fantomek24 04.10.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 witam, chciałbym wykonac sam zabudowę pułek w garażu tak aby oprócz szaf metalowych upchnąć graty bo wiadomo ile tego się zbiera.Zamiast gotowych systemów które jak wiemy są kosztotwórcze pomyślałem że można półki wykonać z płytyt OSB zamawiając przycięcie do odpowiednich wymiarów i odpowiednio to przymocować/przywiesić, dodam ze jest pustak dziurawka. I teraz moje pytania: 1. jakiej grubości płytę dać?2. w jaki sposób umocować i co będzie odpowiednie ku temu? (proszę o wskazanie materiału)3. czy pośrednio i jak to wzmocnić załączam szkic jak to widzę, podając wymiary. Ogólnie zabudowa półek po bokach ściach garażu ku sufitowi oraz na środku pod sufitem gdzie pod półką zamyka i otwierą się drzwi garażowe. dzięki za podpowiedzilink do szkicu http://www.fotosik.pl/zdjecie/2e327ce7d874e11e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 04.10.2016 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 1) w zależności od długości i obciążenia (OSB nie jest sztywne)2) boki "regałów" mocować kątownikami na kołki rozprężne 3) drzwi powinny się otwierać zatem zostawić na nie miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 05.10.2016 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 ad. 1 zatem optymalnie jaką grubość?ad. 2 masz może link do takich kątowników (mocowanie półek i kołków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 05.10.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Ja zrobiłem tak następująco, bardzo tanio i skutecznie : - formatki z surowej płyty wiórowej 18mm- w rogach i na środku płyty przykręciłem nogi z kantówki drewnianej 40x40mm, wysokość nogi ok 30cm- takie półki poustawiałem jedna na drugiej, pod sam sufit- całość jest bardzo stabilna i ma dużą nośność. OSB 22mm powinna być jeszcze sztywniejsza, ja dałem wiórówkę bo akurat miałem takie formatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 05.10.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Rozumiem że zamierzasz mocować to do ścian . Do dziurawki tak samo jak do suporeksu są odpowiednie kołki , zapytaj w sklepie budowlanym . Co do samych półek jeżeli potrafisz spawać i masz dostęp do spawarki zrób sobie ramkę z kątownika 30 , same półki możesz zrobić z płyty meblowej ze starych mebli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 05.10.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Rozejrzyj się po swoim podwórku tak jak pisze mietek, stare meble nadają sie idealnie i można oszczedzic, po co kupowac plyte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts