elpapiotr 05.10.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Czytaj ze zrozumieniem, Autor napisał - Elektryk wykonujący te nowe przewody stwierdził, że dobrze by było, a nawet zaleca wykonanie nowej żyły (dodatkowej) jako uziemienie (niektóre gniazda miały tylko dwa przewody Fazowy i Neutralny) i skręcenie ich po pierwsze z uziemieniem wykonanym przez niego i poprowadzonym do tablicy a dwa połączenie tej właśnie żyły z instalacją wodociągową. muchenz napisał - Elektryk dobrze radził połączenie PE do rury z wodą i bednarki No to czytaj powtórnie autora - Parę lat temu w trakcie remontu kuchni zostały dołożone gniazda w nowych lokalizacjach oraz co ciekawe dołożona jedna żyła łącząca żyły uziemiające ze wszystkich gniazd z instalacją wodociągową w odcinku ze stali (poprzez opaskę stalową). Instalacja wodociągowa w budynku jest trochę ze stali, trochę z plastiku. Teraz rozumiesz, czy mam dalej łopatologicznie ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek PL 06.10.2016 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Zobowiązałem się napisać po wizycie elektryka tak więc to czynię. Otóż, ku mojemu zdziwieniu uziemienia niema i go nie było nigdy. Wspomniana przeze mnie bednarka z przewodem najpewniej połączona jest z siłą, która od wielu lat nie jest użytkowana. Przewody ochronne od nowych przewodów z kuchni zostały za rozdzielną po prostu skręcone, zaizolowane taśmą i .... tyle. Głównym winowajcą zaistniałej sytuacji było poluzowanie przewodów skręconych na zerze w/za rozdzielną. O ile dobrze zrozumiałem. Zostało to poprawione i problem na razie zniknął. Czeka mnie w najbliższym czasie zmiana całej rozdzielni z różnicówką tam gdzie potrzeba, wyprowadzenie uziomu z montażem w ziemi etc. Dziękuję za udzielane informacje w tej sprawie. Temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.10.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 No to masz ... kaszankę, i pewnie zerowanie w układzie sieciowym TT.Gratuluję.Jakie środki zaradcze zasugerował elektryk dla poprawy bezpieczeństwa użytkowników instalacji ?Bo to, że opitolił robotę, to pewne.I jakim cudem założycie RCD bez własnego uziemienia ?Znowu rura, w pewnym odcinku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek PL 06.10.2016 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Jako środek zaradczy - tylko zrobienie nowego uziemienia, uziomu, wbicie sondy, zwał jak zwał. Ja się na tym nie znam więc nie będę się mądrzył co trzeba a czego nie. Zrobienie nowej rozdzielni z RCD, pomiarów etc. Jako środek - półśrodek to tu nie ma co się bawić w półśrodki. To że robotę "opitolił" to bym się tutaj nie zgodził. Wydaje mi się że podszedł do sprawy rozsądnie i bez wchodzenia w podwójne koszty. Instalacja w tym układzie i rozwiązaniu działała 25 lat bez problemu więc tydzień czy miesiąc w tą czy w tą nie robi mi różnicy. A tak na marginesie to masz inny pomysł zaradczy-tymczasowy niż podany powyżej?tj. tymczasowo-docelowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.10.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Przecież to nie ja byłem u kolegi, tylko ktoś inny.Diagnozuje się na miejscu, za pomocą np. pomiarów elektrycznych, by stwierdzić skuteczność działania zabezpieczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek PL 07.10.2016 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Oczywiście, dlatego pytałem od początku czysto teoretycznie. Ba, nawet wprowadziłem nieświadomie w błąd w kwestii uziemienia ponieważ zasugerowałem się bednarką przy budynku. Cóż człowiek uczy się całe życie a i tak głupi umrze. Tyle w temacie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts