Pawel . 05.10.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Witam wszystkich, Mam prośbę do doświadczonych osób o ocenę projektu domu który wybrałem.Dom w Kannach 5 lustrzane odbicie https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kannach-5-g2-m21621f3b07ce4Działka z wjazdem od południa. Zmiany jakie na chwilę obecna będą w projekcie to:- Duże drzwi tarasowe na bocznej elewacji będą zamienione na okno stałe tych rozmiarów. Nie ma chyba sensu mieć dwoje drzwi tarasowych obok siebie, a w dodatku koszt będzie dużo mniejszy i straty ciepła powinny być mniejsze. Spokojnie wystarczą drzwi tarasowe na przedniej części elewacji- W sypialni na poddaszu będzie zlikwidowany balkon i wstawione okno o rozmiarach 180x140, takich jak pozostałe na tej części elewacji. Jest to najzimniejsza strona budynku więc likwidacja balkonu i zmniejszenie okna powinno ograniczyć utratę ciepła- garaż oraz strych nad garażem będą nieogrzewane, garaż ocieplony z zewnątrz 20cm i ściana łącząca go z domem też będzie ocieplona 5cm styropianu. Podobna sytuacja na strychu, wełna 30cm i dodatkowo ściana łącząca z częścią poddasza będzie ocieplona styropianem 5cm. Na strychu będzie siłownia i pewnie ogólnie jakaś graciarnia, więc zrezygnowałem z instalowania podłogówki w tej części. Na wszelki wypadek, zamontuję rurkę do grzejnika, koszt znikomy a może kiedyś się przyda. W całym domu będzie ogrzewanie podłogowe. Gruntowa pompa ciepła z kolektorem poziomym. Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Proszę o uwagi odnośnie układu pomieszczeń. Dom największe przeszklenia ma na stronie południowej i południowo-zachodniej, więc w zimie powinien nagrzewać salon i 2 pokoje na poddaszu. DziękiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.10.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Z "balkonu bym nie rezygnował" a zrobił coś ciekawego. Gruntowa pompa ciepła ..droga opcja .. nie lepiej tak zrobić, aby całość uciągnąć powietrzną ? Dość powiedzieć - bryła dość mocno poszarpana, to nie sprzyja oszczędzaniu ciepła. EUco+w 32,31 [kWh/(m2*rok)] pomarzyć zawsze można.- przy tej bryle... to chyba liczyli samo U.. a mostki? termiczne... coś im się podrasowało .. nie twierdzę że będzie to 100 kWh.. ale ~40-45 realnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 05.10.2016 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 W sypialni widok z okna będzie niespecjalny, dlatego chcemy zlikwidować balkon i duże przeszklenie. Obecnie mamy balkon w sypialni i prawie z niego nie korzystamy. Co do pompy ciepła, to na działce są bardzo dobre warunki dla kolektora poziomego, mokra glina, wysoki poziom wody gruntowej. Kolektor mam zamiar zrobić sam, więc koszt może nie będzie taki jak powietrznej, ale mam nadzieję, że wydajność będzie dużo lepsza o okresie zimowym. Wiem, że bryła domu idealna nie jest, jeśli chodzi o energooszczędność, ale ocieplenie będzie dosyć dobre i myślę, że tragedii nie powinno być. Poza tym przy pompie ciepła i ogrzewaniu podłogowym rachunki nie powinny być tragiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.10.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Jak sam wykonasz kolektor - to trochę kasy zostanie, pewnie się już orientowałeś co i jak.Szczególnie powierzchnia i moc jaką uda się wyciągnąć z ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 05.10.2016 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 A czy macie jakieś uwagi do rozmieszczenia pomieszczeń? Czy warto coś zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts