domincollab 02.10.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Dzień dobry Jestem na etapie wyboru kotła do nowego domu ok 135m(dwie łazienki). W projekcie mam wybrane vaillant ecotec vc plus 206/5-5 z zasobnikiem. Słyszałem że duval to to samo tylko w innej obudowie. Mój wybór to SAUNIER DUVAL THELIA CONDENS AS 25-A+ZASOBNIK FE120 +CZUJNIK NTC+REGULATOR EXACONTROL E7C. Cena jest znacznie niższa dlatego chciałbym zapytać czy taki zestaw można porównywać z Vailantem? Jakie są różnice tych dwóch produktów? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 03.10.2016 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 (edytowane) Masz nowy dom 135m/2 zapewne ocieplony i osobnym pomieszczeniem na kocioł. Vaillant vc 206/5-5 ma wymiennik ze stali nierdzewnej Saunier Duval Thelia Condens ma wymiennik aluminiowo-krzemowy jest trwały, łatwy do czyszczenia i ma lepsze właściwości wymiany ciepła. Jeśli miałbym doradzić jaki wybrać kocioł wiszący wybrałbym Saunier Duval lecz model AS 18-A Moim faworytem jest kocioł stojący Saunier Duval NIEDŹWIEDŹ CONDENS 18 KKS plus do tego zasobnik ciepłej wody np firmy Drażice model OKH 160 NTR Kocioł ten ma dobry i trwały wymiennik. Cechy wymiennika: - grubościenny korpus z wężownicowym wymiennikiem kondensacyjnym ze stali szlachetnej - duża pojemność wodna, dobra współpraca z instalacjami zarówno starymi jak i nowymi - niskie opory hydrauliczne - najkorzystniejsze warunki do pełnej kondensacji. Sam jestem użytkownikiem kotła Vaillant ecocompact VSC 196. Gdybym teraz miał wybierać wybrałbym Niedźwiedzia Condens. Edytowane 3 Października 2016 przez VPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domincollab 03.10.2016 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Dziękuje bardzo za odpowiedź jednak zależy mi na kotle wiszącym ponieważ będzie umieszczony w łazience. Duval ma znacznie niższą cene do Vailanta. Może są inni producenci którzy mają podobne zestawy. Jak coś czekam na propozycję. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts