Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont dachu - papa

enedue

Recommended Posts

Otóż mam do wyremontowania dach płaski, pokryty papą. Wystawiło mnie ileś ekip i stąd te termin, bo szukałam już od wiosny. Tak czy inaczej pogoda jest taka jak jest , znaczy leje. Podobno lać ma przestać, ale ciepło się nie zapowiada. Stropodach jest zbudowany z takich jakby płyt, od spodu widać wklęsłe łuczki w tych płytach. Potem jest zrobiony spadek, nie wiem jak, ale jest, i na tym leży papa. Mam w planach położenie ocieplenia 25/30 cm, w dwóch warstwach, druga to styropapa i na to papa wierzchniego krycia.

Czy moglibyście mi podpowiedzieć, jak zadbać o jakość robót, aby nie odbiło mi się to czkawką

Jak wspomniałam, mokro i zimno się zrobiło.

Nie napisałaś na czym polegać ma ten remont. Rozumiem że zdjęcie całej wierzchniej warstwy z płytami lub deskowaniem (cokolwiek tam jest).

Jesli pod tym jest pustka (między stropem a pokryciem) to napisz jak duża. Da się tam wejść ? Strop betonowy? Jeśli miejsca jest mało to chyba najwygodniej, najtaniej i najlepiej ocieplić ekofibrem. Daj sobie spokój ze styropianem do stropodachu.

Tak jak mówisz musisz dać styropian twardy najlepszy byłby styrodur ale fakt jest drogi następnie styropapę która zamówisz ze spadkiem, następnie papa termozgrzewalna podkładowa i na to papa termozgrzewalna nawierzchniowa o grubości minimum 5mm

Czyli tak:

Styropian

Styropapa

Papa termozgrzewalna podkładowa

Papa termozgrzewalna nawierzchniowa