Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabudowa półek garaż

fantomek24

Recommended Posts

witam, chciałbym wykonac sam zabudowę pułek w garażu tak aby oprócz szaf metalowych upchnąć graty bo wiadomo ile tego się zbiera.

Zamiast gotowych systemów które jak wiemy są kosztotwórcze pomyślałem że można półki wykonać z płytyt OSB zamawiając przycięcie do odpowiednich wymiarów i odpowiednio to przymocować/przywiesić, dodam ze jest pustak dziurawka. I teraz moje pytania:

1. jakiej grubości płytę dać?

2. w jaki sposób umocować i co będzie odpowiednie ku temu? (proszę o wskazanie materiału)

3. czy pośrednio i jak to wzmocnić

załączam szkic jak to widzę, podając wymiary. Ogólnie zabudowa półek po bokach ściach garażu ku sufitowi oraz na środku pod sufitem gdzie pod półką zamyka i otwierą się drzwi garażowe.

dzięki za podpowiedzi

link do szkicu http://www.fotosik.pl/zdjecie/2e327ce7d874e11e

Ja zrobiłem tak następująco, bardzo tanio i skutecznie :

- formatki z surowej płyty wiórowej 18mm

- w rogach i na środku płyty przykręciłem nogi z kantówki drewnianej 40x40mm, wysokość nogi ok 30cm

- takie półki poustawiałem jedna na drugiej, pod sam sufit

- całość jest bardzo stabilna i ma dużą nośność. OSB 22mm powinna być jeszcze sztywniejsza, ja dałem wiórówkę bo akurat miałem takie formatki.

Rozumiem że zamierzasz mocować to do ścian . Do dziurawki tak samo jak do suporeksu są odpowiednie kołki , zapytaj w sklepie budowlanym . Co do samych półek jeżeli potrafisz spawać i masz dostęp do spawarki zrób sobie ramkę z kątownika 30 , same półki możesz zrobić z płyty meblowej ze starych mebli .