy wełnę 15cm? ogólnie zakładam że będzie 25cm ocieplenia, może jakieś inne sugestie?

Jezeli chodzi o szczeline wentylacyjna to najlepiej zrobic tzw sznurowanie. jednak jezeli masz membrane dachową paroprzepuszczalną to wg mnie szczelina wentylacyjna nie jest konieczna. Pamietaj tez ze sama szczelina wentylacyjna to nie wszystko. Musi byc na dole wlot a na gorze w kelenicy wylot powietrze. Wiecej tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220290-Poprawna-wentylacja-dachu-z-pelnym-deskowaniem-i-kryciem-wstepnym-papa-jak/page10

Jeśli jest tak - że deskowanie jest bezpośrednio przybite do krokwi i na to jest papa - to potrzeba koniecznie

pod deskowanie zrobić szczelinę wentylacyjną i co do tego nie ma wątpliwości.

Oczywiście - że możesz dać listwy, ale możesz ich nie dać, 3cm wełna się nie wyśliźnie, a w to wstawisz ?

paski - zamiast łaty - podwiesisz ruszt - o ile masz miejsce daj pod krokwie kolejną 15cm warstwę- izolacji nigdy dość.

Witam, wentylacja będzie ok wlot i wylot w kalenicy, miejsca jest trochę mało ale może kolejna 15cm się zmieści "3cm wełna się nie wyśliźnie, a w to wstawisz ? " -sory tego bardzo nie kumam. pytanie jeszcze jedno jak dam wełnę miedzy krokwie lambda 32 to kolejna warstwa powinna być o innej lambdzie większej?

Nie ma znaczenia o jakiej lambdzie .. - chodziło mi oto że jak w krokwie pójdzie 12cm i będzie wystawać .. to pasy między izolacją np 8cm (pewnie tak szeroką krokiew masz) wypełnisz wełną( zamiast dawać 3cm listwę .. a na to w poprzek wełnę.

0,032 W/mK to widać jakaś dobra wełna .. ale zawsze bym porównał cena do uzyskanego U..

bo w przypadku jednej firmy ..danie 0,031 vs 0,039 .. wychodzi na korzyść drugiej - tylko trzeba dać więcej

• 3 weeks później...

ok to tak, ścianki działowe mają wysokość 280cm sufit będę miał na 270 i na tym syficie będzie wełna 10cm a jętki jak pisałem 310, planuję wełnę rockwool toprock super (w rolce 15cm miedzy krokwie i jętki jak pisałeś), superrock (prasowana w płytach 10cm) czyli z tego wynika że tą prasowaną muszę ułożyć na stelażu. Wracając do pytania ułoże te 10 cm i dalej mam miedzy jętkami a ściankami działowymi pustkę i tak to nazwę przeskoki z pokoju do pokoju chodzi mi o wyciszenie żebym nie słyszał co kto mówi w pokoju obok przez sufit.

Nie robiłem nigdy ocieplenia poddasza, robię sam i zbieram informacje z góry przepraszam za formułowanie pytań.

40cm pustki jak jest z ociepleniem układam na stelażu czy jakoś inaczej?

Z tego co zrozumiałem, masz 40 cm pustki, nie wkładasz tam 40 cm wełny? Ściany Trzeba wypełnić wełną od góry do dołu, sufit też, ja dałem między pokojem syna, a naszą sypialnią płytę osb i dopiero gipsową, żeby było ciszej. Dodatkowo upchnalem wełnę 15 cm w ściance 10 cm, żeby zwiększyć izolację akustyczną.

[ATTACH=CONFIG]371986[/ATTACH]

czyli tak powinno być ok?

TO będzie żle, wełna ma być jedna na drugiej, żeby miała odpowiednia właściwości zarówno akustyczne jak i izolacyjne. Kup tańszej wełny i ułóż jej 40 cm, wtedy będzie ciepło i cicho, To co chcesz zrobić to tylko strata pieniędzy. Pomiędzy wełnami powietrze się wychłodzi ( nie wierzę, że nie będzie tam ruchu powietrza) poza tym wyobraź sobie, że się ubierasz na zimę. Będzie cieplej jak założysz sweter i owiniesz się jeszcze kocem, czy jak założysz sweter, a z koca zrobisz nad sobą kurtynę?

Teraz za 25 cm wełny wydasz 33 zł/m2

Za ursę silver 0.039 za 40 cm wydasz 30zł/m2

taniej i cieplej, gdzie logika?

Oczywiście możesz poszukać każdej innej wełny, podałem ursę bo sam jej używałem. Pamiętaj lambda to nie wszystko

(...)

Teraz za 25 cm wełny wydasz 33 zł/m2

Za ursę silver 0.039 za 40 cm wydasz 30zł/m2

taniej i cieplej, gdzie logika?

Oczywiście możesz poszukać każdej innej wełny, podałem ursę bo sam jej używałem. Pamiętaj lambda to nie wszystko

Dla pewności cena cennikowa netto (22.01.2016) wełny URSA Silver 39 o gr. 20 cm to: 22,96 zł/m2.

Skalna wełna MEGAROCK PLUS o lambdzie 0,039 W/mK ma zadeklarowane parametry nasiąkliwości wodą. Są to symbole WS oraz WL(P) w kodzie wyrobu MW-EN 13162-T2-WS-WL(P)-MU1

Wełna szklana URSA Silver 39 ma kod MW-EN-13162-T2-DS(70,-)-MU1-AFr5.

Warto samemu zobaczyć taka jest różnica w takich prostych testach jak w tym filmie https://youtu.be/xg4K-UU3eSA

Wiadomo, że chcesz sprzedać swój produkt, ale zanim uznasz, że kłamię zrób proszę rozeznanie. Żeby Nie było, że jestem gołosłowny http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6311549982

Chciałem Zapytać też, czy Pan konsultant polecił koledze takie układanie wełny? Kolega Też pytał o inną wełnę niż podana w przykładzie powyżej.