Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki format płytk do łazienki o podanych wymiarach? Gdzie umiejscowić umywalkę?

Ermenegildo

Recommended Posts

Witam Wszystkich bardzo serdecznie!

Z dużym zainteresowaniem śledzę wiele wątków na tym forum, a jako że sam mam kłopot z doborem formatu płytek to postanowiłem zapytać doświadczonych kolegów. Na zdjęciu narysowałem (jak umiałem) wymiary łazienki. Mój plan to:

- format płytek 30x90 lub 60x120

- płytki białe, gładkie, błyszczące, rektyfikowane na krzyżyki 1mm, układane poziomo

- kabina 90x90 lub 100x80, miniumum profili, maximum szkła

- kompakt WC wolnostojący pod oknem ("plecy" kompaktu w stronę okna), z przyczyn technicznych nie można zamontować misy na stelażu

- w lewym rogu od wejścia, na ścianie 168,5cm grzejnik drabinkowy Radson 60x74

Gdzie umiejscowić umywalkę i jaką? Wolnowiszącą, czy z szafką podwieszoną z białymi-błyszczącymi frontami, bez wystających uchwytów? Chodzi mi po głowie umywalka bądź szafka o głębokości do 35cm.

Zdecydować się na odpływ liniowy, czy brodzik posadzkowy, tj. zlicowany z wysokością płytek - taki jak w na zdjęciu.

Który z podanych formatów płytek, aby uniknąć kilkunastocentymetrowych docinek w narożach? Celuję w 60x120, bo z tego formatu mógłbym symetrycznie ułożyć płytki na obu najszerszych ścianach i miałbym tylko 2 rzędy płytek do góry. Gdyby kabina poszła 100x80 to przy dłuższym boku kabiny płytka 90tka będzie za krótka. Z formatu 60x120 znalazłem dostępny jedynie gres nieszkliwiony-polerowany wymagający impregnacji po ułożeniu - czy nadaje się na ściany w łazience?

Stawiam na praktyczność i minimalizm. Płytki chcę ułożyć do wysokości 120cm, tylko w kabinie na wysokość kabiny lub do sufitu. Na jaki kolor pomalować resztę? Dumam nad jasnym szarym...

Fotki: http://tufotki.pl/Vqbwz

Bardzo odpowiada mi widoczny na zdjęciu brodzik, obawiam się odpływów liniowych i stawiania kabiny na posadzce (mimo zastosowania folii w płynie i taśm) w okresie długofalowym.