Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

trywialny?? problem- spłuczka wc kompakt

cassia

Recommended Posts

Zauważyłam cieknącą spłuczkę. Spowodowane jest to 2 rzeczami-pływak nie odcina wody do końca i ona delikatnie ciurkając doprowadza w końcu do przelewania się górą. Drugi problem to sam mechanizm spłuczki. Chciałam wymienić w całości ( czyszczenie i odkamienienie nic nie dało) okazało się jednak, że pomysłowi instalatorzy przykleili dolnopłuk do miski silikonem. Nie bardzo wiem jak się teraz do tego dobrać. Chciałam wymienić tyko tą górną część spłuczki, ale jest to jakaś dziwaczna firma i trudno jest mi znaleźć idealnie taki sam model ,żeby pasował do tej uszczelki montowanej na dole dolnopłuka. Będę wdzięczna za porady.

Zawór napełniający i mechanizm spłuczki polecam producenta Alcaplast. Miałem problem podobny ze spłuczką, zacinała się, szumiała, po wymianie na nowy już kilka lat i wszystko działa bez zarzutu. Jeśli jest to zwykły kompakt to trzeba rozkręcić rezerwuar (ten zbiornik) od spodu są śruby, a po zdjęciu zbiornika mechanizm jest przykręcony centralną nakrętką z uszczelką. Wymiana części spłuczki mija się z celem, za cały mechanizm zapłacisz niewiele a będzie pasował. Uniwersalne mechanizmy mają regulację wysokości więc trzeba tylko dobrać otwór.