Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie dachu płaskiego - wiata

bob4u

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie budowy wiaty na samochód połączonej z małym domkiem gospodarczym. Wszystko pokryte będzie papą.

Na razie udało mi się wykonać pełne deskowanie i pojawiły się pewne pytanie i niejasności.

Poniżej wrzucam rzut z góry na wiatę z pokazanymi spadkami (kolor czerwony to krawędź dachu znajdująca się na jednym poziomie, kolor zielony to krawędź dachu znajdująca się na jednym poziomie, 5 cm niżej od krawędzi zaznaczonej na czerwono):

Clipboard02.jpg

1) Chce wykonać pokrycie z papy podkładowej, a na to papę termozgrzewalną. W jaki sposób ułożyć papę na takim dachu?

Podkładową chcę przymocować mechanicznie.

Moja propozycja:

Clipboard04.jpg

2) Jak wykonać obróbkę blacharską na takim dachu? Doradzono mi aby blachę włożyc pomiędzy papę podkładową, a termozgrzewalną. Czy to dobry pomysł?

Moja propozycja obróbki blacharskiej (po lewej stronie obróbka na krawędziach czerwonych i niebieskich, po prawej stronie na krawędziach zielonych - tam będą rynny).

Clipboard06.jpg

(na rysunku zaznaczono papę podkładową i deskowanie oraz umieszczoną obróbkę blacharską, wszystko w przekroju)

Jak wykonać łamania pod kątem 90 stopni (krawędź czerwona i niebieska).

3) Jeszcze jedno pytanie. Niestety z racji pogody deskowanie mi zmokło. Dość konkretnie bo padało całą noc i dzień. Czy można na to położyć papę podkładową, czy może lepiej przykryć to teraz folią (niestety nadal pada), poczekać na lepsza pogodę, wysuszyć i wtedy przykryć papą podkładową??