Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O ile przekroczyłeś kwotę planowaną na budowę domu?

O ile przekroczyłeś kwotę planowaną na budowę domu?  

70 użytkowników zagłosowało

1. 1. O ile przekroczyłeś kwotę planowaną na budowę domu?

Recommended Posts

Ja pracuję w branży budowlanej (hurtownia bud), teraz z całą stanowczością mogę powiedzieć że byłem przed budową domu "głupi", sam obiecałem żonie że wybudujemy dom za 130.000 zł ( 180 m2), jednak po 7 miesiącach (od momentu rozpoczęcia budowy) teraz już mieszkamy mamy cały dom wykończony na gotowo, wynik prawie 300.000 zł. A na początku tak pięknie wyglądało :))

Marcinie ... czyli niestety ale zdaje się, że należałeś do takiej grupy huraoptymistów która nie przyjmowuje do wiadomości opinii praktyków którzy proces inwestycyjny mieli już za sobą.

Nie raz i nie dwa dostało mnie się po głowie od zapaleńców którzy wszem i wobec obwieszczali swoje plany postawienia domu w stanie pod klucz za 100 000 zł.

Pozdrawiam Cię i powodzenia.

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ciekawe, ze nie ma ani jednej wypowiedzi osoby, ktora wybudowala z tych najtanszych materialow i wyszlo tanio

na wsi pelno jest takich domow, sam widze sterty pustakow kupowane na zapas lub robione wlasnorecznie

ale oni nie maja internetu, nie czytaja muratora :) i nie wiedza ze mozna lepiej (?) ale niestety drozej

Kiedys ogladalem w telewizji wywiad z facetem na wsi, ktoremu doszczetnie spalil sie dom (facet by bezrobotny tzn zyl z niewielkiego kawalka ziemi, generalnie byl biedny)

Mowil ze od razu zaczyna sie od nowa budowac i nawet sie nie zawahal...

Jak sądzicie ile w tej chwili należy zaplanowac na dom o pow uzytkowej 180m2, bez piwnic z użytkowym poddaszem, w taki sposób, żeby bank był zadowolony, a inwestor cały??

Mam kosztorys na 185 tys. PLN ale to wydaje mi się sporo za mało ...

Nie chcę budowac domu dla banku tylko dla siebie :-?

Doradźcie błagam !!!

Ania

Na etapie stanu surowego otwartego zmieściłem się w kosztach. Ale robiąc kosztorys przyjałem ceny detaliczne (bez upustów) więc potem potencjalnie miało być lżej. Ale nie było bo diabeł tkwi w szczegółach - a to kotwy, a to folia, a to środek gruntujący, 10 kg gwoździ, parę metrów desek, stemple, piasek itd... Te szczegóły pożarły w całości pracowice wynegocjowane w hurtowniach rabaty :(.

A na etapie stanu zamknietego juz jesteśmu pod kreską, bo zachciało nam się leszych okien trochę - no to mamy (i debet też ;) ).

Dlatego głosu na razie w ankiecie nie zabieram bo chata jeszcze się buduje - wróce tu po wakacjach (mam nadzieję).

Jak sądzicie ile w tej chwili należy zaplanowac na dom o pow uzytkowej 180m2, bez piwnic z użytkowym poddaszem, w taki sposób, żeby bank był zadowolony, a inwestor cały??

Mam kosztorys na 185 tys. PLN ale to wydaje mi się sporo za mało ...

Nie chcę budowac domu dla banku tylko dla siebie :-?

Doradźcie błagam !!!

Ania

Anulku, 185 tys.PLN to o wiele za mało, niestety.

Pomnóż powierzchnię użytkową planowanego domu przez 1500 zł - u Ciebie daje to kwotę 277.5 tys. PLN - to jest absolutne MINIMUM, zakładając, że będziesz wybierać konsekwentnie tańsze materiały na każdym etapie budowy, targując się przy tym o każdą złotówkę.

Do tego dodaj jakieś 20tys. na przyłącza, zagospodarowanie terenu, ogrodzenie (nawet prowizoryczne) oraz inne nieprzewidziane sytuacje, któr nastapią jak amen w pacierzu.

Czyli 300 tys. musisz liczyć. Lepeij w to uwierz już teraz. :( :wink:

Ale warto. :D