Regius 04.10.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Cześć, pozwoliłem sobie wplątać pytanie o opaskę przeciwwysadzinowej w 2 wątkach o płycie fundamentowej, niestety nie doczekało się odpowiedzi. Postanowiłem założyć osobny wątek - może ktoś ma podobne wątpliwości. Widziałem kilka projektów płyt fundamentowych w których opaska przeciwwysadzinowa miała różną szerokość (od 50 do 100 cm) i nie określono specjalnie kąta ułożenia opaski. Stąd pojawiły się wątpliwości: Czy istnieją jakieś zasady dotyczące projektowania opasek? Jakie powinny być: grubość, szerokość oraz kąt ułożenia opaski (w jaki sposób odnieść to do głębokości przemarzania)? Czy opaska o szerokości 90 cm (10 cm XPS) wystarczy przy Hz=1m? Czy ocieplenie płyty stykające się z opaską stanowi część opaski? Czy głębokość ułożenia opaski pod poziomem gruntu / grubość warstwy gruntu nad opaską ma znaczenie? Jak zmienia się rozkład temperatury gruntu w zależności od sposobu ułożenia opaski (który sposób jest najbardziej optymalny)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts