Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O ile przekroczyłeś kwotę planowaną na budowę domu?

O ile przekroczyłeś kwotę planowaną na budowę domu?  

70 użytkowników zagłosowało

1. 1. O ile przekroczyłeś kwotę planowaną na budowę domu?

Recommended Posts

Na razie zgodnie z kosztorysem.

Mamy na razie stan surowy otwarty, ale już do tego etapu mieliśmy pokusę, aby kupić zamiast dachówki cementowej grafitowej - ceramiczną. Wiecie,łatwo się mówi -przecież buduję się na całe życie, dachówka musi mi się naprawdę podobać itp.. No tak, ale różnica w cenie to 10 tys. Boję się jednak że przy wyborze okien, drzwi i in. damy się zwariować i w efekcie zamieszkamy na placu budowy. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marzanka - Bardzo ciekawy pomysł ankiety - gratuluję

Niemniej czy nie logiczniej byłoby jednak ustalić nie kwotowo lecz procentowo wysokość przekroczenia.

Przykładowo ktoś kto buduje dom 90m2 i przekroczy budżet o 10 000 zł to jest to zdecydowanie inny "ciężar pieniądza" niż przekroczenie o 10 000 zł planowanego budżetu budowy domu o powierzchni 300m2

Przerażacie mnie :o :o :o , ja póki co chyba hołduje tej zasadzie :

"Nikt nie chce na początku wierzyć, że to będzie tyle kosztować" - mówił mi kiedyś ten doświadczony człowiek - "Każdy jest absolutnie przekonany, że ci, którzy już wybudowali i mówią o wyższych kosztach, po prostu zaszaleli, albo nie dopilnowali, albo przesadzają - ale on wybuduje na pewno tanie
.

Zaczynam na wiosne :)

Przerażające jest stanowisko wielu Forumowiczów którzy na czyjeś buńczuczne zapowiedzi, ze wybudują dom za 100 000 zł odpowiadają - Powodzenia, na pewno Ci się uda....

No nie, ja zakładam 220 tys. (taka kwota jest mi dostepna biorąc pod uwage posiadane mieszkanie i kredyt jaki byłabym w stanie spłacać nie zarzynając się) za domek o pow ok. 130m2 + garaż. Taka "stodoła z dwuspadem" (rany jak mi sie podoba to określenie, choc jego Autor nadał mu odcień pejoratywny raczej :) ) z doklejonym garażem i żadnych "wodotrysków". I mam nadzieję zmieścić się w tej kwocie, bo na więcej mnie nie stac :)

Marzanka - Bardzo ciekawy pomysł ankiety - gratuluję

Niemniej czy nie logiczniej byłoby jednak ustalić nie kwotowo lecz procentowo wysokość przekroczenia.

Dziękuję, i tak, procentowo byłoby zręczniej. Ale tym, którzy jeszcze się zastanawiają nad budową mogłoby nie uzymysłowić o jakich kwotach mówimy ;)

Z ostatniej chwili: Już mieszkam :) Pieniądze płyną nadal ;) Zrobiłam jeszcze przed zimą znaczną część ogrodu. A to znaczy, że była kupowana ziemia (żeby wyrównać i żeby było żyźniej), rośliny (całe morze roślin ;) i oczywiście narzędzia. Nie będę się przyznawać ile na to wydałam - kupowałam takie narzędzia, które mi się nie rozpadną po wykopaniu kilku dołków pod drzewa ;)

Ale jest piękniej niż myślałam, że będzie. Do pracy jadę 20 minut. Każdego dnia powtarzam sobie: "kocham ten dom". Kocham wieś, jestem naprawdę szczęśliwa.

Przerażające jest stanowisko wielu Forumowiczów którzy na czyjeś buńczuczne zapowiedzi, ze wybudują dom za 100 000 zł odpowiadają - Powodzenia, na pewno Ci się uda....

No nie, ja zakładam 220 tys. (taka kwota jest mi dostepna biorąc pod uwage posiadane mieszkanie i kredyt jaki byłabym w stanie spłacać nie zarzynając się) za domek o pow ok. 130m2 + garaż. Taka "stodoła z dwuspadem" (rany jak mi sie podoba to określenie, choc jego Autor nadał mu odcień pejoratywny raczej :) ) z doklejonym garażem i żadnych "wodotrysków". I mam nadzieję zmieścić się w tej kwocie, bo na więcej mnie nie stac :)

Również zakładam za taki sam domek podobną kwotę, przy założeniu, że kilka prac wykończeniowych ( podłogi, malowanie, płytki ) wykonamy sami. Niestety jesteśmy w trakcie kupowania działki - a to niestety wydatek ok. 50.000,00 PLN. Trzymam kciuki!!

• 1 month później...

Też ostatni przedział :evil:

Do stanu surowego zamkniętego wychpdziło nam blisko 30% mniej niż w kosztorysie. NIestety wykończeniówka- w tym instalacje- pochłania dużo, dużo za dużo. Pewne sprawy odsuwamy w czasie ale innych nie potrafimy się wyrzec. Tak więc wynik staje się coraz breadzije niekorzystny. Z przybliżonych wyliczeń wykończeniówka przekroczy zakładane koszty o około 50-60% w wersjii optymistycznej do 100% w pesymistycznej :evil: Brrrr. Ale ciągle wierzę, że warto. :D

Nagminne niedoszacowanie kosztów bierze się z dwóch, moim zdaniem, źródeł:

1. inwestorzy, wyceniając koszty poszczególnych etapów, kalkulują ceny "głównych" materiałów, natomiast zapominają/nie zdają sobie sprawy, ile kasy pożerają materiały "drobne", potrzebne w niewielkich ilościach, które pojedynczo kosztują niewiele, a razem potrafią urosnąć do bardzo dużej kwoty;

2. mało kto, planując finansowanie budowy, prawidłowo przewiduje koszty nie związane bezpośrednio z budową domu, a niestety nie do uniknięcia, jak choćby wszystkie koszty papierologiczno-urzędnicze (w momencie uzyskania pozwolenia na budowę na ogół jest się już lżejszym o kilka tysięcy zł), projekty i wykonanie przyłączy wszelakiej maści, uporządkowanie terenu, ogrodzenie (nawet najtańsza prowizorka kosztuje), utwardzenie podjazdów, ścieżek i tarasów, odprowadzenie w jakikolwiek sposób deszczówki itp.

Natomiast inny pogląd na ten temat prezentuje nasz Kierownik Budowy.

Otóż twierdzi on, że niedoszacowanie inwestycji jest podświadomym zabiegiem psychicznym inwestora, pozwalającym w ogóle podjąć decyzję o rozpoczęciu budowy.

"Nikt nie chce na początku wierzyć, że to będzie tyle kosztować" - mówił mi kiedyś ten doświadczony człowiek - "Każdy jest absolutnie przekonany, że ci, którzy już wybudowali i mówią o wyższych kosztach, po prostu zaszaleli, albo nie dopilnowali, albo przesadzają - ale on wybuduje na pewno taniej. Dzięki temu złudzeniu decyzja o budowie jest możliwa do podjęcia, wyzwanie nie jest przygniatające. No a potem, kiedy okazuje się, że to jednak kosztuje tyle, ile mówili (jeśli nie więcej), budowa już się toczy, wszystko idzie do przodu i nie pozostaje nic innego, tylko z rzeczywistymi kosztami się pogodzić."

I co Wy na tę teorię? Mnie ona się wydaje całkiem trafiona... :D

Zgadzam się w zupełności.

Nasza budowa jeszcze trwa, więc na razie powstrzymam się od wypowiedzi nt przekroczonych wydatków.

Przejrzałam już wiele wątków na forum "Muratora" i wielokrotnie spotkałam się z tematem, który pewnie nigdy nie przestanie być aktualny. Mam tu na myśli tych, którzy chcieli i chcą wybudować dom za sumę, która czasem wydaje się innym wręcz nierealna. Pomijając żelazną konsekwencję jaką wykazały się niektóre osoby (choćby Kodi), są na pewno na forum także i tacy inwestorzy, którzy jednak wydali więcej niż planowali. Nie twierdzę, że z powodu braku konsekwencji, ale choćby z powodu braku czasu, jaki trzeba byłoby włożyć w samodzielne wykonywanie wielu prac. Albo z tego powodu, że dokonali w trakcie budowy pewnych zmian, które nagle wydały im się istotne (wygoda, funkcjonalność, podniesienie standardu). A wreszcie i dlatego, że nie pamiętali o pewnych istotnych "dodatkach" typu: ogrodzenie, brama, podjazd przed domem, droga dojazdowa itp.

Jeśli ktoś nie ma ochoty się wypowiadać, może wypełnić jedynie ankietę. Wszelkie komentarze są jednak mile widziane :) Może taka ankieta przyda się kolejnym budującym i pozwoli i nam na pewne podsumowania i zarys wniosków.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

świetny temat

no cóż to jest jak z dobrym jabłecznikiem u cioci na imieninach

zakładmy skromnie mały kawałek :D a potem jabłecznik znika

w połowie imprezki

dla nie lubiących jabłecznika proszę przyjąć murzynka 8)