sprzecik23 06.11.2016 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Układasz jedną warstwę pomiędzy jętki, sznurujesz. Drugą na zakładkę na stelaż ( w poprzek tamtej wełny) i po sprawie. Pamiętaj, aby wełny nie docinać za wąsko, wszystko ma być szczelne Pan konsultant nie polecał mi układania wełny w ten sposób zrozumiałem to z tego cytatu Sory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sprzecik23 06.11.2016 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Waga 15 cm skalnej wełny TOPROCK SUPER to około 6 kg/m2 natomiast 10 cm wełny SUPERROCK to 3,8 kg/m2. czyli 10 kg samej wełny na m2, nie znam się ale wydaje mi się dużo jak na dwupoziomowy sufit podwieszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 06.11.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 sprzecik23 zrobisz jak chcesz, ale policz sobie opory cieplne, koszty i zobacz co się opłaca, ja mam wszędzie 40 cm wełny i jestem z tego powodu zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 06.11.2016 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Sprzecik, ta pustka powietrzna nie bedzie dobra. Scrabie dobrze pisze i radzi. U siebie mam welne Toprock super 15 miedzy krokwiami i 10 na krokwiach. Mimo ze sie staralem rowno docinac, to jednak trzeba sie liczyc z mozliwymi minimalnymi przedmuchami przy krokwiach, wowczas powietrze w pustce bedzie sobie smigac wyziebiajac cala ta 10tke. Wydaje sie że ta warstwa która idzie na krokwie jest bardziej przydatna i moze powinna byc grubsza? Zastanow sie czy na krokwie dawac w plytach, czy moze jednak rolka, bo narobisz tylko sobie wiecej polaczen i mozliwych mostkow. A z rolki nabijasz na wieszaki. Jedyna trudnosc to taka ze ta welna jest podatna na rozrywanie ( nie jest spojna juz w rolce), ulozenie takiej welny z rolki o dlugosci np 5-6m wymaga minimum dwoch ludzi i pomyslu. Co do Rockwoola, welna fajnie wyglada na zdjeciach i filmikach, w rzeczywistosci jest inaczej. Pogrzeb trochę, zebys byl swiadomy jaki produkt kupujesz. Welna nie jest tak spojna, juz w rolce porozrywana, wypalenia tez nie wygladaja jak na zdjeciu wrzuconym przez Pana Tomka. Zerknij na post #33 oraz filmik ktory ta osoba wrzucila. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196843-czy-prawda-jest-%C5%BCe-we%C5%82na-Rockwool-MEGAROCK-siada-najwolniej&p=7127249&viewfull=1#post7127249 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sprzecik23 08.11.2016 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Przyznaję kierowałem się filmikiem jak to wszystko pięknie i szczelnie się docina, kolega kilka tygodniu temu powiedział mi zanim kupisz na cale poddasze kup sobie rolkę i zobaczysz czy jest tak ładnie jemu rozlatywała się w rękach, pomyślałem kupił pewnie jakąś z marketu, teraz szukam wełny dalej. Dziękuję za porady Odysss i scrabie.na chwilę obecną montuje wieszaki zakup wełny czeka, nie pytam już o firmy jakimi wy ocieplacie pozostało mi dwie. robię 30 cm miedzy krokwie i na sufit, (na sufit zawsze będzie możliwość dołożenia bez ingerencji w płyty GK) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 08.11.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Masz 40 cm miejsca, daj 40 cm, nie wiele dopłacisz, a nie pożałujesz. Sam tak zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 08.11.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 czyli 10 kg samej wełny na m2, nie znam się ale wydaje mi się dużo jak na dwupoziomowy sufit podwieszany. Że niby nie wytrzyma płyta gipsowo-kartonowa, profile rusztu, wieszaki czy cały sufit ? Najczęściej całkowite obciążenie podawane przez producentów suchej zabudowy to < 30 kg/m2. A niekiedy tylko dolna warstwa wełny obciąża sufit ... Takie dane do sprawdzenia w aprobatach technicznych np. http://www.rigips.pl/326,pobierz,poddasza-zestaw-wyrobow-do-wykonywania-obudowy-dachow-drewnianych-w-systemach-rigips-47002-47003-470.htm Ale nie ma to jak test na budowie, zdjęcia z fanpage Rom-Kona z huśtawki na ruszcie www.facebook.com/593864663963666/photos/pcb.1142725989077528/1142724769077650/?type=3&theater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 09.11.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Sprzecik, jak pisalem wczesniej, ta welna na krokwiach daje najlepsze uszczelnienie i nie powinna miec luzow, czyli jak 10cm to wieszaki nie rob na 10cm a na max 9cm (zwlaszcza ze welna roznie tez ma z gruboscia) zeby troche docisnely profile (mowie w przypadku rockwoola, bo taka mam). Z tym kupnem rolki na sprawdzenie -swietny pomysl. A i jak masz okna dachowe - to przemysl koniecznie jak je dobrze docieplic.We wnekach nie poszalejesz z duza iloscia welny,a rama okna waska :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts