Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła Vailant vs Duval

domincollab

Recommended Posts

Dzień dobry

Jestem na etapie wyboru kotła do nowego domu ok 135m(dwie łazienki). W projekcie mam wybrane vaillant ecotec vc plus 206/5-5 z zasobnikiem. Słyszałem że duval to to samo tylko w innej obudowie. Mój wybór to SAUNIER DUVAL THELIA CONDENS AS 25-A+ZASOBNIK FE120 +CZUJNIK NTC+REGULATOR EXACONTROL E7C. Cena jest znacznie niższa dlatego chciałbym zapytać czy taki zestaw można porównywać z Vailantem? Jakie są różnice tych dwóch produktów?

Z góry dzięki za pomoc

Masz nowy dom 135m/2 zapewne ocieplony i osobnym pomieszczeniem na kocioł.

Vaillant vc 206/5-5 ma wymiennik ze stali nierdzewnej

Siegel 003.jpg

Saunier Duval Thelia Condens ma wymiennik aluminiowo-krzemowy jest trwały, łatwy do czyszczenia i ma lepsze właściwości wymiany ciepła.

20161001_094633 800600.jpg

Jeśli miałbym doradzić jaki wybrać kocioł wiszący wybrałbym Saunier Duval lecz model AS 18-A

Moim faworytem jest kocioł stojący Saunier Duval NIEDŹWIEDŹ CONDENS 18 KKS plus do tego zasobnik ciepłej wody np firmy Drażice model OKH 160 NTR

Kocioł ten ma dobry i trwały wymiennik.

Cechy wymiennika:

- grubościenny korpus z wężownicowym wymiennikiem kondensacyjnym ze stali szlachetnej

- duża pojemność wodna, dobra współpraca z instalacjami zarówno starymi jak i nowymi

- niskie opory hydrauliczne

- najkorzystniejsze warunki do pełnej kondensacji.

18KKS.jpg

Sam jestem użytkownikiem kotła Vaillant ecocompact VSC 196.

Gdybym teraz miał wybierać wybrałbym Niedźwiedzia Condens.

Edytowane przez VPS