Admund 04.10.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Witam, czy ktoś miałby czas i cheć pomóc zaprojektować sensownie i efektywnie gdzie mają być anemostaty wwiewne i wywiewne itp? Wiem jedno, rekuperator na pewno na strychu, innej możliwości nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admund 04.10.2016 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 ew. czy może polecicie firmę która to wykona profesjonalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 04.10.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 rekuperator na strychu to b.zły pomysł - kłopoty z czyszczeniem filtrów, potencjalne zamarzanie rekuperatora oraz wychładzanie a w efekcie wprowadzanie strat ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admund 05.10.2016 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 rekuperator na strychu to b.zły pomysł - kłopoty z czyszczeniem filtrów, potencjalne zamarzanie rekuperatora oraz wychładzanie a w efekcie wprowadzanie strat ciepła Dlaczego, ja myślę jak niżej (ale mogę się mylić)? - Łatwe wejście na strych (czyszczenie filtrów - raczej wymiana filtrów) - zamarzanie - chciałbym reku z grzałką - wychładzanie? - poddasze i strych będzie ocieplone pianką pur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa2016 12.10.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Ja też planuję umieścić na strychu. Strych w całym przekroju ocieplony 20cm wełny pod dachem i 30 strop więc nie powinno być chyba problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.10.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Ja też planuję umieścić na strychu. Strych w całym przekroju ocieplony 20cm wełny pod dachem i 30 strop więc nie powinno być chyba problemu. Zimą problemu nie będzie, ale latem zawsze będzie się powietrze podgrzewać. Na takich strychach jest zawsze gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa2016 12.10.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Hmm co racja... Nie da się tego jakoś zabezpieczyć? Niespecjalnie mam inną opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.10.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Solidna izolacja na czerpni i nawiewie.Otwory wentylacyjne na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa2016 12.10.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Mógłbyś proszę rozwinąć z tymi otworami wentylacyjnymi? Masz na myśli coś jak grawitacyjna czy przedłużenie tej mechanicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.10.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Otwory wentylacyjne po przeciwnych stronach ścian szczytowych (dach dwuspadowy) lub kominki wentylacyjne gdy dach kopertowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admund 13.10.2016 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Otwory wentylacyjne po przeciwnych stronach ścian szczytowych (dach dwuspadowy) lub kominki wentylacyjne gdy dach kopertowy. aby wentylować sam strych tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 13.10.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 aby wentylować sam strych tak? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admund 13.10.2016 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 (edytowane) Przy piance PUR będąc u znajomego na strychu w bardzo ciepły dzień, było całkiem przyjemnie tzn nie było gorąco. U innego znajomego przy tradycyjnej wacie była sauna, więc kwestia jest do przemyślenia i obserwacji. Zawsze można dołożyć kanał wentylacyjny. Tymczasem wstępny projekt wygląda tak: Czerpnia od północnej strony. Wyrzutni się nie da zrobić od południowej i chyba trzeba będzie przez dach. Nie będę robił takich kątów prostych, tylko na giętkich lekkich zakrętach, ale czy nie muszę wentylować wiatrołapu? i czy w garderobie (pokój 7 na piętrze) nie powinien być też nawiew? Czy rekuperator minimum 450? Edytowane 13 Października 2016 przez Admund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts