Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w baterii kuchennej pod lekkim napięciem

Recommended Posts

Czytaj ze zrozumieniem,

Autor napisał -

Elektryk wykonujący te nowe przewody stwierdził, że dobrze by było, a nawet zaleca wykonanie nowej żyły (dodatkowej) jako uziemienie (niektóre gniazda miały tylko dwa przewody Fazowy i Neutralny) i skręcenie ich po pierwsze z uziemieniem wykonanym przez niego i poprowadzonym do tablicy a dwa połączenie tej właśnie żyły z instalacją wodociągową.

muchenz napisał -

Elektryk dobrze radził połączenie PE do rury z wodą i bednarki

No to czytaj powtórnie autora -

Parę lat temu w trakcie remontu kuchni zostały dołożone gniazda w nowych lokalizacjach oraz co ciekawe dołożona jedna żyła łącząca żyły uziemiające ze wszystkich gniazd z instalacją wodociągową w odcinku ze stali (poprzez opaskę stalową).

Instalacja wodociągowa w budynku jest trochę ze stali, trochę z plastiku.

Teraz rozumiesz, czy mam dalej łopatologicznie ... ?

Zobowiązałem się napisać po wizycie elektryka tak więc to czynię. Otóż, ku mojemu zdziwieniu uziemienia niema i go nie było nigdy. Wspomniana przeze mnie bednarka z przewodem najpewniej połączona jest z siłą, która od wielu lat nie jest użytkowana. Przewody ochronne od nowych przewodów z kuchni zostały za rozdzielną po prostu skręcone, zaizolowane taśmą i .... tyle. Głównym winowajcą zaistniałej sytuacji było poluzowanie przewodów skręconych na zerze w/za rozdzielną. O ile dobrze zrozumiałem. Zostało to poprawione i problem na razie zniknął. Czeka mnie w najbliższym czasie zmiana całej rozdzielni z różnicówką tam gdzie potrzeba, wyprowadzenie uziomu z montażem w ziemi etc. Dziękuję za udzielane informacje w tej sprawie. Temat do zamknięcia.

No to masz ... kaszankę, i pewnie zerowanie w układzie sieciowym TT.

Gratuluję.

Jakie środki zaradcze zasugerował elektryk dla poprawy bezpieczeństwa użytkowników instalacji ?

Bo to, że opitolił robotę, to pewne.

I jakim cudem założycie RCD bez własnego uziemienia ?

Znowu rura, w pewnym odcinku ?

Jako środek zaradczy - tylko zrobienie nowego uziemienia, uziomu, wbicie sondy, zwał jak zwał. Ja się na tym nie znam więc nie będę się mądrzył co trzeba a czego nie. Zrobienie nowej rozdzielni z RCD, pomiarów etc. Jako środek - półśrodek to tu nie ma co się bawić w półśrodki. To że robotę "opitolił" to bym się tutaj nie zgodził. Wydaje mi się że podszedł do sprawy rozsądnie i bez wchodzenia w podwójne koszty. Instalacja w tym układzie i rozwiązaniu działała 25 lat bez problemu więc tydzień czy miesiąc w tą czy w tą nie robi mi różnicy. A tak na marginesie to masz inny pomysł zaradczy-tymczasowy niż podany powyżej?tj. tymczasowo-docelowy :p