Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ustawieniem sterownika TYTANIC pod EKW-Raps II Seria Lux z rusztem wodnym..

yaroslavk

Recommended Posts

Witam,

Zaczynam zabawę z kotłem podajnikowym i bardzo proszę o pomoc, bo mrozów jeszcze nie ma, a ja za chwilę nie będę miał czym palić.

Dom wysoki parter gdzie tylko piętro jest ocieplone o powierzchni użytkowej około 270 m2.

Kupiłem piec 28,5kW 28 kW EKW-RAPS II (seria lux) i sypię do niego żółtą ISKRĘ.

Aktualne ustawienia:

55 st C

czas między podawaniem 4 min

wydajność dmuchawy 4 bieg (wcześniej miałem 7 bieg)

czas przedmuchu 59 sekund (wcześniej miałem 25 sekund)

czas przerwy w podtrzymywaniu 1 min

krotność 5

Nie dość, że mega dużo bierze na rozruch (do temperatury zadanej nagrzewa się około 4h) to jeszcze przy tych ustawieniach nie dopala mi i są duże spieki.

Kolejny problem to taki, że jak dojdzie do temp zadanej, to po wyłączeniu się dmuchawy lekko temperatura jeszcze podejdzie do około 56 st C i zaczyna spadać do 50 st i znów się zaczyna grzanie. Praktycznie piec wcale nie działa na podtrzymaniu (max 5 minut) i znów przechodzi do trybu grzania przez około 20-30minut.

Wczoraj przez około 6h palenia piec mi wciągnął około 20kg groszku.

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tej zagadki...