Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okna w ścianie trójwarstwowej - jak głeboko

Recommended Posts

Witam

Przepraszam gp69, to po co zdecydowałeś się na budowę domu w technologii ściany 3W ?

Zasady są w tej technologii jasne i znane a teraz szukanie jakiś rozwiązań dziwnych ?

pozdrawiam

Sam widzisz, w poście wyżej, że sposób realizacji może być różny, więc o jakie zasady masz na myśli ?

Sam widzisz, w poście wyżej, że sposób realizacji może być różny, więc o jakie zasady masz na myśli ?

Zasada jest jedna: prawidłowe miejsce osadzenia okien jest w warstwie izolacji. Różne są sposoby realizacji tego celu. Chcesz taniej alternatywy to zarzuć tynkiem dziurę i w niej wstawiaj okno, powbijaj drewniane klocki w miejscu mocowań itp. Tak się kiedyś robiło. Tyle, że to w świetle dzisiejszych technologii jest niewłaściwe, bo ma swoje minusy.

Widzisz...różny nie oznacza że tani. Niestety montaż w ścianie 3W wymaga takich samych zasad montażu jak w warstwie ocieplenia bo w końcu takim jest.

Możesz eksperymentować stosując niesystemowe rozwiązania, to Twój dom i sam przetestujesz czy wybrałeś dobrą drogę.

Podpowiem CI tylko, że jak dokładnie obliczysz ponoszone koszty zakupy dobrej jakości drewna klejonego (kantówka owszem może być ale co najmniej 10 lat sezonowana a taka jest jeszcze droższa od klejonki i u nas niedostępna, niestety) klejenia i mocowania jej do ściany, koszt klejów, mocowań itp. nawet zamontowanie okien w 3W z wykorzystaniem MOWO może okazać się tańsze niż rzemiosło

I w tym celu MM się wypowiedział.

Ściana 3W wymaga innego podejścia jak jakakolwiek inna

Sorki ale chcesz mieć ścianę 3W i nie wiesz jak ma być zrobiona? Poszukaj jest sporo w necie na temat. Każdy producent klinkieru ma jakieś wytyczne. Ogólną zasadą jest łącznie ściany nośnej z elewacyjną kotwami , wzmacnianie ścian elewacyjnych pod oknami murforami. W przypadku nadproży nad oknami czy drzwiami najskuteczniejsze są konsole np.Habe ( tanie niestety nie są ).

Sorki ale chcesz mieć ścianę 3W i nie wiesz jak ma być zrobiona?

Jako "inwestor" nie wszystko muszę wiedzieć. Ale jest coś takiego jak "forum muratora", gdzie swoją wiedzę można (przy odrobinie szczęścia) wzbogacić.

Chodziło mi o technikę "kotwienia". Najpierw kotwy potem styropian, czy odwrotnie ?

Forum Muratora nie jest do tego żeby uczyć podstaw które każdy laik może znaleźć w sieci lub zapytać się swojego kierownika budowy któremu płaci pieniądze nie za podpis i pieczątkę tylko za faktyczną obecność na budowie i nadzór

Surgi pokrotce Ci odpowiedzial.

I wystarczy lekcji moim zdaniem.

Jako "inwestor" nie wszystko muszę wiedzieć. Ale jest coś takiego jak "forum muratora", gdzie swoją wiedzę można (przy odrobinie szczęścia) wzbogacić.

Chodziło mi o technikę "kotwienia". Najpierw kotwy potem styropian, czy odwrotnie ?

Uważam że najpierw kotwienie . Ale na forum nie znajdziesz wszystkiego. Poszukaj w necie jest tego sporo. Popatrz srtrony producentów klinkieru, konsol itp.

• 1 year później...
  • 1 month później...

Podepnę się pod temat, aby nie mnożyć bytów.

U mojej sąsiadki planowana jest wymiana okien, a ja awansowałem na doradcę do tego przedsięwzięcia :D

Budynek z lat 90, ściana trójwarstwowa, nośna siporeks, elewacyjna cegła silikat, pustka między ścianami ok. 4-6 cm.

Czy prawidłowym i uzasadnionym będzie posadowienie okien na konsolach przy tak małej przerwie między ścianami?

Może zaproponujecie jakieś inne rozwiązanie posadowienia?

Ściana wewnętrzna ma gr. 12 cm siporeksu pod oknem (wnęka na kaloryfer)

Do montażu okien myślę zastosować taśmy paroszczelne wewnątrz + piana z puszki i taśmy rozprężne okno/węgarek na zewnątrz.

Będą też demontowane, odlane z betonu parapety co powinno ułatwić montaż okien.

Czy mam jeszcze na coś szczególnego zwrócić uwagę? Jutro montażyści przyjeżdżają na pomiar, ustalenia sposobu i technologii montażu.

Ma być budżetowo, okna częściowo na kredyt.

Pozdrawiam

Cezary