Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie końcowe - poczatek budowy ?

Recommended Posts

Witam.

Nie odpowiedziałeś ,a szkoda.Dmucham na zimne ale widać wiesz lepiej niźli ci którzy ci tu podszeptują, a robią to dobrze.

[h=2]Budowa ogrodzenia a uwarunkowania planistyczne[/h]Właściciel nieruchomości powinien w pierwszej kolejności ustalić, czy działka, którą chciałby ogrodzić jest objęta miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, a jeśli tak, to czy ten plan zawiera jakieś postanowienia dotyczące grodzenia nieruchomości. Może się bowiem zdarzyć, iż postanowienia planu miejscowego będą zakazywały wznoszenie ogrodzeń na danym obszarze, albo też określały dopuszczalne rodzaje ogrodzeń, które mogą być stosowane na danym terenie. Jeżeli nieruchomość nie jest objęta miejscowy planem, należy sprawdzić postanowienia decyzji o warunkach zabudowy.

[h=2]Budowa ogrodzenia a prawo budowlane[/h]Inwestor, w celu określenia warunków jakie musi spełnić przed rozpoczęciem budowy ogrodzenia, powinien zastanowić się nad wysokością planowanego ogrodzenia oraz sąsiedztwem nieruchomości. Budowa ogrodzenia o wysokości przekraczającej 2,20m wysokości wymagać będą w każdej sytuacji dokonania zgłoszenia. W przypadku natomiast niższych ogrodzeń, istnienie obowiązku dokonania zgłoszenia uzależnione będzie od sąsiedztwa, od którego nieruchomość ma zostać odgrodzona planowanym ogrodzeniem. Jeżeli ogrodzenie ma zostać postawione od strony miejsc publicznych, w szczególności takich jak place, drogi, linie kolejowe, wówczas postawienie ogrodzenia będzie wymagać dokonania zgłoszenia zamiaru budowy takiego ogrodzenia.

Może to dla ciebie mało istotne ale skoro nic o tym nie piszesz znaczy wiesz.Na koniec.

Kompletnym nieporozumieniem jest grodzenie przed budową.Nawet z trzech stron.

Witam.

Nie odpowiedziałeś ,a szkoda.Dmucham na zimne ale widać wiesz lepiej niźli ci którzy ci tu podszeptują, a robią to dobrze.

Może to dla ciebie mało istotne ale skoro nic o tym nie piszesz znaczy wiesz.Na koniec.

Kompletnym nieporozumieniem jest grodzenie przed budową.Nawet z trzech stron.

To odpowiadam ...

Oczywiście ogrodzenie nie będzie 10cm od domu tylko 10m od domu. Od przodu 10m , od drugiej strony też 10m ,

Działka 45x65m ...

Nie ma żadnego planu zagospodaarowania , drogę mam (gminną) , zjazd z działki zatwierdzony , ogrodzenie o wysokości łącznej 1,5m (1,25m siatka + 0,25m podmurówka) , więc nie potrzeba żadnego pozwolenia.

Co do grodzenia , to jak tak piszesz o przepisach to sądze że wiesz że każde rozpoczęcie budowy wymaga ogrodzenia terenu , w innym przypadku KB nie powinien pozwolić na rozpoczęcie budowy , a że jest to przepis martwy i mało kto się nim przejmuje to inna bajka ...

Grodzić chce , bo nie wyobrażam sobie zakładać sadu lub powoli zacząć robic ogród (na samym końcu działki , który w żadnych stopniu nie będzie blisko domu , wiec czemu mieli by go budowlańcy zniszczyc? , poza tym wykonawca to sąsiad więc wiedzialbym gdzie uderzyć ;)

Będe się lepiej czuł wiedząc że teren jest ogrodzony i nie chodzą po nim zwierzęta czy też ludzie ...

I nie poniszczą mi naszych drzewek i krzewów ...

U siebie mam ogrodzoną z trzech stron. Akurat tak mam usytułowaną, że od pola niema ogrodzenia (gdzie będzie kiedyś droga dojazdowa do posesji). Ogrodzę front jak już będzie więźba.

Co do opcji tymczasowego frontu - widziałem na jednej budowie dewelopera wkopane rury kanalizacyjne w pionie (zwykłe szare), a w nie wsadzone drągi/stemple z zamocowaną siatką leśną. Łatwo to wyjąć żeby ciężki sprzęt wjechał.

To odpowiadam ...

Oczywiście ogrodzenie nie będzie 10cm od domu tylko 10m od domu. Od przodu 10m , od drugiej strony też 10m ,

Działka 45x65m ...

Nie ma żadnego planu zagospodaarowania , drogę mam (gminną) , zjazd z działki zatwierdzony , ogrodzenie o wysokości łącznej 1,5m (1,25m siatka + 0,25m podmurówka) , więc nie potrzeba żadnego pozwolenia.

Co do grodzenia , to jak tak piszesz o przepisach to sądze że wiesz że każde rozpoczęcie budowy wymaga ogrodzenia terenu , w innym przypadku KB nie powinien pozwolić na rozpoczęcie budowy , a że jest to przepis martwy i mało kto się nim przejmuje to inna bajka ...

Grodzić chce , bo nie wyobrażam sobie zakładać sadu lub powoli zacząć robic ogród (na samym końcu działki , który w żadnych stopniu nie będzie blisko domu , wiec czemu mieli by go budowlańcy zniszczyc? , poza tym wykonawca to sąsiad więc wiedzialbym gdzie uderzyć ;)

Będe się lepiej czuł wiedząc że teren jest ogrodzony i nie chodzą po nim zwierzęta czy też ludzie ...

I nie poniszczą mi naszych drzewek i krzewów ...

Witam.

http://images32.fotosik.pl/381/6aa9e0737a9c2bf7.jpg

Mówiłeś o stałym ogrodzeniu więc do tego się odniosłem a to inna para kaloszy.To zdjęcie jest z mojej działki po wybraniu humusu , zauważ proszę ,że jest ogrodzona wjazd na działkę był 7-8 metrowy ale dla niektórych miejsc i to było za mało.Myślę ,że źle interpretujesz przepis z grodzeniem reszta ok.

ogrodziłem działkę docelowo, budowa miała się rozpocząć nie wiadomo kiedy, a zaczęła się chyba po roku, brama przesuwna 3,5 m, cofnięta 1,5, dom 9 m od frontu ogrodzenia,

mnie się udało, nic nie uszkodzili, większość materiałów do sso była podawana przez płot, oczywiście byli magicy co chcieli słupki ucinać, "potem se pan dospawa", wystarczyło trochę pomyśleć i wszystko się dało

pewnie, że to komplikuje, ale da się,

I ogród założyłem przed budową (nie cały, ale w części, gdzie budowy nie było) taśmą odgrodziłem i też bez zniszczeń się udało

Podsumowując, bez ogrodzenia jest już łatwiej, ale z płotem też się da

pozdrawiam

Na czas budowy zdecydowanie lepiej jest postawić ogrodzenie tymczasowe. Za duże ryzyko, że docelowe ogrodzenie może zostać uszkodzone, co rodzi kolejne koszty związane z naprawą. Docelowe ogrodzenie najlepiej zamontować, gdy w domu zostaną wstawione już okna i drzwi.

między montażem okien a końcem budowy jest przepaść świetlna

• 2 weeks później...
między montażem okien a końcem budowy jest przepaść świetlna

Zgadzamy się z Tobą, ale po zamontowaniu okien i drzwi nie ma już konieczności, by na teren posesji wjeżdżał ciężki sprzęt. Prace wewnątrz budynku, czy przy elewacji nie wymagają koparki, dlatego ogrodzenie nie zostanie zniszczone.

Ja zrobiłem 3 strony na gotowo w okolicach SSZ. 4 metry wystarczą żeby koparka przejechała. Oczywiście do końca budowy jeszcze wiele na budowie się działo. Kopali szambo, nawozili i rozwozili ziemię, wykonywali odwodnienia, korytowali pod chodniki i rozwozili koparką kostkę brukową. Faktycznie parę razy było o cm od zahaczenia koparką o płot, ale się udało... warto jedynie właściwe poziomy przemyśleć.