Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza przy pełnym deskowaniu krokwie 15 cm

sprzecik23

Recommended Posts

Układasz jedną warstwę pomiędzy jętki, sznurujesz. Drugą na zakładkę na stelaż ( w poprzek tamtej wełny) i po sprawie. Pamiętaj, aby wełny nie docinać za wąsko, wszystko ma być szczelne

Pan konsultant nie polecał mi układania wełny w ten sposób zrozumiałem to z tego cytatu Sory.

Sprzecik, ta pustka powietrzna nie bedzie dobra. Scrabie dobrze pisze i radzi. U siebie mam welne Toprock super 15 miedzy krokwiami i 10 na krokwiach. Mimo ze sie staralem rowno docinac, to jednak trzeba sie liczyc z mozliwymi minimalnymi przedmuchami przy krokwiach, wowczas powietrze w pustce bedzie sobie smigac wyziebiajac cala ta 10tke. Wydaje sie że ta warstwa która idzie na krokwie jest bardziej przydatna i moze powinna byc grubsza? Zastanow sie czy na krokwie dawac w plytach, czy moze jednak rolka, bo narobisz tylko sobie wiecej polaczen i mozliwych mostkow. A z rolki nabijasz na wieszaki. Jedyna trudnosc to taka ze ta welna jest podatna na rozrywanie ( nie jest spojna juz w rolce), ulozenie takiej welny z rolki o dlugosci np 5-6m wymaga minimum dwoch ludzi i pomyslu.

Co do Rockwoola, welna fajnie wyglada na zdjeciach i filmikach, w rzeczywistosci jest inaczej. Pogrzeb trochę, zebys byl swiadomy jaki produkt kupujesz. Welna nie jest tak spojna, juz w rolce porozrywana, wypalenia tez nie wygladaja jak na zdjeciu wrzuconym przez Pana Tomka. Zerknij na post #33 oraz filmik ktory ta osoba wrzucila. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196843-czy-prawda-jest-%C5%BCe-we%C5%82na-Rockwool-MEGAROCK-siada-najwolniej&p=7127249&viewfull=1#post7127249

Przyznaję kierowałem się filmikiem jak to wszystko pięknie i szczelnie się docina, kolega kilka tygodniu temu powiedział mi zanim kupisz na cale poddasze kup sobie rolkę i zobaczysz czy jest tak ładnie jemu rozlatywała się w rękach, pomyślałem kupił pewnie jakąś z marketu, teraz szukam wełny dalej.

Dziękuję za porady Odysss i scrabie.

na chwilę obecną montuje wieszaki zakup wełny czeka, nie pytam już o firmy jakimi wy ocieplacie pozostało mi dwie.

robię 30 cm miedzy krokwie i na sufit, (na sufit zawsze będzie możliwość dołożenia bez ingerencji w płyty GK)

czyli 10 kg samej wełny na m2, nie znam się ale wydaje mi się dużo jak na dwupoziomowy sufit podwieszany.

Że niby nie wytrzyma płyta gipsowo-kartonowa, profile rusztu, wieszaki czy cały sufit ?

Najczęściej całkowite obciążenie podawane przez producentów suchej zabudowy to < 30 kg/m2. A niekiedy tylko dolna warstwa wełny obciąża sufit ...

Takie dane do sprawdzenia w aprobatach technicznych np. http://www.rigips.pl/326,pobierz,poddasza-zestaw-wyrobow-do-wykonywania-obudowy-dachow-drewnianych-w-systemach-rigips-47002-47003-470.htm

Ale nie ma to jak test na budowie, zdjęcia z fanpage Rom-Kona z huśtawki na ruszcie ;)

www.facebook.com/593864663963666/photos/pcb.1142725989077528/1142724769077650/?type=3&theater

Sprzecik, jak pisalem wczesniej, ta welna na krokwiach daje najlepsze uszczelnienie i nie powinna miec luzow, czyli jak 10cm to wieszaki nie rob na 10cm a na max 9cm (zwlaszcza ze welna roznie tez ma z gruboscia) zeby troche docisnely profile (mowie w przypadku rockwoola, bo taka mam). Z tym kupnem rolki na sprawdzenie -swietny pomysl. A i jak masz okna dachowe - to przemysl koniecznie jak je dobrze docieplic.We wnekach nie poszalejesz z duza iloscia welny,a rama okna waska :/