Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy, ciekna mi wszystkie okna w domu

Recommended Posts

Sprawa wyglada tak, okna montowane z 2 lata temu, po jednej burzy widzialem ze przecieklo okno, dwuskrzydlowe, rozwielmo uchylne z ruchomym slupkiem, okucia roto, okna dwuszybowe drewno meranti. Pocieklo w miejscu ,,slupka,, na srodku. Zgloszenie do sprzedawcy i jednoczesnie producenta. Przyjechali, poregulowali i powiedzieli ze bedzie ok. Po nastepnej burzy znowu pocieklo. Znowu zadzwonilem, przyjechali i wymienili uszczelki na jakies super wypasione piankowe, ponic superszczelne. Proba szlaufem i nie cieknie. To bylo okno w sypialni. Po nastepnej burzy pociekly drzwi balkonowe, na tej samej scianie co wczesniej wspomniane okno sypialni, tak samo pociekly na srodku i przy lewym zawiasie. Drzwi balkonowe to samo, ruchomy slupek, niski prog. Przy tej burzy roleta w sypialni byla zamknieta. Znowu telefon do producenta, mieli przyjechac po ich urlopie, pozniej ja mialem urlop i tak zeszlo. Chce w tym tygodniu ich scignac. Ale cos mnie tknelo zeby sprawdzic okna. Przy kazdym oknie po kolei odpalilem zraszacz przenosny do podlewania trawy, daje tyle tyle wody co srednio maly deszcz. I efekt, okno tarasowe pocieklo po moze 2min, okno w sypialni, po moze 30sek, nastepne 3 okna pociekly po 2-3min pryskania. Dodam ze nie bylo to cisnienie ani skierowane na uszczelki, mgielka lecaca na szyby i spokojnie splywajaca. Nie wiem co mam zrobic, jak rozmawiac z producentem, gdzie szukac przyczyny. Serwisanci byli dwa razy i nie stwierdzili zadnych usterek. Na moje oko tez jest ok, otwory odplywowe drozne, od zewnatrz nie zasloniete. Uszczelki niepodwiniete, okucia nie zabrudzone. Generalnie wszystko wyglada jak nowe. Regulacja tez jest ok, okna po zamknieciu siedza sztywno, nic sie nie rusza i nie lata. Sytuacja o tyle wazna ze mam wszedzie drewno na podlodze, jak pocieknie za duzo to mi podloge szlag trafi, a cieknie sporo. Spod uszczelki struzka wody. I co najdziwniejsze ze zawsze jak cieknie to nic nic nic i w pewnym momencie siup i leci duzo wody, doslownie jakby cos sie przelewalo. Prosze pomozcie

Edit: ciekna wszystkie 5 par okien dwuskrzydlowych, jednoskrzydlowe nie ciekna. Lala sie woda dobre pol godziny na jednoszkrydlowe i nic. Fixow nie sprawdzalem :)

Edytowane przez jacek.zoo

Ja bym zaczął od sprawdzenia czy termokapniki nie są za krótko docięte. Przy słabym odpływie nazbiera się w nich woda a potem w pewnym momencie przelewa. Ale tylko tyle zgadza się z moim przypuszczeniem..

Ja bym zaczął od sprawdzenia czy termokapniki nie są za krótko docięte. Przy słabym odpływie nazbiera się w nich woda a potem w pewnym momencie przelewa. Ale tylko tyle zgadza się z moim przypuszczeniem..

http://www.eurodom-debica.pl/wp-content/uploads/przekr%C3%B3j-okna-drewno-68.png

Zdjecie pogladowe, pierwsze z brzegu wyskoczylo w przegladarce, zeby nie bulo ze o tego producenta chodzi.

Do rzeczy, nie wiem czy o to chodzi, ale ten czarny plastik do ktorego od zewnatrz sa przymocowane alumiowe okapniko a od wewnatrz dochodzi skrzydlo okna. Jest rowno z drewnem na ktorym jest zamocowane. Jezeli w miare jasno okreslilem o co mi chodzi i jezeli chodzi o ten element co pisze fin. Jutro zrobie zdjecia bo teraz ciemno i nawet z lampa nic nie widac

Edytowane przez jacek.zoo

Z tych zdjęć nic nie da się wywnioskować (przynajmniej ja nie potrafię). Sprawdź czy na połączeniu termookapnika z gumką (zakończeniem) nie ma przypadkiem luzu (zdjęcie tego nie pokazuje).

Z tych zdjęć nic nie da się wywnioskować (przynajmniej ja nie potrafię). Sprawdź czy na połączeniu termookapnika z gumką (zakończeniem) nie ma przypadkiem luzu (zdjęcie tego nie pokazuje).

Nie widze zadnej gumki, jest aluminiowy okapnik i plastikowa listwa moedzy okapnikiem a rama okna, jezelei to o to chodzi t zadnego luzu nie ma. Wszystko sztywne, dobrze dolega

Własnie o to miejsce chodzi. Jak dolega to ok. Fakt występowania przecieku po jakimś czasie może wskazywać że to nie jest bezposrednia dziura, a woda najpierw sie zbiera a potem pod cisnienieniem własnego ciezaru zaczyna cieknąc. Może za slaby docisk? Tak na odległość trudno zgadnąć - z resztą jak serwis na miejscu oglądał to prostą rzecz by wyłapał od razu..

Własnie o to miejsce chodzi. Jak dolega to ok. Fakt występowania przecieku po jakimś czasie może wskazywać że to nie jest bezposrednia dziura, a woda najpierw sie zbiera a potem pod cisnienieniem własnego ciezaru zaczyna cieknąc. Może za slaby docisk? Tak na odległość trudno zgadnąć - z resztą jak serwis na miejscu oglądał to prostą rzecz by wyłapał od razu..

No wlasnie czeski film, wszystko dobrze a cieknie. Dzisiaj ma podjechac kumpel co kiedys pracowal przy serwisie okien. Moze cos wypatrzy

Dzisiaj byl gosc od producenta ktory zajmuje sie okuwaniem okien. I tak glowny winowajca to uszczelka pionowa na drugim skrzydle, w miejscu gdzie jest ten ..wirtualny.. slupek. Wymienil na inna, tez jakas duzo lepsza. Po tym zabiegu przeciek byl ale duuzo mniejszy i po dluuzo dluzszym czasie podlewania okna. Dokonal tez dokladnej regulacji, bo to skrzydlo bylo troche klapniete w dol, tzn szczelina miedzy skrzydlami na dole byla wieksza na gorze mniejsza. Po tym lalismy na okno dobre pol godziny i zadnego przecieku. Dodatkowo umowil sie na jutro z majstrem od uszczelek od producenta gdzie sie zaopatruja i maja u siebie na zakladzie jeszcze potestowac inne uszczelki. Generalnie stanelo na tym ze poprawili wszystkie okna, jakby cos jeszcze sie dzialo to mam dzwonic i przyjedzie jeszcze raz ale zawola tez tego goscia od uszczelek. Generalnie dla niego tez dziwna sprawa bo nie spotkal sie zeby po regulacji po jakims czasie takie cuda sie dzialy, jak zwykle cos nietypowego i dziwnego to u mnie :/ i faktycznie stwierdzil ze tak byc nie moze bo to juz nawet nie cieklo a sie lalo z okna