Spemex 04.10.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Witam, Staram się wykończyć kawalerkę 17 m² w domku jednorodzinnym na własne potrzeby. Dom był budowany 15 lat temu z dostępnych materiałów, bez fachowców i wiedzy, więc efekt taki, jaki jest. Teraz też jest to robione po kosztach. Nie jestem pewien, jak prawidłowo rozprowadzić wentylacje. Kawalerka wygląda tak: Tutaj 20 sekudnowy filmik: Tak, jak widać, jest tylko jeden komin wentylacyjny. Moim pierwszym założeniem było doprowadzenie rury wentylacyjnej z tego komina do łazienki. Jednak wtedy nie miałbym wentylacji w pokoju - a ta z łazienki pewnie by nie wystarczyła na obsłużenie łazienki i pokoju. Okap też nie był przewidziany, a jakoś parę z gotowania (kuchnią indukcyjną) powinienem odprowadzać. Także na ten moment planuję 3 otwory wentylacyjne. Otwór na okap - budowlaniec, który mi pomaga zaproponował kratkę wentylacyjną z żaluzjami otwieranymi przez podmuch z okapu, zakończoną na zewnątrz na linii styropianu ociepleniowego (ponoć wówczas nie trzeba stosować rury, a w ścianie na zewnątrz jest tylko kratka z żaluzjami). Otwór z łazienki - z rurą idącą pod dach. Rura miałaby pewnie z 1,5 m długości do dachu. Wówczas rura wentylacyjna idącą z komina wentylacyjnego zostałaby zakończona przed ścianką działową (łazienkową), tak, aby była jak najdalej od otworu z kominka (palę drewnem), aby ciepło od razu nie uciekało do wentylacji. Co o tym myślicie? Ktoś się zna i jest w stanie doradzić, czy to dobre rozwiązanie? Trochę się obawiam, czy takie podziurawienie ścian (2 dziury + komin went) nie sprawią, że ciepłe powietrze w mig będzie uciekać? Ogrzewanie z kominka i tak jest bardzo kiepskie, pewnie będę zmuszony dogrzewać kawalerkę elektrycznie. Zależy mi na dobrej wentylacji, aby nie mieć grzyba i pleśni bo z tym się już borykałem, z drugiej strony nie chce wydawać 300 zł miesięcznie za dogrzewanie prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts