Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK SIE UPORAC ZE ZŁODZIEJAMI?

jolly

Recommended Posts

Mariusz, bądź realistą. Za to ze mu ręce połamiesz to do więzienia cie wsadzą!!! TAK!!! tak jest w tym kraju, że bandyta jest bezkarny, a poszkodowany jest tak rozpatrywany jak winny. Alarm bardzo odstrasza.Moim zdaniem złodzieje boją się alarmu, bo mogą wpaść. Ja mam alarm i nie narzekam. Myslę że za rozsądna cenę i bardzo startegicznie przemyślany, tym bardziej, że instalował mi go znajomy :wink:

Czy ktoś z was ma zewnęrzne czujki ruchu połączone z alarmem?

Jak to się sprawdza? Jakie czujki zastosować? Czy warto?

Mój sąsiad ma alarm zamontowany przez Solid i właśnie ma zewnęrzne czujki. Alarm włącza się kilka razy w miesiącu :evil: .

Nie wiem czy on ma źle zamontowany ten alarm, czy te czujki zewnęrzne są nic nie warte :roll:

Arek

ja do ochrony budowy na zimę zamontowałem część docelowego alarmu (centralka, syrena, 2 czujki i monitoring czyli nadajnik i tabliczki na domu i na płocie), okna zabiłem folią, żeby ptaki nie wlatywły, zawiesiłem 2 lampy halogenowe z czujkami ruchu i to wystarczyło. Nikt nie próbował się włamywać (no ale wkoło domy sąsiadów - zamieszkałe).

Alarm alarmem oczywiscie dobre ustrojstwo. Ja polecam ubezpieczenie budowy. Coraz więcej firm ubezpieczeniowych oferuje ubezpieczenia domku w budowie i jest to dobre rozwiązanie.

Po za tym jak na mojej budowie były przywożone materiały takie jak piszesz to poprostu siedziałem tam po nocach i pilnowałem. Nie było wyjścia.

Na sąsiedniej budowie przez noc wyniesli 6 ton cementu.

Ubezpieczyć nie chciała do tej pory żadna firma, bo dom nie jest jeszcze zamknięty...

Wywiesiłam lampę na 300 Watt mimo wszystko ciągle jak pies zaszczeka jestem w oknie i lukam, jak wstaję w nocy siusiu to też lukam i na razie nic!!!

Fakt, że dachowcy zaczęli swoją robotę i część materiału jest już rozpalcelowana wokół domu, bo segregację sobie robią, ale straty na razie będą spore:

na razie brak murłat (chyba błąd architekta, a nie złodzieja) ok, 26mb to 260 PLN plus transport to da ok. 400 PLN, a to jeszcze nie koniec.

Jeśli parę metrów kosztuje tyle, to złodziej wziął za około 1000!!!! :cry: :evil:

Na szczęście dachowcom szybko idzie i jeszcze ze 3 dni i mam wsio na dachu!!!

Jak resztę będziemy robić, to zrobimy tak jak niektórzy z was, podłączę lampy czujkowe pod syreny (przecież mamy warsztat samochodowy - alarmów u nas dostatek), wartościowe rzeczy podłączę pod 220 V a i rozstawię dechy z gwoździami do góry dla Fakirków, (tak już mamy przy warsztacie z tyłu, bo kilka lat temu tamtędy się wkradli!!!!)

Dzięki wszystkim za pomysły!

arkadiusz , ja kiedyś miałam ,ale zdemontowałam bo non stop się włączał (dom stała na trasie wróbli i kilkukrotnie musiałam przyjeżdżać do domu bo SOLID nic nie widział a coś niby się działo) .Lepsze są czyjniki ruchu z mocną lapką

Czyli jednak klapa :( , a może to tylko SOLID wciska taki fajans :roll: .

Jakie miałaś te czujki (typ, producent, wygląd)?

Może jeszcze ktoś z Was ma doświadczenia z zewnętrzymi czujkami?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :) .

Arek

Lampki działające na ruch to chyba najsensowniejszy pomysł i najtańszy. Ja miałam więcej szczęścia, kiedy kupiłam działkę to znajomi nie mogli wyjść z podziwu, że buduję koło..... złodzieja, ale skutek rewelacyjny nie zginęła nawet 1 cegiełka. Może i złodziej ale, dziwne, pożądny. Pozdrawiam i życzę miłego budowania.

Arkadiusz , nie pamiętam jakiej firmy ale jedno jest pewne:

NIGDY NIE BIERZ EKIPY TEJ SAMEJ CO MONITORUJE DO ZAŁOŻENIA SYSTEMU ALARMOWEGO W DOMU !!!!!!!!!!!!!!

Mam bardzo dobrego gościa od systemów alarmowych ,jeżeli chcesz to dam namiary (oczywiście z W-wy)

Poproszę o namiary. Czy to on Wam montował czujki zewnętrzne?

Pozdrawiam

Arek

Arkadiusz , nie pamiętam jakiej firmy ale jedno jest pewne:

NIGDY NIE BIERZ EKIPY TEJ SAMEJ CO MONITORUJE DO ZAŁOŻENIA SYSTEMU ALARMOWEGO W DOMU !!!!!!!!!!!!!!

Mam bardzo dobrego gościa od systemów alarmowych ,jeżeli chcesz to dam namiary (oczywiście z W-wy)

A dlaczego?

Rozbudowuję dom w którym alarm zakładał Solid. W najbliższych dniach wstawiam okna i zastanawiam się czy do rozbudowy systemu alarmowego wziąć Solid czy niezależną firmę?

Marek

Proponuję przechowywać większość materiałów w jednym pomieszczeniu. W tym pomieszczeniu zamontować czujkę ruchu i podłączyć 2 syreny Bardzo !!! mocne tak po 130-140 dB każda (utrudnić dostęp do nich). Jak rabuś dostanie po uszach, to moze w biegu zabierze jakiś drobiazg i pryśnie. Drugie rozwiązanie, to alarm cichy wysyłający powiadomienie na komórkę. Wówczas będzie można przydybać takiego ptaszka na gorącym uczynku. Nie trzeba wydawać fortuny na alarmy. Na warszawskim wolumienie na bank coś taniego się znajdzie.

tom