Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stare drzwi

Recommended Posts

Witam

Mieszkanie jest w starym, przedwojennym budynku mieszkalnym (kamienica). Mieszkanie posiada dwoje drzwi wyjściowych z korytarza, jedne sa używane a drugie nie i nie będą. Drugie drzwi nie używane a właściwie cała ściana z tymi drzwiami ma byś obudowana szafą w mieszkaniu.

Jak ocieplić te drzwi, tzn drzwi są stare i są szpary między ościeżnicą a drzwiami.. Propozycja jest taka coby je uszczelnić uszczelkami i opiankować po stronie ościeżnicy i drzwi zamknąć,docisnąć . Wiem, taka partyzantka., Ale co innego można zrobić. Czy to wystarczy ?

Nadmienię, iż tych drzwi nie mogę zamurować (konserwator zabytków), jak również wymiana nie wchodzi w grę

Dziękuję z góry za pomysł/sugestie.

Pozdrawiam

Maks

Edytowane przez maks124

• 2 weeks później...
Spróbuj wyregulować te drzwi ile się da. Następnie zapytaj konserwatora co możesz zrobić? Czy możesz zabezpieczyć te drzwi i następnie je zasłonić styropianem i dać piankę? Wydaje mi się, ze osłonięcie drzwi przed dostaniem się na nie pianki będzie kluczowe. O wszystko pytaj na piśmie konserwatora zabytków.

Dzięki za info.

Sprawa wyjaśniona i uzgodniona.

Drzwi zabezpieczyłem uszczelkami. Od korytarza drzwi zostaną ocieplone wełną mineralną, następnie całość zostanie przykryta płytą meblową 10 i pomalowane.

Myślę że wystarczy a i estetycznie również będzie wyglądać, a jakby co to wszytko można szybko zdemontować

Pozdrawiam.